Keresés
Close this search box.

ETUC Végrehajtó Bizottsági ülés – 2019. március 26-27.

A tanácskozást Rudy de Leuw ETUC elnök nyitotta meg, aki köszöntötte a résztvevőket és ismertette a napirendet. A napirend és korábbi tanácskozás jegyzőkönyvének elfogadását követően Luca Visentini a főtitkár beszámolója következett.

A főtitkár tájékoztatta a bizottság tagjait, hogy az előző ülés óta eltelt időszakban szinte minden ún. trialóg tárgyalás nyugvópontra jutott a Szociális Jogok Európai Pillérének európai szintű megvalósítása kapcsán. Ugyanakkor továbbra is kérik a tagszervezetek segítségét abban, hogy nemzeti szinten is gyakoroljanak nyomást a kormányokra, hogy valóban megfelelő minőségben átültetésre kerüljenek az EU szintű megállapodások a nemzeti szabályozásba.

Folytatódnak a 2019. április 26-ra tervezett Eurodemonstráció előkészületei a belga szakszervezetekkel egyeztetve. Ugyanakkor a korábbi ülésen bejelentettekkel ellentétben mégis felvonulásra kerül majd sor, nem „csak” nagygyűlésre. A felvonulás szlogenje: „Egy igazságosabb Európát a munkavállalóknak!”

Az ETUC tárgyalásainak eredményeként a szociális partnereket meghívják majd a 2019. május 9-re tervezett Sibiuban tartandó EU csúcstalálkozóra és az informális ECOFIN találkozóra is. Bár van még néhány belső vita a helyi szervezetek között a korábbi tájékoztatásnak megfelelően a Román Elnökség kapcsán az ETUC a szófiai esemény folytatásaként egy újabb konferenciát tervez Romániában a bérek és a kollektív tárgyalások témakörében.

A Brexit tárgyalások kapcsán a főtitkár elmondta, hogy mivel a brit parlament még mindig nem fogadta el a megállapodást, a brit kormány a határidő meghosszabbítását kérte az EU-tól 2019. június 30-ig. Ha további hosszabbításra kerülne sor, extrém esetben az is előfordulhat, hogy Nagy-Britannia mégis részt vesz a májusi Európai Parlamenti választásokon.

Az Európai Parlamenti választások kapcsán megfogalmazott ETUC program 2019. február 26-án startolt el és jelenleg 21 nyelven elérhető az ETUC honlapján. A követeléseket elküldték a parlamenti képviselőknek és politikai pártoknak, civil szervezeteknek és más érintetteknek is. A szociális média kampány már eddig is sok megosztást és figyelmet generált, a következő időszakban pedig a következő főbb események köré csoportosul majd: április 28. – a munkabalesetben elhunytak emléknapja, május 1. – a munka ünnepe, május 9. – Európa nap.

Március 14-én több európai nagyvárosban, köztük Brüsszelben is tüntettek a fiatalok a klímaváltozás megállítása érdekében. A fő cél, hogy elérjék a Párizsi Klímamegállapodás betartását és az országok tegyenek intézkedéseket a globális felmelegedés 2 Celsius fok alatt tartása érdekében.

Végül a főtitkár felhívta a figyelmet két fontos a munka jövője témakörben megrendezésre kerülő áprilisi konferenciára, ahová a tagszervezetek is meghívást kapnak.

Az ETUC kongresszusi előkészületek kapcsán a Végrehajtó Bizottság mostani ülésén koncepcionális döntéseket hozott. pl. Alapszabály-módosítások és jelöltlista elfogadása, szavazási szabályok értelmezése, program áttekintése stb. A kongresszusi dokumentumok végső vitájára és elfogadására a Kongresszusi Előkészítő Bizottság utolsó ülésén – 2019. április 8-án -, illetve a Végrehajtó Bizottság rendkívül ülésén – 2019. április 24-én – kerül majd sor.

A főtitkár javaslata alapján titkársági pozícióra jelöltek:

  • Per (Pelle) Hilmersson (TCO – Svédország), főtitkár-helyettes
  • Esther Lynch (ICTU – Írország), főtitkár-helyettes
  • Liina Carr (EAKL – Észtország), konföderációs titkár
  • Isabelle Schömann (DGB – Németország), konföderációs titkár
  • Ludovic Voet (CSC – Belgium), konföderációs titkár

Elnökségi pozícióra jelöltek:

  • Laurent Berger (CFDT – Franciaország), elnök
  • José María (Pepe) Álvarez (UGT – Spanyolország), alelnök
  • Miranda Ulens (FGTB – Belgium), alelnök
  • Bente Sorgenfrey (FH – Dánia), alelnök
  • Josef Středula (ČMKOS – Csehország), alelnök

A jelöltek egyesével bemutatkoztak a Végrehajtó Bizottság előtt és ismertették eddigi munkájukat, tapasztalataikat, valamint legfontosabb terveiket, víziójukat a következő választási ciklusra vonatkozóan, majd ezt követően a Végrehajtó Bizottság nagy többséggel elfogadta mindkét listát.

A program tekintetében kiemelésre került, hogy még a Kongresszus megkezdése előtt május 20-án sor kerül egy Irányító Bizottsági ülésre, ahol a kongresszusi elnökség is megválasztásra kerül, akiknek a feladata lesz a Kongresszus során felmerülő ügyrendi javaslatok, viták kezelése. Illetve szintén már a regisztrációs nap délutánján több kiegészítő esemény is megrendezésre kerül, köztük az ETUC Ifjúsági Bizottság konferenciája „A szakszervezetek jövője Európában: fiatal, digitális és szervezett” címmel, ami a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával valósul meg.

Az Ifjúsági Bizottság elnökeként felhívtam a figyelmet arra, hogy bár az ifjúsági kvóta kérdését nem tűztük újra napirendre – hiszen a párizsi Kongresszuson meglehetősen ellentmondásos vitákat váltott ki és az Alapszabály ilyen irányú módosítása nem kapta meg a szükséges szavazattöbbséget – ahol csak lehetséges a tagszervezetek vonjanak be fiatalokat a delegációikba és adjanak nekik lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a vitában és ezáltal az ETUC és a szakszervezeti mozgalom jövőjének alakításában.

               Elfogadásra került az ETUC Munkaerőpiaci Bizottsága által előkészített az „Igazságosabb munkaerőpiacot Európának: az ETUC víziója” című politikai dokumentum, amely felvázolta a következő időszak kihívásait és az erre adandó válaszokat. A dokumentumban meghatározott kihívások:

  1. Kevesebb munka, több munkavállaló
  2. Technológiai innováció
  3. Munkaerőpiaci szegmentáció
  4. Aktív munkaerőpiaci politikák alkalmazása

Az ETUC ezekre adott válasza összegezve a minőségi munkahelyek és a lehetőségek fair elosztása lenne, amit az esélyegyenlőség további fejlesztése, a hátrányos helyzetű csoportok támogatása, a szociális védelem kiterjesztése az új munkavállalási formában dolgozókra, az aktív munkaerőpiaci politikák megfelelő alkalmazása, a Szociális Jogok Európai Pillérének megvalósítása, valamint a munkahelyi demokrácia erősítése révén érnének el.

A bizottsági ülés második napján került megrendezésre az Európai Transzport Szövetség (ETF) „Fair transzport” elnevezésű demonstrációja, amihez a megbeszélés befejezését követően a bizottság tagjai is csatlakoztak.

A megbeszélésen az ETUC Ifjúsági Bizottsága képviseletében részt vett és a beszámolót készítette: Nagy Viktória ETUC Ifjúségi Bizottsági elnök, SZEFIT elnök.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik

Beszámoló a SZEF majálisról

2024-ben a MASZSZ-szal közösen szerveztük meg a szakszervezeti Dolgozók Ünnepét. Két központi sátorban zajlottak a szakmai és szórakoztató programok.A SZEF sátorban Karácsony Szilárd és Gosztonyi Gábor, a SZEF alelnöke beszélgetett

Beszámoló az ETUC Gazdasági Bizottságának üléséről

ETUC Gazdasági Bizottsága áprilisi ülése Az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC) Gazdasági Bizottsága 2024. április 24-én Brüsszelben  tartotta ez év első félévi találkozóját. A megbeszélés témája a makrogazdasági folyamatok elsősorban európai