Keresés
Close this search box.

ETUC Irányító Bizottsági ülés – 2019. február 26.

A tanácskozást Rudy de Leuw ETUC elnök nyitotta meg, aki köszöntötte a résztvevőket és ismertette a napirendet. A napirend és korábbi tanácskozás jegyzőkönyvének elfogadását követően Luca Visentini a főtitkár beszámolója következett.

A főtitkár tájékoztatta a bizottság tagjait, hogy az előzetes várakozások ellenére nem sikerült egyeztetni a csúcsjelöltekkel való vitát, de még az európai parlamenti választások előtt igyekszenek meghívni őket más rendezvényekre, hogy a tagszervezetek képviselőinek lehetőségük legyen velük találkozni és egyeztetni. Michel Barnier Brexit főtárgyalót is tervezik újra meghívni a Végrehajtó Bizottság ülésére márciusban.

A Nemzetközi Nőnap alkalmából indított ETUC kampány idén elsősorban az európai parlamenti választásokra koncentrál, arra buzdítva a lakosságot, hogy szavazzanak olyan pártokra és jelöltekre, akik támogatják a nemek közötti esélyegyenlőség ügyét.

Folytatódnak a 2019. április 26-ra tervezett Eurodemonstráció előkészületei a belga szakszervezetekkel egyeztetve. Ugyanakkor a tervek szerint nem felvonulásra kerül majd sor, hanem egy nagygyűlésre.

A korábbi tájékoztatásnak megfelelően a Román Elnökség kapcsán az ETUC a szófiai esemény folytatásaként egy újabb konferenciát tervez Romániában a bérek és a kollektív tárgyalások témakörében. Itt is zajlanak még a tárgyalások a pontos helyszín és időpont kapcsán, a legjobb az lenne, ha sikerülne a 2019. május 9-re tervezett Sibiuban tartandó EU csúcstalálkozó előtti napra időzíteni az eseményt.

Újabb előrelépések történtek a Szociális Jogok Európai Pillérének megvalósítása kapcsán. Az Átlátható és kiszámítható munkakörülmények irányelvvel kapcsolatos trialóg tárgyalások február 6-án eredménnyel jártak, így most már csak a parlamenti zárószavazásra van szükség. Az ETUC véleménye szerint ez a szabályozás rendkívül fontos az európai munkavállalók helyzete szempontjából, ugyanakkor a következő 3 éves periódusban a nemzeti konföderációk feladata lesz, hogy a tagállami átültetés a lehető legkedvezőbb módon valósuljon meg.

Az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló irányelv tervezet még mindig a trialóg tárgyalások folyamatában van. A szöveg jelenlegi formájában nem elfogadható az ETUC részére 3 szempontból. Továbbra is benne maradt a szövegben, hogy először szervezeten belüli jelentési kötelezettsége lenne a munkavállalónak, mielőtt külső hatósághoz fordulhatna; továbbra sem biztosított a szakszervezeti képviseleti jog; illetve nincs a szövegben ún. visszalépést kizáró záradék.

Az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) tekintetében pozitív előrelépés történt, hiszen 2019. február 14-én az európai intézmények megegyeztek a szervezet létrehozásáról szóló szabályozás szövegében. Ennek megfelelően a szervezetnek még 2019-ben fel kell állnia, míg a teljes működési kapacitását 2023-ra éri majd el a tervek szerint. A menedzsmentben 4 fő szociális partner, 2 munkáltatói és 2 szakszervezeti képviselő kap majd helyet.

Az európai parlamenti választások kapcsán az ETUC legutóbbi, decemberi Végrehajtó Bizottsági ülésén elfogadott egy munkatervet, ami tartalmazta a választási kampány főbb elemeit, illetve az ehhez kapcsolódó arculati elemeket is elérhetővé tették a tagszervezetek részére. A kampány jelszava ugyanaz, mint az ETUC Kongresszusé: „Egy új Európa a munkavállalóknak! – A new Europe for workers!” és 5 témakör köré csoportosul: demokrácia, szociális igazságosság, fair átállás, minőségi munkahelyek és jobb bérek.

       

Ehhez kapcsolódóan az Irányító Bizottság keretein belül egy fotóakcióval együtt elindult a kampány, melynek követelései 19 nyelven – köztük magyarul is – elérhetőek az ETUC honlapján: https://www.etuc.org/en/publication/etuc-programme-eu-elections-2019

               Josef Stredula beszámolt a PERC misszióról, amelynek során Ukrajnába látogattak az ETUC tagszervezetek képviselői. Kiemelte az ukrán munkavállalók és szakszervezetek nehéz gazdasági és társadalmi helyzetét és javasolta, hogy segítsük az ukrán szakszervezetek munkáját és hívjuk meg őket megfigyelőként az ETUC Kongresszusára.

               Luca Visentini tájékoztatta a bizottságot a kongresszusi előkészületek alakulásáról. A program kapcsán van még néhány függőben lévő meghívás, amint végleges döntés születik megküldik a tagszervezeteknek a frissített programot. Új dolog a programban, hogy május 23-án estére szerveznek egy nemzetközi konferenciát a „Demokrácia, új multilateralizmus és egy globális társadalmi szerződés” címmel, ahol a résztvevők egymás között és meghívott szakértőkkel cserélhetnek eszmét a témában.

A felszólalók összetételéhez kapcsolódóan érkezett olyan javaslat, hogy több női és fiatal felszólalóra lenne szükség a programban. Konkrét névként felmerült a 16 éves, svéd környezetvédő aktivista Greta Thunberg meghívásának ötlete, aki többek között az ún. „ifjúsági sztrájk a klímaváltozás megállításáért” (Youth Strike 4 Climate) mozgalom arca, akik március 15-re egy nagyobb megmozdulást szerveznek Brüsszelben.

A határidőben beérkezett jelölések listáját minden tagszervezet megkapta. Ennek alapján egyértelmű, hogy több jelölt van, mint ahány főt megválaszthat a Kongresszus az új szabályozás szerint. A következő Végrehajtó Bizottsági ülésen kell majd szavazni a főtitkár által előterjesztett listáról, amit igyekeznek addig folyamatos egyeztetések során úgy kialakítani, hogy az tiszteletben tartsa mind a nemek közötti, mint a regionális egyensúlyt. Amennyiben márciusban legalább 2/3-os többséggel elfogadásra kerül a lista, remélhetőleg a Kongresszuson már nem lesz módosítási javaslat. Ha a lista nem kerül elfogadásra a főtitkár másik javaslatot tesz, ha ez sem kapja meg a szükséges többséget, akkor pedig egyénekre kell szavazni. Továbbra is nyitott kérdés maradt a megválasztandó elnök és 2 alelnök közötti esetleges rotáció, amelyről szintén a Végrehajtó Bizottságnak kell majd döntenie.

               Az ülés végén került sor az ETUI Közgyűlésre, ahol elfogadásra került az intézet 2019-2020-as programja és költségvetése, amelyet Philippe Pochet ETUI főigazgató mutatott be.

A munkaprogram kapcsán kiemelte az 5 prioritást:

  1. Európa jövője – szakpolitikák és akciók
  2. Munkavállalói részvétel és munkaügyi kapcsolatok
  3. Fenntartható fejlődés és ipari politika
  4. Munkakörülmények és minőségi munkahelyek
  5. Szakszervezeti megújulás

Emellett az elkövetkező időszakban kiemelt téma lesz az ETUC Kongresszuson való ETUI megjelenés, illetve az intézet két osztálya – kutatás és oktatás – közötti szinergiák erősítése.

A tanácskozáson az ETUC Ifjúsági Bizottsága képviseletében részt vett és a beszámolót készítette Nagy Viktória ETUC Ifjúsági Bizottság elnök, SZEFIT elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Csóti Csaba a Klubrádióban

Csóti Csaba volt a Klubrádió Szolidaritás című műsorának a vendége. A SZEF elnöke a szakszervezeti oktatásról, valamint a közszféra helyzetéről beszélgetett a műsorvezető Selmeci Jánossal. Meghallgatom a a Klubrádió Szolidarítás

SZEF alapszintű oktatás 2. csoport zárónap

Szervezkedő munkavédelem a közszférában. 2024. március 9-én ezzel a témával zárult az alapszintű képzési programunk. “Nem is tudtam, hogy ilyen izgalmas a munkavédelem. Feszélyezett eddig, hogy nincs elég tudásom, de

Megjelent az EGSZB Munkavállalói csoportjának a kiadványa

A SZEF elkötelezett az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) prioritási dokumentumában megfogalmazott célok elérése tekintetében. A most közzétett kiadvány különösen fontos, hiszen az EU soros elnökségét 2024 második felétől