Cikkajánló – 2019. október 14.

Karácsony: Történelmi győzelem született Budapesten; Jogszerű a novemberi szociális sztrájk; Térképen mutatjuk a magyar valóságot: őrült különbségek vannak a fizetések között; Csökken a munkaerőhiány a termelésben; Változóban a munkaerőpiac

 

Karácsony: Történelmi győzelem született Budapesten

Budapest új főpolgármestere elmondta, hivatalba lépése utáni öt első intézkedése lesz: A budapesti önkormányzati szerződések átnézése, a bűncselekmény gyanús esetek kivizsgálása; Klímavészhelyzet kihirdetése; A Budapest zöldfelületeinek bővítése program beindítása; Budapesti cégeknél a rabszolga törvény alkalmazásának betiltása; Ingyenes tömegközlekedés biztosítása az álláskeresők számára. A Mérce írása itt olvasható.

 

Jogszerű a novemberi szociális sztrájk

Meg lehet tartani a szociális ágazatban tervezett sztrájkot a szakszervezetek által javasolt még elégséges szolgáltatások betartásával – mondta ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteken született végzése. A bíró elfogadta azt az érvelést is a benyújtott dokumentumok alapján, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) mindenben jogszerűen járt el attól kezdve, hogy idén januárban sztrájkköveteléseket fogalmazott meg a szociális területen dolgozók nagyobb megbecsülése érdekében. A Népszava cikke.

 

Térképen mutatjuk a magyar valóságot: őrült különbségek vannak a fizetések között

Az idei év első felében is kitartott a keresetek gyors növekedése Magyarországon, amit a minimálbér és a garantált bérminimum dinamikus emelése mellett a munkaerőhiány is támogat. Azonban továbbra is igen nagy különbségeket láthatunk az egyes megyék között. Budapesten 1,8-szor annyit lehet keresni, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A Portfolio összeállítása.

 

Csökken a munkaerőhiány a termelésben

Csökkenni kezdett az eddig jellemző munkaerőhiány a gyártás-termelésben, illetve a mérnöki és az IT állásoknál. Erre lehet következtetni legalábbis abból, hogy az érintett területekre feladott álláshirdetések száma visszaesett, miközben az azokra beadott jelentkezések száma nőtt. A Népszava cikke.

 

Változóban a munkaerőpiac

Csökkenni kezdett a harmadik negyedévben bizonyos ágazatokban a munkaerőhiány. Ezzel szemben a magas hozzáadott értékű szektorokban, valamint a turizmus és vendéglátás területein is megnőtt a kereslet. Utóbbi területeken a szezonmunkákat akár 30 százalékkal magasabb bérezéssel hirdették, mint egy évvel korábban. A Magyar Nemzet összeállítása.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az