Európai fiatalok akadémiája a munka jövője témakörében – résztvevői beszámoló

Az International Labour Organization (ILO, Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) fennállásának 100. évfordulóját ünnepli. Ennek keretében került megrendezésre 2019. április 1. és 5. között egy öt napos képzés Torinoban az International Training Centre (ITC, Nemzetközi Képzési Központ) torinoi Campusán. A találkozót megelőzte egy online képzés március folyamán, és ezzel biztosítottak lehetőséget az előzetes felkészülésre, az ILO munkájának és stratégiájának megismerésére. Központi téma a fiatalok munkaerőpiacra való belépésének nehézségei, valamint a munkavállalásuk kapcsán jelentkező egyéb problémák. Mivel viszonylag új tagja vagyok a KKDSZ-nek, komolyan vettem a felkészülést, a szakszervezet felépítésének, működésének feladatainak megismerését.

Nagy izgalommal vártam a torinoi képzést, hogy megismerhessem Európa különböző országaiból érkező szakszervezeti tagokat, vezetőket, aktivistákat. Biztos voltam benne, hogy rengeteget tanulok majd tőlük személyesen és a képzés során egyaránt. A fogadásunk, a szervezés, a logisztika, a képzés felépítése, a csoportok beosztása, az ellátás, a csapatépítő programok megszervezése egytől egyik tökéletes volt. 52 fő vett részt, nyolc fős csoportokban zajlott a munka. Külön felhívták a figyelmünket, hogy ne legyünk szégyenlősek, ne aggódjunkazon, hogy nem beszélünk tökéletesen angolul, a lényeg, hogy szólaljunk meg, mondjuk el a véleményünket, vegyünk részt aktívan az előadásokon és a csoportmunkákon. Kényszer viszont soha nem volt, minden önkéntes alaponműködött. Ez nagy megnyugvás volt számomra és minden erőmmel azon voltam, hogya lehető legtöbbet megértsek és érthetően fogalmazzam meg a véleményem, tapasztalataim, elsősorban csoporttársaimnak. Minden előadás rendkívül tartalmas volt, végig fenntartották az előadók az érdeklődésünket, valamint rengeteg csoportmunka adott lehetőséget az interaktivitásra, kreativitásunk kiterjesztésére.

Első nap bemutatkozott az ILO, végigvettük a történetét, céljait és fő stratégiai törekvéseit, azok fő pilléreit, mint a munkavállalók képességeinek fejlesztése, a munkahelyek és munkakörülmények fejlesztése, fenntartható és tisztességek körülmények biztosítása.

A második nap fő témái a globalizáció, a klímaváltozás és a digitalizáció. Mindegyik nagy probléma a munkavállalók, a munkaadók, a kormány és a társadalom számára egyaránt. A második nap végén  csapatépítő programon vehettünk részt, szabadulószobába vittek bennünket, ahol különböző szobákban különböző kihívásokkal kellett szembenéznünk. A funkcióját teljes mértékben betöltötte, a csapatunk megtanult együtt gondolkodni és összedolgozni, viszont a feladatot csak 60%-ban teljesítettük, kémikusokként nem sikerült megállítanunk egy vírust.

A harmadik nap a munkaerőpiac köré összpontosult.  Az aktív dolgozók számának csökkenését, az elöregedő társadalom problémáját és a fiatalok lehetőségeit jártuk körbe. Sok mindent meg tudtunk a foglalkoztatás típusairól, az esetleges buktatókról, a továbbképzések, átképzések fontosságáról. Este egy újabb csapatépítő programmal örvendeztettek meg bennünket: a városközpontban egy gyönyörű étteremben szolgálták fel a vacsorát. Igazi olasz különlegességeket kóstolhattunk, valamint élő zene kíséretében táncolhattunk, mulathattunk. A szervezés itt is tökéletes volt.

A negyedik napon a szociális egyenlőtlenségek kerültek a középpontba: az országok közötti egyenlőtlenségek, a vagyoni különbségek, a mélyszegénység, a jövedelemkülönbség, a növekvő mobilitás, az oktatáshoz való szabad hozzáférés biztosítása és a diszkrimináció különböző típusai.

Az ötödik, záró napon a képzés során használt táblagépünkön egy kérdőívet kellett kitöltenünk a heti munkánkra, tudásunkra, megszerzett ismereteinkre vonatkozóan, melyből kiderült mennyi mindent tanultunk a képzés során.

A hét nagyon hamar véget ért, a teszt után már indultunk is a reptérre.

Nagyon hálás vagyok, ez a rendezvény volt az első, melyen részt vettem a KKDSZ-nek köszönhetően. Sokat tanultam, rengeteg ismeretet szereztem a szakszervezeti munkáról, az európai országok különbözőségeiről, sok embert megismertem, fejleszthettem a nyelvtudásomat és megtapasztalhattam, milyen egy profin megszervezett képzésen részt venni, kiemelkedő előadókat meghallgatni. Mindenkit csak biztatni tudok, hogy vegyen részt aktívan a szakszervezet munkájában, tájékoztasson minél több munkavállalót a lehetőségeiről, jogairól, vegyen részt előadásokon és legyen nyitott a világra!

Sopron, 2019. április 11.

Kőműves Renáta

KKDSZ

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.