Cikkajánló – 2019. október 8.

Tisztes munka – Tisztességtelen kormányzati hozzáállás; A munkaerőhiánynál is nagyobb baj a munkaenergia pazarlása; Nincs kormányzati lakáspolitika, a lakhatási szegénység akkora problémát jelent, hogy az önkormányzat csak tűzoltást végezhet; Tízezrek vannak a fővárosban is munka nélkül; Az adótanácsadó képzés sem fért bele az új OKJ-be; 48 ezer embert rúgtak ki egy indiai vállalattól, mert sztrájkoltak; 35 órás munkahét kellene – javaslat érkezett

 

Tisztes munka – Tisztességtelen kormányzati hozzáállás

A szociális ágazatban dolgozó szakgondozók embertelenül nehéz munkájára és alacsony fizetésére, az emiatt kialakult munkaerőhiányra hívta fel a figyelmet a Tisztes Munka Világnapja alkalmából a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) hétfőn kiadott közleménye, melyről a Népszava is hírt adott.

 

A munkaerőhiánynál is nagyobb baj a munkaenergia pazarlása

A betöltetlen állások száma csak a probléma egyik oldala, a másik az alacsony hatékonyság és termelékenység. Ez azonban javítható: vannak még rejtett tartalékok a hazai munkavállalókban, de hogy ezt kihozzuk belőlük, a menedzsereknek korrekt és emberséges módon kell bánniuk az alkalmazottaikkal, s nem szabad elhanyagolniuk a teljesítménymérést és a visszajelzést. Csak ekkor tudnak a beosztottak örömmel dolgozó, jól teljesítő és önállóan kezdeményező munkaerőkként működni. A Piac és Profit írása itt olvasható.

 

Nincs kormányzati lakáspolitika, a lakhatási szegénység akkora problémát jelent, hogy az önkormányzat csak tűzoltást végezhet

Idén hetedik alkalommal jelent meg a Habitat for Humanity Magyarország lakhatási jelentése a Periféria Központtal közösen, amelynek ma második fejezetét mutatták be az önkormányzati választásokhoz és a Lakhatási Világnaphoz kapcsolódva. A fejezet az önkormányzatok mozgásterét és lehetőségeit elemzi. A bemutatón három budapesti önkormányzat és három civil szervezet képviselője vett részt, azt vizsgálva, hogy mit tehet az önkormányzat a lakhatási válság felszámolásáért, és a civil szervezetekkel vagy nélkülük is sikeresek-e az önkormányzatok. A 168 óra összeállítása.

 

Tízezrek vannak a fővárosban is munka nélkül

Folyamatosan olvashatunk kínzó munkaerőhiányról, de az ország egyes területein – mutatta ki egy elemzés – nagyobb számban akad „szabad” munkaerő. Tízezres nagyságban vannak pedig munkanélküliek még a fővárosban is. Az azenpenzem.hu írása.

 

Az adótanácsadó képzés sem fért bele az új OKJ-be

Kikerül az Országos Képzési Jegyzékből az adótanácsadó képzés, az államháztartási, pénzügyi szervezeti és vállalkozási mérlegképes könyvelő szakma, az államháztartási ügyintéző és a vállalkozási és bérügyintéző képesítés. A szakértői cikk az ado.hu-n olvasható.

 

48 ezer embert rúgtak ki egy indiai vállalattól, mert sztrájkoltak

Az állami közlekedési vállalat alkalmazottai a tilalom ellenére léptek sztrájkba jobb munkakörülményeket követelve – mindannyiukat kirúgták. A  HVG írása.

 

35 órás munkahét kellene – javaslat érkezett

Egy lengyel professzor úgy véli, a munkaerőhiány ellenére itt lenne az ideje annak, hogy bevezessék a 35 órás munkahetet, ami elsősorban a fizikai munkát végzők helyzetét könnyítené meg. A napi.hu cikke a Business Insider  nyomán.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább