Cikkajánló – 2019. november 11.

Iskolaérettségi vizsgálatok: továbbra is sok a kérdés az új rendszer körül; Miért a saját milliós fizetéseikkel indítanak az új polgármesterek?;  Béremelésre áremelés a válasz – a cégek jelentős része nem bírja a minimálbér-emelést; Messzebb van a pedagógus átlagfizetés a diplomás átlagfizetéstől, mint 2010-ben; A főváros önmagában kevés lesz a bérrendezés finanszírozásához; Mennyit lehet keresni szakképesítéssel, érettségivel vagy diplomával? Itt vannak a számok

Iskolaérettségi vizsgálatok: továbbra is sok a kérdés az új rendszer körül

Továbbra sem teljesen világos, hogy pontosan kik döntenek jövőre arról, hogy az iskola előtt álló gyerekeknek menniük kell vagy maradhatnak egy évet az óvodában. Habár sejtések, ígéretek és pletykák vannak az iskolaérettségi vizsgálatok körül, hivatalos magyarázat még nem érkezett az illetékesekhez. Többek között erről és az új rendszer kérdéseiről beszélgettünk Verba Attilánéval, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) óvodapedagógiai tagozatának elnökével. Az eduline.hu interjúja.

 

Miért a saját milliós fizetéseikkel indítanak az új polgármesterek?

Pikó Andrásnak 997 200 forintos fizetést, plusz százötvenezer forint költségtérítést szavaztak meg a józsefvárosi önkormányzat csütörtöki ülésén. Három alpolgármesterének 797,8 ezer forintos illetményt (a polgármesteri illetmény nyolcvan százalékát) és százhúszezer forint költségtérítést állapítottak meg, írtuk. Nem csak a VIII. kerületben, más kerületekben is ezzel kezdték a munkát. Az Index cikke.

 

Béremelésre áremelés a válasz – a cégek jelentős része nem bírja a minimálbér-emelést

Januártól további nyolc százalékkal emelkedik a minimálbér, pedig már az idei emelést is csak nehezen tudták kigazdálkodni a kkv-k. A Népszava írása itt olvasható.

 

Messzebb van a pedagógus átlagfizetés a diplomás átlagfizetéstől, mint 2010-ben

A magyar gazdaság és társadalom fejlődési irányait, az elmúlt években tapasztalt GDP-növekedés hátterében lejátszódó folyamatokat, valamint Magyarország 2020-2025-ös nemzetközi fejlesztési stratégiáját tekintették át a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) pénteki ülésén Budapesten. A 24.hu cikke itt érhető el.

 

A főváros önmagában kevés lesz a bérrendezés finanszírozásához

Mintegy bruttó tízmilliárd forintjába kerülne a Budapesti Közlekedési Zrt.-nek (BKV), ha teljesítené a szakszervezetek követelését, és végrehajtaná 2020 januárjától az általuk kért 15 százalékos bérfejlesztést. Nem véletlen, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a múlt héten úgy fogalmazott az érdekképviseletek igényével kapcsolatban, hogy a fizetésemelés mértéke nem tartható. Ennek finanszírozásához ugyanis Budapestnek, mint a BKV százszázalékos tulajdonosának, nincs pénze. A Világgazdaság cikke.

 

Mennyit lehet keresni szakképesítéssel, érettségivel vagy diplomával? Itt vannak a számok

Kíváncsiak vagytok, milyen fizetésekre számíthattok, ha az általános iskola után szakiskolába vagy gimnáziumba mentek? Milyen bért kapnátok egy szakirányú továbbképzés vagy a diploma megszerzése után? Az eduline.hu összegyűjtötte az adatokat.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az