Keresés
Close this search box.

CEYTUN – Tanuljunk a múlt hibáiból!

2019.08.30 és 09.01. között került megrendezésre a három napos konferencia Berlinben, melyen hat Közép-Európai ország fiatal szakszervezeti tagjai vettek részt. Ausztriából, Németországból, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról érkeztek a fiatalok. A találkozó apropója Lengyelország náci Németország általi megszállásának 80. évfordulója valamint a Fal lebontásának 30. évfordulója volt. Célja a megemlékezés és a közös európai jövő építése.

A program péntek délután Sawsan Chebli német államtitkár asszony megnyitó beszédével indult. Két kérdés fogalmazódott meg: Milyen Európában akarunk élni a jövőben? És: Képes-e Európa együtt növekedni, vagy szétesik? Az est zárásaként buszos idegenvezetés keretében ismerkedtünk meg a város főként II. világháborús emlékeivel.

Szombaton egy előadás keretében megismerkedtünk a Scenario (jövőkép, forgatókönyv) készítés fontosságával és menetével. “A szcenáriók olyan történetek a jövőről, amelyek cselekvésre motiválják az embereket.” /U. Golüke/ Ezek segítségével különböző módszerekkel reagálhatunk a változásokra. 

Miután megismerkedtünk a módszerrel, workshop munka keretében 2 központi kérdést kiválasztva 4 különböző jövőképet hoztunk létre: arra keresve a választ, vajon milyen lesz Európa 2050-ben. A szcenárió két központi kérdése a következő volt:

-Erősebb vagy gyengébb lesz a szociális- és gazdasági kohézió Európában 2050-ben? Európa együtt fejlődik vagy szétesik?
-Milyen lesz a szakszervezetek szerepe 2050-ben? Erősödik vagy gyengül a szerepük? 

Ez alapján négy lehetséges forgatókönyvet írhatunk 2050-re:

1. gyenge szakszervezet, erős szociális- és gazdasági kohézió.

 

2. erős szakszervezet, erős szociális- és gazdasági kohézió.

3. erős szakszervezet, gyenge szociális- és gazdasági kohézió.

4. gyenge szakszervezet, gyenge szociális- és gazdasági kohézió.


Ezeket 4 csoportban dolgoztuk ki, és az eredményeket a nap végén prezentáltuk egymásnak.

A konferencia záró napján Dr. Katrin Steffen és prof. Dr. Igor Kakolewski arról beszélt, hogyan lehet írni és tanítani a közös Európai történelmet. Kakolewski bemutatott egy új, iskolásoknak szóló lengyel-német történelem könyvet, melynek most jelent meg a 4. kötete, ami az Európa: Közös Történelmünk, 1918-tól napjainkig címet viseli, és többek között a II. világháborút mutatja be a gyerekeknek. A könyv célja a közös történelmi gondolkodás. 

Újszerűsége abban rejlik, hogy a könyv 50%-a tananyag, 50%-a pedig kép, illusztráció, térkép, filmajánló, gondolatindító kérdés, stb. Sok kép gyerekeket ábrázol, ezzel a diákok empátiáját szeretnék felkelteni. Az előadás tanulsága: Emlékezni kell a múltra, hogy ne ismételjük meg!

A beszámolót készítette: Zsigó Judit (BDDSZ)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elindult a munkaképesség-vizsgálat projektünk

2024. április 12-én elindult a SZEF Szervezkedő munkavédelem: Munkaképesség-vizsgálat projektje. A személyes megkeresésen alapuló, papíralapú mérésbe több tagszervezetünk, több mint 30 aktivistája kapcsolódott be és előreláthatólag 1000-1200 munkavállalót vonnak be

Csóti Csaba a Klubrádióban

Csóti Csaba volt a Klubrádió Szolidaritás című műsorának a vendége. A SZEF elnöke a szakszervezeti oktatásról, valamint a közszféra helyzetéről beszélgetett a műsorvezető Selmeci Jánossal. Meghallgatom a a Klubrádió Szolidarítás