Cikkajánló – 2019. november 14.

 November 30-án vonulnának utcára a tanárok; Durván felforgatná az önkormányzatok életét a kormány; Alaposan átszabják a kormányhivatalokat, elveszik az építésügyet az önkormányzatoktól; A teljes állami szektorban létszámstopot rendelt el a kormány; Iparűzési adó: A kormány teljesen kivonulhat a tömegközlekedés finanszírozásából; A házi gyermekorvosok szerint meg kell változtatni a finanszírozást; Milyen esetekben figyelhető meg a munkavállaló? Íme, a legfontosabb tudnivalók

 

November 30-án vonulnának utcára a tanárok

Több mint egy éve próbálja a Pedagógusok Szakszervezete elfogadtatni ötpontos követelési listájukat, sikertelenül. Amennyiben a kormány november 22-éig nem enged, november 30-ára tüntetést, majd januárra akár sztrájkot is hirdet a szakszervezet. A Mérce írása.

 

Durván felforgatná az önkormányzatok életét a kormány

A kormány frissen beadott javaslatai szerint az önkormányzatok nem szólhatnának bele, mi épül a településen és mi nem, a szabálysértési ügyeket átadnák a rendőrségnek, a tömegközlekedést pedig a városoknak nagyrészt az iparűzési adóbevételekből kellene fenntartani. Utóbbi megrogyaszthatja az amúgy sem túl biztos lábakon álló fővárosi költségvetést. Az Index cikke itt olvasható.

 

Alaposan átszabják a kormányhivatalokat, elveszik az építésügyet az önkormányzatoktól

A kormány átszervezné a fővárosi és megyei kormányhivatalok működését. A Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által jegyzett törvényjavaslat kedd esti beterjesztését egy héttel megelőzte a titokban elrendelt, a teljes közszférát sújtó létszámstop. A 24.hu információ.

 

A teljes állami szektorban létszámstopot rendelt el a kormány

Bár nem verte nagy dobra a kormány és semmilyen hivatalos fórumra nem került ki, de november 6-tól újra lészámstop van a közigazgatásban – tudta meg az Index több kormányhivatali forrásból. A létszámstop nemcsak a kormányhivatalokra, hanem az államigazgatás egész szférájára érvényes, így minisztériumokba, fő- és központi hivatalokba, valamint a kormány irányítása alá tartozó bármely szervhez sem lehet embert felvenni. A kormány döntése értelmében a rendelkezés elméletben az állami cégekre is vonatkozik – bár például a súlyosan létszámhiánnyal MÁV most is keres dolgozókat, ahogy a Posta is. Az Index írása.

 

Iparűzési adó: A kormány teljesen kivonulhat a tömegközlekedés finanszírozásából

Tuzson Bence kedden bejelentette, hogy a jövőben csak a helyi közösségi közlekedésre költhetnék az önkormányzatok az iparűzési adóból befolyt bevételüket. Részletek az atv.hu oldalán.

 

A házi gyermekorvosok szerint meg kell változtatni a finanszírozást

Meg kell változtatni a házi gyermekorvosi ellátás finanszírozását ahhoz, hogy kevesebb orvos el tudjon látni több gyermeket a szakegyesület elnöke szerint. Póta György úgy véli az alapproblémák évek óta változatlanok, nem történt érdemi intézkedés a szakma megerősítéséért. Egyre többen hagyják abba a gyermekorvosi munkát – írja az MTI nyomán a hrportal.hu.

 

Milyen esetekben figyelhető meg a munkavállaló? Íme, a legfontosabb tudnivalók

A modern technológiák a megfigyelés lehetőségeit is kitágították: automatikusan követhető a dolgozó tevékenysége, statisztikák készíthetők, és egyes kihágások is azonnal felfedezhetők. Ugyanakkor a teljes megfigyelés durva beavatkozás a személyiségi jogokba – és inkább okozza a motiváció csökkenését, mint a termelékenység javulását. Hogyan kivitelezhető, hogy a munkaadó érdeke és a munkavállaló magánszférája se sérüljön? Hogyan szabályozza a munkahelyi megfigyelést a jog, és hogyan döntött eddig a bíróság az ilyen típusú ügyekben? A Portfolio.hu szakmai írása.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a