Keresés
Close this search box.

CEYTUN kiáltvány a társadalmi igazságosságról

2019. április 5-7. között találkoztak újra a CEYTUN-fiatalok. A téma aktualitását a közelgő EP-választás adta: Társadalmi igazság – Igen, mi foglalkozunk vele! Hiszen most nagy a tét, Európa jövőbeli iránya. A konferencián az előadások mellett inkább a csapatmunkákon, workshop-okon volt a hangsúly, ahol a résztvevők közösen dolgoztak ki javaslatokat arra vonatkozóan, hogyan lehet a társadalmi igazságosságot magasabb szintre emelni és mi ebben a szakszervezetek szerepe. 

Kiáltvány a társadalmi igazságosságról

Az elmúlt években a profit és vagyon elosztása egyre igazságtalanabbá vált. Sok európai országban nem tud minden ember méltósággal élni és romlik a társadalmi igazságosság. A világ egyik legfejlettebb kontinensén a dolgozók nem elégedettek a munkakörülményeikkel, bérezésükkel és az általános életkörülményeikkel. A Szociális Jogok Európai Pillérének bevezetése nem halad, a valós helyzet nem változott sokat a tagországokban. A szakszervezeteken kívül nem sok intézmény foglalkozik a társadalmi jogszerűséggel. Itt az ideje több figyelmet fordítani a problémára!

Az április 5-7 között Prágában megtartott, 12. értekezletünkön arra fordítottuk a hangsúlyt, hogy figyelembe véve az országaink közti különbségeket, megnézzük, hogy a gyakorlatban mit jelent a társadalmi igazságtalanság. Beszéltünk a mindenkit érintő problémákról, úgyis mint a vagyon egyenlőtlen újra elosztása, az európai országok (és régióik) közötti hatalmas társadalmi normabeli, bér és életszínvonalbeli különbség, esélyegyenlőtlenség, kiváltképp a nemek közti bérkülönbséget. Továbbá, a főként fiatalokat érintő probléma, a nem sztenderdizált munkák, illetve a továbbtanuláshoz való nem megfelelő hozzáférés. Hogy a társadalmi problémákról egy másik képet is kapjunk, részt vettünk egy olyan programponton, ahol társadalmilag kirekesztett emberek dolgoznak. Ez felhívta a figyelmünket arra, milyen fontos egy jól funkcionáló szociális háló.

A társadalmi egyenjogúság akkor működik, ha a társadalomban mindenkinek azonos lehetőségei vannak nemzetiség, nemi identitás, szexuális orientáció, vallás, vagyoni helyzet, származás, életkor vagy etnikumtól függetlenül. A mi felfogásunk szerint a társadalmi igazságosság akkor jön létre, ha senkit nem hagyunk hátra. Az Európai Unió és a Nemzetközi Münkaügyi Szervezet (International Labour Organisation – ILO) az a két releváns intézmény, ami biztosítja a társadalmak közti egyenlőséget a Szociális Jogok Európai Pillérének (European Pillar of Social Rights – EPSR) előmozdítása is mutatja. Mivel az EPSR még nem vált jogilag kötelezű érvényűvé, nekünk kell megvalósítani! Ezek az ötleteink:

  • a munkaidő csökkentése bérkiesés nélkül, ezáltal több szabadságot adva a dolgozóknak
  • harcolni az adóelkerülés ellen a vagyon hatékonyabb újraelosztása érdekében
  • megfizethető lakhatást biztosítani Európában!

A szakszervezetek bárhol is működjenek, sokkal érzékenyebbnek kell lenniük és rá kell mutatniuk a társadalmi igazságtalanságokra! Az alábbiak elősegítését követeljük:

  • társadalmi és munkajogi oktatás, szakszervezetekről való tájékoztás (iskolákban és munkahelyeken)
  • a hátrányos megkülönböztetés minden formája ellen való küzdelem
  • együttes, összehangolt lépések a megfelelő bérezésért és társadalmi igazságtalanságok elleni problémákért!

Mivel mi, mint fiatal szakszervezetisek folyamatosan dolgozunk ezeken az ügyeken, arra bátorítjuk a kollégáinkat, hogy ők is hasonlóan cselekedjenek!

CEYTUN – Central European Young Trade Unionist Network (Közép-Európai Fialat Szakszervezeti Hálózat) egy közel 50 fiatal szakszervezeti tagot tömörítő program cseh, magyar, lengyel, szlovák, osztrák és német tagokal.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az