Keresés
Close this search box.

VII. Országos SZEFIT Találkozó

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozata idén is megtartotta a már hagyományosnak számító országos találkozóját. Szeptember 27-29. napokon Dunaújvárosban került megrendezésre.

A három napos eseményre közel 30 fiatal szakszervezeti tag, képviselő jött el, az ország minden részéből. A résztvevők mindegyike a közszférában dolgozik, így voltak közöttünk pedagógusok, óvónők, bölcsődei dolgozók, kisgyermek-nevelők, közalkalmazottak, köztisztviselők és még a mentő dolgozók is képviseltették magukat.

A SZEFIT elnöksége az országos találkozó összeállításakor figyelembe vette a korábbi évek tapasztalatait, ezért esett a választás Dunaújvárosra, mint helyszínre. Korábban jártuk Kelet-Magyarországon, jártunk Nyugat-Magyarországon, több-több alkalommal, most az ország közepét céloztuk meg. A város szívében a Klub Hotelben sikerült szállást foglalnunk, mely méltó helyszínként adott otthont az eseménynek.

A péntek este az ismerkedésé volt. Sok olyan résztvevővel, aki már korábban részt vett országos találkozókon és sok olyan résztvevővel is, akiknek ez volt az első ilyen esemény. A csapatépítő játékok, valamint a vacsora után a Munka korlátai c. cseh filmet néztük meg a résztvevőkkel, mely nagy hatással volt a kollegákra. A film főszereplője egy újságíró, aki álruhába öltözve járja végig és vállal munkát a munkahelyeken, ellenőrző, tájékoztató szempontok alapján mutatja meg a nyilvánosságnak, hogy milyen szabálytalanságok és visszaélések vannak a valóságos munka világában.

Szombat reggel egy rövid bemutatást tartottunk a résztvevőknek arról, hogy mi is az a SZEFIT és mit csinál a hétköznapokban? Hogyan működik, hogyan születnek az operatív döntések? Ezután a kollegákat csoportokba osztottuk és egy úgynevezett „Frontpage” feladatot kaptak, amelynek a lényege az volt, hogy mutassák be a szakszervezet megítélését egy újság címlapján keresztül. Képeket, napi politikai és szakszervezeti eseményeket felhasználva egy újságcímlapot kellett elkészíteniük, amely a szakszervezetek nemzetközi megítélését, kommunikációs tevékenységét, valamint a társadalmi véleményt tükrözi. A feladatot mindenki végrehajtotta, igen nagy sikere volt. A feladat része volt még az is, hogy állítsanak össze aktuális szakszervezet politikához vagy a jelenlegi szakszervezeti vezetőkhöz szóló kérdéseket.

Ezután érkeztek meg a rendezvényre az országos konföderáció vezetői, Csóti Csaba SZEF elnök, Szűcs Viktória SZEF alelnök, Szabó Zsuzsa SZEF alelnök, Szatmári Lajos SZEF alelnök. Ők megtekintették a délelőtti munkáról szóló beszámolót, majd ezután egy kerekasztal-beszélgetés keretében a résztvevők közé ülve válaszoltak a fiatalok kérdéseire. Mint utólag kiderült, ez volt az egyik legnépszerűbb eseménye a rendezvénynek. Ebéd után kiváló vendégelőadók segítségével négy olyan témában tartottunk kiscsoportos megbeszéléseket, amelyek a legaktuálisabb témák a szakszervezeti mozgalomban, életben.

Az első ilyen workshopon a Nemzeti Ifjúsági Tanács szakértője, Djogni Joel Ségnon mutatta be a magyar fiatok helyzetét Magyarországon, érintve a szakszervezeti affinitást és a nemzetközi részvételt.

Ezzel párhuzamosan zajlott Kiss Ákos előadásában a Társadalmi Szerepvállalás workshopunk, amely azt a nem kis célt hivatott megvalósítani, hogy a szakszervezeteknek milyen szerepe lehet az érdekképviseleten és az érdekérvényesítésen túl abban, hogy társadalmi fejlődést érjünk el. Alaposan körbejártuk és megvitattuk pl. azt, hogy a szakszervezet tagjait mozgósítva részt vehetne, meg is szervezhetne egy országos szemétszedési akciót.

A harmadik részben Kotroczó Melitta a Világgazdaság újságírója tartott előadást Szakszervezetek a médiazajban címmel. Célunk az volt, hogy feltárjuk és megalkossuk azokat az eszközöket, amelyekkel egy szakszervezet hatékonyan és folyamatosan kommunikál úgy, hogy az társadalmi reakciót váltson ki. A feladat végén sikerült megalkotnunk egy közös struktúrát, melyet követve elérhető a szakszervezetek társadalmi elfogadottságának növekedése.

Negyedik előadónk Kiss Ambrus, a Policy Agenda szakértője volt, aki a Mi is kihalunk, mint a dinoszauruszok címmel tartott meg egy előadást, célja pedig a szakszervezet jelenének és jövőjének feltérképezése, valamint egy tevékenységi terv kidolgozása volt. Mi az amit a jelenben kell tennünk ahhoz, hogy valós, működő szakszervezeti mozgalom maradjon most és a jövőben is. Vacsora után a pihenés kapott főszerepet, a Dunaújvárosi Városi Napok keretében többen kilátogattunk a főtérre, ahol koncertek voltak, valamint zenés-táncos karaoke bulival zártuk az estét.

Másnap beszámolót tartottunk az előző napon lezajlott workshopok eredményéről és a hozzá kapcsolódó feladatokat, valamint célokat határoztunk meg. Fontos szempont volt az, ha már dolgoztunk ezeken a célokon és feladatokon, ne csak a háromnapos esemény keretében maradjanak meg, hanem azokat valósítsuk is meg. A nap további részében arról egyeztettünk, hogy milyen jó gyakorlatok és milyen jó példák működnek már a partnerszervezeteknél. Ebéd és hazautazás előtt értékeltük az elmúlt napok eseményeit és feladatait.

A visszajelzések alapján rendkívül jó hangulatú és sikeres rendezvényt tartottunk, jövőre folytatjuk!

VII. Országos SZEFIT Találkozó képekben

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Csóti Csaba a Klubrádióban

Csóti Csaba volt a Klubrádió Szolidaritás című műsorának a vendége. A SZEF elnöke a szakszervezeti oktatásról, valamint a közszféra helyzetéről beszélgetett a műsorvezető Selmeci Jánossal. Meghallgatom a a Klubrádió Szolidarítás