Cikkajánló – 2019. november 6.

Teljesen kiszolgáltatottá teszik a szakoktatókat; Összekapaszkodtak a BKV szakszervezetei; Szegényedik a középosztály, egyre kevesebben élnek anyagi biztonságban; Mégsem kérnének nyelvvizsgát az egyetemi felvételihez; Lehet-e egy munkavállalónak több munkaviszonya?; Megéri elköltözni egy új munkahelyért? – Tízből kilenc magyar szerint nem

 

Teljesen kiszolgáltatottá teszik a szakoktatókat

Egyebek mellett kevesebb jutalomra, bővülő túlórakeretre számíthatnak a tanárok. A Népszava cikke.

 

Összekapaszkodtak a BKV szakszervezetei

Az EKSZ után a BKSZSZ és a VTDSZSZ is 15 százalékos emelést akar.  A három legnagyobb érdekképviselet közös platformon van a 2020-as fizetések kapcsán. A Világgazdaság információi itt olvashatók.

 

Szegényedik a középosztály, egyre kevesebben élnek anyagi biztonságban

Magunk mögött hagytuk a válságot, már évek óta bővül a gazdaság, emiatt egyre látványosabb lett, hogy a fejlődés nem mindenkit érint ugyanolyan mértékben. Sőt, vannak társadalmi csoportok, amelyek egyre rosszabb helyzetbe kerülnek. A megfizethető, biztonságos lakhatás már nemcsak a szegényebbeknek, hanem a középosztály tagjainak is egyre kevésbé számít alapnak. Ezzel egy időben a társadalmi mobilitás lehetőségei beszűkültek, aki szegény családba születik, annak egyre nehezebb kitörnie a szegénységből. Nem a tehetség és a szorgalom vezet sikerre, hanem a családfő iskolázottsága. Az OECD kiadott két jelentést, hogy lássuk, hol mekkora a baj. Az Index összeállítása.

 

Mégsem kérnének nyelvvizsgát az egyetemi felvételihez

A kormány 2014-ben döntött arról, hogy 2020-tól csak azok felvételizhessenek egyetemre, akiknek van legalább egy középfokú nyelvvizsgájuk. A Népszava írása itt olvasható.

 

Lehet-e egy munkavállalónak több munkaviszonya?

A munkáltatók időről időre szembesülnek azzal, hogy valamely munkavállalójuk – akár a tudtukon kívül – egy másik munkáltatónál is alkalmazásban áll, akár szintén teljes, vagyis napi nyolcórás munkaidőben. Egy ilyen helyzetben joggal merül fel a kérdés a munkáltatókban, hogy a többes munkaviszony vajon jogszerű-e, befolyásolja-e valamilyen módon a foglalkoztatás érvényességét. A hrportal.hu munkajogi írása.

 

Megéri elköltözni egy új munkahelyért? – Tízből kilenc magyar szerint nem

A magyar munkavállalók több mint felének fontos szempont munkahelyváltáskor, hogy a lakóhelye közelében találjon új állást – derült ki az OTP Bank felméréséből, melyet a novekedes.hu ismertetett.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós