Cikkajánló – 2019. október 31.

PDSZ: nem igaz, hogy a közalkalmazotti jogviszony akadályozza a szakoktatók bérének emelését; Magyarország a világ 31. legjobb helye egy gyereknek, de Európában bőven találni nála jobbat; Augusztusban 238 ezer fölé nőtt a nettó átlagkereset; Kásler úgy látja, nem gond a tanár- és orvoshiány; A kormány nem akarja megszabni, hány napot igazolhat a szülő; Sztrájkdilemma; 10 napja sztrájkolnak a chicagói tanárok a kisebb létszámú osztályokért és az iskolai személyzet bővítéséért

 

PDSZ: nem igaz, hogy a közalkalmazotti jogviszony akadályozza a szakoktatók bérének emelését

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az oktatásban dolgozó bármely munkavállalói csoport élet- és munkakörülményeinek javulását üdvözli, ám a szakképzésben beharangozott 30 százalékos béremeléssel kapcsolatban több dologra figyelmeztet – írja közleményében a PDSZ, amely az összes oktatásban dolgozót érintő jelentős béremelést követel a közalkalmazotti jogviszony fenntartása mellett. Az eduline.hu írása itt érhető el.

 

Magyarország a világ 31. legjobb helye egy gyereknek, de Európában bőven találni nála jobbat

Ma 280 millióval kevesebb gyerek nélkülözik, mint 20 évvel ezelőtt, pedig jóval több 18 év alatti ember él a Földön, mint az ezredforduló környékén – olvasható az idén százéves nonprofit gyermekvédelmi szervezet, a Save the Children 2019-es jelentésében. A szervezet minden évben 176 országban vizsgálja a gyermekek helyzetét a következő szempontok alapján: hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz, részvétel az oktatásban, táplálkozás, gyerekmunka, gyerekházasság. A Qubit írása.

 

Augusztusban 238 ezer fölé nőtt a nettó átlagkereset

Kiadta a friss számokat a Központi Statisztikai Hivatal. A HVG összefoglalója itt olvasható.

 

Kásler úgy látja, nem gond a tanár- és orvoshiány

Az egészségügy, az oktatás, a kultúra nincs kritikus állapotban. Az a véleménye, hogy lecsengőben a véleménydiktatúra. A 24.hu cikke itt olvasható.

 

A kormány nem akarja megszabni, hány napot igazolhat a szülő

Nem tervezi a kormány, hogy rendeletben szabja meg a szülők által igazolható iskolai hiányzások számát – derült ki az Országgyűlés hétfői ülésén. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára képviselői kérdésre azt mondta: ha a gyermek három napnál többet betegeskedik, akkor jobb, ha látja orvos. A 24.hu írása.

 

Sztrájkdilemma

Nincsenek könnyű helyzetben a szakszervezetek, amikor arról kell dönteniük, alkalmazzák-e a legerősebbnek gondolt fegyverüket, a sztrájkot. A kormány törvényátíró szuper-erejével gondoskodott arról, hogy Magyarországon ne lehessen jogszerű, de ütős sztrájkot szervezni. A Népszava véleménycikke.

 

10 napja sztrájkolnak a chicagói tanárok a kisebb létszámú osztályokért és az iskolai személyzet bővítéséért

Október 17-e óta sztrájkolnak a tanárok Chicagóban, amiért túl sok gyerek kerül egy osztályba (van, ahol 40 feletti a létszám), továbbá követelik azt is, hogy rendezzék a béreket és bővítsék az iskolai személyzeteket több ápolóval, szociális munkással, könyvtárossal és tanársegéddel. A Mérce cikke.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?