EGSZB vélemény: A szociális jogok európai pillére – a kezdeti végrehajtás értékelése és ajánlások a jövőre

A szociális jogok európai pillére – a kezdeti végrehajtás értékelése és ajánlások a jövőre

A vélemény hosszú egyeztetés után került elfogadásra, a véleményhez csatolt mellékletben láthatók a munkáltatók által, a Plenáris ülésre benyújtott módosítási indítványok szövege és az azokra leadott szavazatok száma.

A vélemény előadója Bernd Schütler Németország, III. csoport, társelőadója Cinzia Del Rió, Olaszország, II. csoport.

A vélemény lényegi tartalma: 

  

   

  • Az EGSZB mindig is felfelé irányuló konvergenciát és hatékonyabb szociálpolitikát szorgalmazott, mind az uniós, mind a tagállami szintet tekintve. A szociális jogok európai pillérének tényleges végrehajtása megerősíti, hogy közösen kiállunk az európai szociális modell mellett.

 

  • A szociális jogok európai pillérének megvalósítását célzó intézkedések során kiegyensúlyozott módon tiszteletben kell tartani a Szerződések céljait és elveit, a tagállamok és az uniós intézmények közötti hatáskörmegosztást és adott esetben a csökkentést kizáró záradékot.

 

  • A szociális jogok európai pillérének megvalósítása jelenleg jogalkotási és nem jogalkotási intézkedések révén, egyedi finanszírozás keretében és az európai szemeszter folyamatának módosítása révén történik. A megfelelő területeken az európai jogszabályoknak olyan keretet kell alkotniuk, amely általános közös szabályokat tartalmaz és tiszteletben tartja a sajátos nemzeti körülményeket és szociális rendszereket.

 

  • Fontos, hogy alapkövetelményeket dolgozzunk ki és fogadjunk el megbízható és hatékony szociális védelmi rendszerekhez és az általános érdekű alapvető szolgáltatásokra vonatkozóan.

 

  • A szociális jogok európai pillérének megvalósításához szilárd költségvetési alapra és beruházásokra van szükség uniós és tagállami szinten egyaránt. Ehhez megfelelő finanszírozást kell biztosítani a szociális célú állami beruházások aranyszabálya, illetve az európai strukturális és beruházási alapok (esb-alapok) révén.

 

  • Egy új európai szemeszter folyamatban szociális célokat kellene megvalósítani úgy, hogy folyamatosan nyomon követjük a szociális egyenlőtlenségek alakulását és új, mérhető mutatókat, valamint szociális kérdésekre vonatkozó, célzott országspecifikus ajánlásokat vezetünk be.

 

  • Elő kell mozdítani a szociális jogok európai pillére végrehajtásának folyamatos nyomon követését, kötelező konzultációt folytatva a szociális partnerekkel. Az EGSZB azt ajánlja, hogy ennek érdekében, az európai szemeszter folyamatához kapcsolódva hozzanak létre egy uniós szociálpolitikai fórumot.

 

  • Az EGSZB ismét javasolja egy olyan egyértelmű és összehangolt menetrend kidolgozását, amely meghatározza a pillér végrehajtásához kapcsolódó prioritásokat, illetve kéri a már meglévő szociális jogok és normák megerősítését. Prioritásként kell kezelni az alapvető jogok kérdését, külön szem előtt tartva a kiszolgáltatott helyzetben levő csoportok alapvető jogait.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Október 1. Az idősek világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy október elsejét az idősek világnapjává nyilvánítja. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét az idősekre annak érdekében, hogy méltányos életkörülmények között

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

Beszámoló a NYOK nyári képzéséről

A Nyugdíjasok Országos Képviselete augusztus 30-án Zamárdiban nagyon tartalmas programmal értekezletet rendezett a szervezet tagjainak. Tekintettel arra, hogy a SZEF Nyugdíjas Választmánya is tagja a NYOK-nak ezért mi is résztvevők