Cikkajánló – 2019. november 13.

Mégsem sztrájkolnak a szociális ágazatban dolgozók; Semmire sem hajlandó a kormány, november végén tüntetnek a pedagógusok; 2020-tól minden dolgozó nyugdíjas járulékmentességet kap; Magyar orvosok ezrei, nővérek tízezrei hagyják el a pályát vagy az országot; Még novemberben egyeztetnének a rövidített vasárnapi nyitvatartásról; Radikálisan átszabná saját hivatalait az Orbán-kormány; A MÁV-vezetők helyett a szakszervezet dolgozik

 

Mégsem sztrájkolnak a szociális ágazatban dolgozók

Szerdára tervezték a tiltakozó akciót, de nem született megegyezés az elégséges szolgáltatásról, így szerdán biztosan nem lesz sztrájk. Interjú Boros Péternével, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatai Dolgozók Szakszervezetének elnökével az Inforádióban.

 

Semmire sem hajlandó a kormány, november végén tüntetnek a pedagógusok

Meghirdette budapesti demonstrációját a Pedagógusok Szakszervezete, miután az elmúlt hetek tárgyalásai sem vezettek eredményre. A Népszava cikke itt olvasható.

 

2020-tól minden dolgozó nyugdíjas járulékmentességet kap

Négy járulékfajta olvad a társadalombiztosítási járulékba jövő július 1-jétől a Pénzügyminisztérium által benyújtott törvényjavaslat szerint; ugyancsak július 1-től minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség; továbbá a gyermekes családok számára még kedvezőbbé válik a gyermekek után járó családi kedvezmény – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden az MTI-vel. A cikk a 24.hu oldalán olvasható.

 

Magyar orvosok ezrei, nővérek tízezrei hagyják el a pályát vagy az országot

Hiába képeznek egyre több orvost és nővért, és hiába fizetnek egyre többet az egészségügyi dolgozóknak, hosszú távon vagy a pályát, vagy Magyarországot hagyják el az egészségügyi dolgozók. Nagyjából így lehet összefoglalni az OECD Health at a Glance 2019 című kiadványának a munkaerőről szóló részét. Bár a jelentés szerint rövid távon vannak pozitív jelek, hosszabb távon egyelőre nem sok minden utal arra, hogy ebben érdemi változás lehet. Ráadásul az orvos és nővérhiányt bevándorlókkal sem igazán tudjuk kezelni, és nem azért mert, erre ne lenne igény. A g7.hu elemzése itt olvasható.

 

Még novemberben egyeztetnének a rövidített vasárnapi nyitvatartásról

Tárgyalásokat kezdeményeznek a kereskedelmi szakszervezetek a vasárnapi rövidített nyitva tartás ügyében. A kormány nem foglalkozik a kérdéssel. A Népszava információi.

 

Radikálisan átszabná saját hivatalait az Orbán-kormány

Már jövőre máshogy és máshol kell ügyeket intéznünk, ritkábbak lesznek a hatósági ellenőrzések, újra a rendőrség vesződhet a legkisebb súlyú szabálysértésekkel, több igazolványt váltanának ki az e-személyivel – ilyen nagyszabású változtatásokat tartalmaz a birtokunkba került, még titkos kormányzati előterjesztés. A javaslatcsomag az Orbán-kormány újításaként felállított kormányhivatali rendszert racionalizálná, közben viszont elismerik, jelenleg milyen felesleges bürokratikus köröket futtatnak az emberekkel, mert nem építették ki a megfelelő informatikai hátteret. A HVG írása itt érhető el.

 

A MÁV-vezetők helyett a szakszervezet dolgozik

A vasutasok szakszervezetei tudják, hogy kellene rendbe tenni a céget, a MÁV és a kormány azt számolja, mennyi pénz kell a béremelésekre. A Népszava cikke.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.