Keresés
Close this search box.

SZIA Piknik

Tavaly elindult egy, a konföderációkon átívelő Szakszervezeti Ifjúsági Akció (SZIA) program, melynek keretében belül a FES (Friedrich-Ebert-Stiftung) alapítvány szakmai, és anyagi támogatásával fiatal szakszervezeti tagok közel 30 fővel vehettünk részt Telkiben, a Globall Hotelben megrendezett kétnapos konferencián.

A rendezvényt két moderátor Kovács András, kommunikációs szakértő (Gazdaság Tv alapítója, a Media Matters Group Kft. igazgatója) és József Imre, kommunikációs tréner, coach nyitotta meg Németh Edit (FES) tudományos munkatárs köszöntője után egy játékos online feladattal. A résztvevőknek emailben kellett elküldeniük a válaszukat arra a kérdésre, hogy „Neked mit jelent az érdekvédelem – realitás vagy fikció?”, és a beérkező adatok alapján kiderült, hogy a különböző szakszervezetek képviseletében jelenlevő fiatalok majdnem egyhangúan a realitás mellett tették le voksukat, ami tükrözi elhivatottságukat amellett, hogy van mit tenni, és miért küzdeni a munka világában.

Rövid szünet után Európai irányok a szakszervezeti érdekvédelemben címmel tartott gondolatébresztő előadást Ludovic Voet (Európai Szakszervezeti Szövetség, ETUC koföderációs titkár) a belga, és európai szakszervezetek helyzetéről. Belgiumban 55%- os a szakszervezeti szervezettség, de hogy azt a számot meg is tudják tartani, határozottan kell fellépniük és jelen lenniük a közéletet leginkább érintő országos szintű problémák megoldásában, ezeknek tájékoztatásában a tagok felé.

Két fontos jogot említett Ludovic, melyek az utóbbi évek során egyre nagyobb prioritást élveznek hazájában, az egyik a „lekapcsolódás joga”, ami azt jelenti, hogy ahol törvénybe van foglalva, hogy a dolgozókat megilleti ez a jog, ott a cégek, intézmények nem küldhetnek munkával kapcsolatos emaileket a dolgozóiknak az általános munkaidőn kívül, és a „képzéshez való jog” mely a munkáltatónak jelentene kötelezettséget aziránt, hogy dolgozóinak az egy életen át való tanulás elvét támogassa, és partner legyen ebben.

Szóba került a klímaváltozás témaköre, ugyanis egy dán felmérés alapján a fiatalok 40%- a ennek problémáját jelölte meg a leginkább megoldásra váró területnek.

Ludovic előadását követően egy panelbeszélgetés résztvevői voltak Olivia Frier (Európai Szakszervezeti Szövetség ETUC Ifjúsági Bizottsága), Graham Sansone (Európai Szakszervezeti Szövetség ETUC Ifjúsági Bizottsága), Bábel Balázs (Vasas Szakszervezeti Szövetség), és Papp-Nagy Viktória (Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozat, Európai Szakszervezeti Szövetség, ETUC Ifjúsági Bizottsága) részéről, akikhez bárki csatlakozhatott, akinek bármilyen meglátása, javaslata, észrevétele volt a szakszervezeti témákhoz kapcsolódóan.

Olivia, aki Dániából érkezett elmesélte, hogy náluk 80%- os a szervezettség, és valóban náluk a környezetvédelmi aktivitás jelentős helyet foglal- e döntéseik meghozatalakor, jövőkép kialakításakor.
Graham Máltáról a pedagógus szakszervezet nehéz helyzetét említette náluk fókuszban lévő problémának, ami abból adódik országukban, hogy kevés a fiatal, így nehéz megoldani az utánpótlást oktatási intézményekben.

Viktória említette a megújulásra való igényeket, törekvéseket Magyarországon, melyek által a szakszervezetek új lendületet vehetnének, és vonzóbbá lehetne tenni őket a fiatalok számára.
A beszélgetés során kiderült, hogy egy- egy válságos időszak után a szakszervezetbe belépők száma jelentősen meg szokott emelkedni, vannak szervezetek, akik kommunikációs csatornájuknak a Whats up nevű alkalmazást választották, mint számukra legmegfelelőbb platformot, és hogy a kollektív szerződés megléte a tudatos, fiatal munkavállalóknál elsődleges szemponttá vált.

A panelbeszélgetés után Kunert Annamária (Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség, SZISZ – Policy Agenda kutatás) A fiatalok szolidaritási hajlandósága címmel tartott előadást, mely a résztvevők bevonásával valósult meg. Együtt próbálták a jelenlevők meghatározni a legégetőbb problémákat a szakszervezetek működése során, melynek első helyezettje a stratégia hiánya lett jelentős fölénnyel. Ezt követte még az új módszerek kipróbálásának hiánya, a szakszervezet pozitív eredményeit bemutató videó elkészítésének lehetősége, és a már meglévő tagok minél aktívabban való bevonása a szervezetek életébe.

Vacsora után még Vígh Péterrel (Holnapelőtt projektmenedzser) tartottunk csoportbeszélgetést, Mit jelent számunkra a klímaváltozás? címmel, mely témakörben a https://holnapelott.hu/ honlapján lehet részletesebben tájékozódni.

Másnap délelőtt workshopok közül választhattunk, melyek mind, a szakszervezetek számára fontos kérdésekre kerestek megoldást egy- egy szakértő és moderátor segítségével:

Az első csapat Progresszió és a szakszervezetek címmel kellett, hogy kidolgozzon egy cselekvési tervet Lakner Zoltán, politológus, szociálpolitikus, és Kunert Annamária (Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség) moderátor segítségével.

A második csapat Kommunikációs kampány a zöld gazdaságra témakörben egy szakszervezeti kampánystratégia megalkotására készült Kovács András (Gazdaság Tv alapítója, a Media Matters Group Kft. igazgatója) útmutatásai alapján Kiss Nikoletta (Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozat) moderálásával.

A harmadik lehetőség a Szakszervezet, mint mozgalom – mobilizáció, demonstrációs hajlandóság címmel egy mobilizációs program kidolgozása volt Czeglédi Zoltán, politikai elemző segítségével, és Papp-Nagy Viktória (Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ifjúsági Tagozat, Európai Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Bizottsága) moderálásával.

A második csoport munkájában vettem részt, ahol egy olyan brossúra elkészítését tűztük ki célul, mely által felhívnánk a munkahelyi összefogás erejére a figyelmet, és arra, hogy együtt, közös érdek, és közös cél mentén tudunk tenni a saját körülményeink javításáért.

Meghatároztuk, hogy egy zöld napot tartanánk, mely keretében munkaidőben tisztítanánk meg közvetlen környezetünket, hívnánk meg a témában tájékozott előadókat.
A fedett kerékpártárolót a parkolás nehézkessége, és a minél környezetbarátabb közlekedés népszerűsítése, elősegítése érdekében valósítanánk meg, és pet palack mentes munkahely címmel szintén elősegítenénk a kevesebb káros hulladék jelenlétét környezetünkben.

A csoportmunkák megvitatása után került sor a rendezvény zárásaként egy rövid értékelésre, amikor a „burning chair” módszer segítségével mindenki elmondhatta, mi az, amit hazavisz a rendezvényről, mi az, ami kifejezetten tetszett neki, és mi az, amin változtatna.

Mindenki megköszönte a szervezők rendezvénybe fektetett munkáját, hogy rendkívül gördülékenyen, szakértők bevonásával, megfelelő környezetben sikerült megszervezniük, az 5 szakszervezeti konföderáció fiataljainak találkozását, megismerkedését, és csupán azt sajnáltuk, hogy az idő rövidsége miatt nem tudtunk mindhárom workshopon részt venni.

Reméljük sikerül a továbbiakban is a SZIA (Szakszervezeti Ifjúsági Akció) küldetését életben tartani, hogy a szakszervezeti fiatalok szervezetektől függetlenül ismerkedhessenek egymással, vegyenek részt közös rendezvényeken, álljanak ki érdekeikért, és vegyenek részt aktívan a szakszervezetek életében.

A http://szia.online/ honlapon további információkat lehet olvasni a szakszervezetek tevékenységeiről, eseményekről, aktualitásokról, fiatalokat érintő fontos kérdésekről, és hogy együtt lehet egy szervezet igazán hatékony.

Fotók (FES): itt

A beszámolót készítette: Gyapay Vera (SZEFIT- KKDSZ)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet