Cikkajánló – 2019. november 8.

Üdvözli a nyelvvizsga-követelmény eltörlését a PSZ; Tömeges felmondások jönnek az óvodákban, ha a kormány átviszi a tervét; Tíz százalékos minimálbér-emelést kérnek a szakszervezetek; Októbertől már dolgozik: Európai Munkaügyi Hatóság; Az alacsony keresetű munkavállalóknál jelenti a legnagyobb rizikót az automatizáció; 2020. évi munkaszüneti napok és áthelyezett munkanapok

 

Üdvözli a nyelvvizsga-követelmény eltörlését a PSZ

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) üdvözli a kormány döntését, amellyel eltörölte a felsőoktatási tanulmányok megkezdéséhez a kötelező középfokú nyelvvizsgát előíró rendelkezést. A Híradó beszámolója itt érhető el.

 

Tömeges felmondások jönnek az óvodákban, ha a kormány átviszi a tervét

Nyáron módosították a köznevelési törvényt, és bár ennek közép- és általános iskolákat érintő részét már sokat kritizálta a szakma, az óvodákat érintő módosítások felett elsiklott. Pedig pont a legfontosabb jogokat veszik el az önkormányzatok által felügyelt intézményektől, nehéz helyzetbe hozva mind a szülőket és a gyerekeket, mind a pedagógusokat. Több óvodapedagógus is arra gyanakszik, hogy hasonló központosítást készít elő a kormány, mint tette a Klebelsberg Központ létrehozásakor. Sokan azt mondják, ha ezt meglépik, elhagyják a pályát. A bizonytalanságot fokozza, hogy a szakmai szervezetekkel még csak nem is egyeztetnek. A Napi.hu cikke.

 

Tíz százalékos minimálbér-emelést kérnek a szakszervezetek

Enélkül a visegrádi országok legalacsonyabb minimálbére lehet a magyar. A HVG írása itt olvasható.

 

Októbertől már dolgozik: Európai Munkaügyi Hatóság

Mi az új hatóság célja és háttere?

A hatóság azt követően kezdte el a munkáját, hogy az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker az Európai Parlament előtt az Unió helyzetéről szóló 2017. évi beszédében bejelentette egy ilyen hatóság ötletét. A tagállamok Pozsonyt választották az induló hatóság székhelyéül. A hatóság igazgatótanácsa a tagállamok, a Bizottság, az uniós szintű szociális partnerek, az Európai Parlament képviselőiből áll, valamit izlandi, liechtensteini, norvég, svájci és más EU-ügynökségek megfigyelőiből áll, akik foglalkoztatás és a szociális ügyek szakértői. A hrportal.hu írása.

 

Az alacsony keresetű munkavállalóknál jelenti a legnagyobb rizikót az automatizáció

Minden ötödik alacsony keresetű munkavállalót érint az automatizáció, ráadásul nemcsak a kétkezi munkásokat, hanem a szolgáltató szektorban dolgozókat is. Az OECD felmérés szerint az görögök és a spanyolok aggódhatnak a legjobban. A novekedes.hu cikke itt olvasható.

 

2020. évi munkaszüneti napok és áthelyezett munkanapok

Jövőre csupán két munkanap-áthelyezéssel kell tervezniük a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Az első hosszú hétvége 2020-ban a húsvéti időszakra esik majd, összesen hat hosszú hétvégével és két szombatra áthelyezett munkanappal lehet tervezni jövőre. Az rsm.hu blog összefoglalója.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós