Cikkajánló – 2019. november 6.

Teljesen kiszolgáltatottá teszik a szakoktatókat; Összekapaszkodtak a BKV szakszervezetei; Szegényedik a középosztály, egyre kevesebben élnek anyagi biztonságban; Mégsem kérnének nyelvvizsgát az egyetemi felvételihez; Lehet-e egy munkavállalónak több munkaviszonya?; Megéri elköltözni egy új munkahelyért? – Tízből kilenc magyar szerint nem

 

Teljesen kiszolgáltatottá teszik a szakoktatókat

Egyebek mellett kevesebb jutalomra, bővülő túlórakeretre számíthatnak a tanárok. A Népszava cikke.

 

Összekapaszkodtak a BKV szakszervezetei

Az EKSZ után a BKSZSZ és a VTDSZSZ is 15 százalékos emelést akar.  A három legnagyobb érdekképviselet közös platformon van a 2020-as fizetések kapcsán. A Világgazdaság információi itt olvashatók.

 

Szegényedik a középosztály, egyre kevesebben élnek anyagi biztonságban

Magunk mögött hagytuk a válságot, már évek óta bővül a gazdaság, emiatt egyre látványosabb lett, hogy a fejlődés nem mindenkit érint ugyanolyan mértékben. Sőt, vannak társadalmi csoportok, amelyek egyre rosszabb helyzetbe kerülnek. A megfizethető, biztonságos lakhatás már nemcsak a szegényebbeknek, hanem a középosztály tagjainak is egyre kevésbé számít alapnak. Ezzel egy időben a társadalmi mobilitás lehetőségei beszűkültek, aki szegény családba születik, annak egyre nehezebb kitörnie a szegénységből. Nem a tehetség és a szorgalom vezet sikerre, hanem a családfő iskolázottsága. Az OECD kiadott két jelentést, hogy lássuk, hol mekkora a baj. Az Index összeállítása.

 

Mégsem kérnének nyelvvizsgát az egyetemi felvételihez

A kormány 2014-ben döntött arról, hogy 2020-tól csak azok felvételizhessenek egyetemre, akiknek van legalább egy középfokú nyelvvizsgájuk. A Népszava írása itt olvasható.

 

Lehet-e egy munkavállalónak több munkaviszonya?

A munkáltatók időről időre szembesülnek azzal, hogy valamely munkavállalójuk – akár a tudtukon kívül – egy másik munkáltatónál is alkalmazásban áll, akár szintén teljes, vagyis napi nyolcórás munkaidőben. Egy ilyen helyzetben joggal merül fel a kérdés a munkáltatókban, hogy a többes munkaviszony vajon jogszerű-e, befolyásolja-e valamilyen módon a foglalkoztatás érvényességét. A hrportal.hu munkajogi írása.

 

Megéri elköltözni egy új munkahelyért? – Tízből kilenc magyar szerint nem

A magyar munkavállalók több mint felének fontos szempont munkahelyváltáskor, hogy a lakóhelye közelében találjon új állást – derült ki az OTP Bank felméréséből, melyet a novekedes.hu ismertetett.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az