Cikkajánló – 2019. november 12.

A kormány ellehetetlenítette a szociális ágazati sztrájkot, a szakszervezetek tovább küzdenek; Nyugdíj előtt tényleg nem vehetem ki a bent maradt szabadságom?; Így alakul át a szakképzés – versenypiaci bér az oktatóknak; Beteges létszámstop a kórházakban; Újratárgyalják a minimálbéremelést;  Mennyi a nyugdíj összege Magyarországon?

 

A kormány ellehetetlenítette a szociális ágazati sztrájkot, a szakszervezetek tovább küzdenek

Holnap lesz a szociális munka napja, ami elméletileg az ágazat dolgozóinak ünnepe, ők azonban jó ideje nem elégedettek saját helyzetükkel, így hát ünneplésre sincs igazán okuk. Ezzel, illetve a november 13-ára meghirdetett szociális ágazati sztrájkkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót ma Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke és Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke. A Mérce írása itt olvasható.

 

Nyugdíj előtt tényleg nem vehetem ki a bent maradt szabadságom?

Több hónapja beteg vagyok, hamarosan elérkezik a 40 éves munkaviszonyom ideje. Szerettem volna a táppénz megszűnése után kiíratni a szabadságomat (23 nap), de a cég közölte, nem vehetem ki, mondjak fel, majd utána kifizetik. Jogos-e a munkaadóm ezen hozzáállása? A hrportal.hu munkajogi írása itt érhető el.

 

Így alakul át a szakképzés – versenypiaci bér az oktatóknak

Tartalmában és módszertanában is átalakul a szakképzés, juttatásai az ösztöndíjak és a munkaszerződések rendszerén alapulnak majd, és módosul a szakképzésben oktatók jogállása – mondta Pölöskei Gáborné , az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón. Részletek az adozona.hu oldalán.

 

Beteges létszámstop a kórházakban

Miközben egyre nagyobb az orvos- és ápolóhiány, nem vehetnek fel új embereket az igazgatók a fenntartó utasítása alapján. A vezetők hitetlenkednek, az illetékesek hallgatnak. A Népszava írása.

 

Újratárgyalják a minimálbéremelést

A kétéves bérmegállapodás ellenére újranyitják decemberben a jövő évi minimálbéremelésről szóló tárgyalásokat, mivel a gazdasági teljesítmény a vártnál jobbnak ígérkezik. A Népszava információi.

 

Mennyi a nyugdíj összege Magyarországon?

Az átlagos havi nyugdíj összege Magyarországon, 2000-2018 egy ellátottra jutó nominál összeg, nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők átlagos létszáma. Infografika a Profitline oldalán.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az