Cikkajánló – 2019. október 28.

A Pedagógusok Szakszervezete otthagyja a kormány szakképzési bábszínházát; Kevesebb pénze és joga lesz a szakképzésben dolgozóknak?; Egy ügyintéző maradt, bezárt az okmányiroda Pomázon; Évi 30 ezer magyar felnőtt meghal, mielőtt még nyugdíjba mehetne; Az adótitok mint adóhatósági kötelezettség; A munkáltatók gazdasági érdekei előrébb valók, mint a dolgozók egészsége – derül ki a Pénzügyminisztérium jelentéséből; Óriásira duzzadt a kormányzati vízfej

 

A Pedagógusok Szakszervezete otthagyja a kormány szakképzési bábszínházát

Elfogadhatatlan számukra, hogy a Szakképzési Innovációs Tanács egyetlen törvénytervezetet sem véleményezhetett. A Népszava írása.

 

Kevesebb pénze és joga lesz a szakképzésben dolgozóknak?

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta lapunknak, hogy a Közalkalmazottak Jogállásáról szóló törvény jelenleg sokkal nagyobb védelmet és több előnyt jelent annál, mint amit a Munka törvénykönyve adna a szakképzésben dolgozó 30-40 ezer főnek. A sajtóban jelent meg, hogy a kormány tervei szerint a szakképzésben dolgozók elveszíthetik közalkalmazotti jogviszonyukat. A hrportal.hu írása itt olvasható.

 

Egy ügyintéző maradt, bezárt az okmányiroda Pomázon

Egyetlen ügyintéző maradt a pomázi okmányirodában, így aztán azt be kellett zárni. A hírt az új pomázi polgármester, Leidinger István osztotta meg Facebookon. Mint írja, hétfőn csodálkozva látta, hogy az okmányiroda be van zárva, és csomagolnak, és minderről semmilyen információt nem kapott. Az Index cikke itt érhető el.

 

Évi 30 ezer magyar felnőtt meghal, mielőtt még nyugdíjba mehetne

Lehet, hogy 70 éves korunkig is dolgozhatunk majd, mert ahogy tovább élünk, jó eséllyel emelkedhet a nyugdíjkorhatár is – írtuk nemrég a Portfolio.hu cikke alapján. Az egy dolog, hogy tovább élünk, de vajon egészségesek leszünk-e, főleg akkor, ha még tovább kell dolgoznunk? Egyáltalán megérjük-e, hogy nyugdíjasok legyünk? Ezekre a kérdésekre nem lehet egzakt választ adni, hiszen senki nem tudja, mit hoz a jövő, de a statisztikák adnak némi támpontot, és azok szerint a jelenlegi helyzet elég borús: évente csaknem 30 ezer felnőtt nem éri meg a nyugdíjkorhatárt, és 60 éves kor felett már nemigen számíthatnak egészségre a magyarok. A 24.hu cikke itt olvasható.

 

Az adótitok mint adóhatósági kötelezettség  

Az Adó szaklap írásában bemutatja az állami adóhatóság, valamit az önkormányzati adóhatóságok adótitokkal kapcsolatos jogosultságait és kötelezettségeit, röviden kitérve az adótitok megsértésének jogkövetkezményeire és az adótitok korlátaira. Az ado.hu szakmai írása.

 

A munkáltatók gazdasági érdekei előrébb valók, mint a dolgozók egészsége – derül ki a Pénzügyminisztérium jelentéséből

Tavaly közel 24 ezer munkahelyi baleset történt Magyarországon, ami négyezerrel több, mint 2014-ben. Megjelent a Varga Mihály pénzügyminiszter által jóváhagyott jelentés a nemzetgazdaság 2018. évi munkavédelmi helyzetéről, amelyből kiderül, hogy hiába hirdetett harcot a kormány a munkahelyi balesetek megelőzése érdekében, mindeddig sok eredménye nem látszik ennek. A Mérce összeállítása.

 

Óriásira duzzadt a kormányzati vízfej

Nyolc év alatt a duplájára, 13 ezer főre hizlalta a minisztériumok létszámát az Orbán-kormány. Az elmúlt hónapok leépítései után még mindig 5300-zal dolgoznak többen a tárcáknál, mint 2010-ben. Népszava cikke itt olvasható.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az