Cikkajánló – 2019. október 10.

Duplájára nőtt apparátus, sokkal drágább állam; Rosszabbul dolgozol, ha egészségtelen a levegő a munkahelyeden; Dr. Szabó Imre Szilárd: Munkajogi kérdések az önkormányzati választásokról; Sok diploma ragad be, akár szakok is veszélybe kerülhetnek a nyelvtudás hiánya miatt; 54 ezer magyar már biztos nem szeretne hazatérni; Mikor minősül nyugdíjasnak a megváltozott munkaképességű személy?

 

Duplájára nőtt apparátus, sokkal drágább állam

Az elmúlt évek kormányzati szlogenje az olcsóbb, hatékonyabb állam és a digitális megoldások alkalmazása a közigazgatásban – erre hivatkozva küldtek el a költségvetési intézményekből tavaly ősszel több ezer munkavállalót. A leépítéseket egyes kormányhivatalok a mai napig nem heverték ki, ennek leginkább kézzelfogható jele kormányablakok működésképtelensége, a lelassult ügyintézés. Vagyis az elbocsátások megakasztották a rendszer működését, ami arra utal, hogy vagy nem jó helyen kezdték meg a leépítéseket és/vagy nem működnek a hatékonyságot javító digitális rendszerek.  Pedig az elmúlt kilenc évben a költségvetési szervek létszáma hatalmasra duzzadt: a 2010-es zárszámadási törvény szerint – amit 2011-ben már a fideszes parlament hagyott jóvá –, még csak 227 ezer főt számlált az itt dolgozók száma, ezzel szemben tavaly már 524 942 állami alkalmazottat számláltak az intézmények. A Népszava cikke itt olvasható.

 

Rosszabbul dolgozol, ha egészségtelen a levegő a munkahelyeden

A szennyezett levegővel kapcsolatos kutatások általában a hosszú távú hatásokra koncentrálnak, például hogy milyen betegségeket okozhatnak a belélegzett káros részecskék, és mennyivel halunk meg korábban emiatt. Sokkal kisebb figyelem irányul arra, hogy adott pillanatban hogyan befolyásolja a szervezet működését a rossz levegő, pedig ez a munkahelyi teljesítményre – így a gazdaság működésére – is kihat. A g7.hu írása.

 

Dr. Szabó Imre Szilárd: Munkajogi kérdések az önkormányzati választásokról

Magyarország Köztársasági Elnöke 2019. október 13. napjára, vasárnapra tűzte ki a helyi önkormányzati általános választásokat. Az Alaptörvény XXIII. cikke alapján a választásokon való részvétel valamennyi nagykorú, választójoggal rendelkező magyar állampolgár alkotmányos joga. Nem rendelkezik választójoggal az, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt. A szakértő bejegyzése a szabim.blog.hu-n olvasható.

 

Sok diploma ragad be, akár szakok is veszélybe kerülhetnek a nyelvtudás hiánya miatt

Bajban lehetnek egyes szakok indításával az egyetemi és főiskolai tanszékek, ha a felvételizők nem hajtanak rá a nyelvtanulásra. Az át nem vett diplomák száma elsősorban a kommunikáció és médiatudomány, valamint a szociális munka szakokon magas. Az Infostart.hu cikke.

 

54 ezer magyar már biztos nem szeretne hazatérni

A brit belügyminisztérium adatai szerint elérte a kétmilliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik letelepedett státusért folyamodtak a brit hatóságokhoz. A magyarok közül eddig csaknem 54 ezren kértek tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt – írja az MTI nyomán a napi.hu.

 

Mikor minősül nyugdíjasnak a megváltozott munkaképességű személy?

Az idei nyugdíjas foglalkoztatási kedvezmények kapcsán felmerülhet a kérdés, vonatkoznak-e a kedvezmények a rehabilitációs ellátás, vagy rokkantsági ellátás mellett munkaviszonyban álló munkavállalókra. Az ado.hu szakmai írása.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a

A SZEF a 10. Lakásmeneten.

A SZEF és egyes tagszervezeteinek (SZTDSZ, SZÁD, KKDSZ) aktivistái részt vettek a 10. Lakásmenten, követelve az igazságosabb lakáspolitikát! Az eseményről a Mérce hasábjain a következő cikkekben olvashatunk: „Üres házak mindenhol,

A NYUSZET nyílt levele a Miniszterelnöknek

A NYUSZET szeptember 25-én nyílt levelet intézett az Idősek Tanácsa elnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A szervezet — melynek tagja a SZEF Nyugdíjas Választmánya is — ebben a válságos, régen nem

09.27-én kerekasztal beszélgetés a szolidaritásról

A szolidaritás esélyei a válságban Meghívó a Nyomtass te is! klubeseményére   Időpont: 2022. szeptember 27. kedd, 19:00 óra Téma: Működhet-e a szolidaritás a válságban? Van-e esélye a szakszervezetek összefogásának,