Cikkajánló – 2019. november 5.

A sztrájktörvény módosítását követeli a közszolgák és a szociális dolgozók szakszervezete; Most látszik, hogyan működik a rabszolgatörvény; A GKI szerint jövőre markánsan lassul a gazdaság; Tizenkét pont az új szakképzési törvényjavaslatról: a PSZ szerint ezt jelentené a munkavállalónak a változás; Úgy mérte fel a rendőrség a munkahelyi közérzetet jobbító javaslatokat, hogy maga rontott rajta; Munkavállalók, akik tudják, milyen nehéz az iskolatáska

 

A sztrájktörvény módosítását követeli a közszolgák és a szociális dolgozók szakszervezete

Jelenlegi formájában betarthatatlannak tartja, ezért kezdeményezi a sztrájktörvény módosítását a A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete(MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete(SZÁD) – erről közleményt adott ki a két érdekvédelmi csoport hétfőn. A Mérce írása.

 

Most látszik, hogyan működik a rabszolgatörvény

Pluszpénzért 400 óra túlmunka is jöhet – a dolgozók nagy része a rövid távú haszonért hajlandó feláldozni az egészségét és családi életét is, ebbe azonban kívülről nem lehet beleszólni – mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Az érdekképviseleti vezető szerint egyre több cég próbál élni a rabszolgatörvény nyújtotta lehetőségekkel. Részletek a Klubrádió oldalán.

 

A GKI szerint jövőre markánsan lassul a gazdaság

A GKI szerint a világgazdasági körülmények romlása és az EU-transzferek serkentő hatásának kifulladása 2020-ra markáns lassulást valószínűsít a magyar gazdaságban. A gazdaságkutató prognózisa szerint a GDP a tavalyi 5,1 százalék után idén 4,3, jövőre pedig 2,7 százalékkal nő. Az elemzés az ado.hu-n is olvasható.

 

Tizenkét pont az új szakképzési törvényjavaslatról: a PSZ szerint ezt jelentené a munkavállalónak a változás

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) így foglalta össze, mit jelent a munkavállalónak, ha a parlament elfogadja az új szakképzési törvényjavaslatot. Továbbiak az eduline.hu oldalán.

 

Úgy mérte fel a rendőrség a munkahelyi közérzetet jobbító javaslatokat, hogy maga rontott rajta

Érdekes dokumentumot közölt egy rendőrséggel foglalkozó Facebook-csoport, a TrollPolice. A befotózott dokumentum tanúsága szerint a rendőrség “az állomány megtartása érdekében” felméri, hogy hogyan lehetne javítani a munkahelyi közérzeten, és várja a jobbító javaslatokat az alacsonyabb rangú vezetőktől. Részletek a HVG írásában.

 

Munkavállalók, akik tudják, milyen nehéz az iskolatáska

Szeptemberben megkezdődik a tanítás, a munkába igyekvő szülő csemetéjét először elviszi az iskolába, csak ezt követően indul dolgozni. Délután aztán a törődő szülő megy lurkójáért az edzésre, részt vesz a szülői értekezleten, az influenzaszezonban pedig otthon ápolja gyermekét. Ugyan a munkajog viszonylag kevés olyan speciális szabályt tartalmaz, mely az iskoláskorú gyermeket nevelő szülőkre, mint munkavállalókra vonatkozik, a munkáltató nem hagyhatja figyelmen kívül a munkavállalója ezen életkörülményét. Az ado.hu szakértői cikke.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és