Cikkajánló 2019. február 18.

Tartalom: A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete testületi döntése értelmében csatlakozik az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottsághoz, Rejtély, hogy lesz 21 ezer új bölcsis férőhely 2021-ig, Néhány dologra fel fogják hívni a tanárok figyelmét, Feltámadnak a tetszhalottak: egyre többen lépnek be a szakszervezetekbe, A munkavállalók több mint fele bizonytalan önmagában és a jövőjében, “A magyar munkás is kereshessen annyit, amennyit egy más országban dolgozó”, Lassan már drágább a zöldség, mint a hús – hol a vége?, Szigorítják a belépést a parlamentbe, Orbán Viktor elrepült Izraelbe (fotó) – nem lesz ott az első parlamenti ülésen, Bércsata: kiütéssel nyertek a politikusok, Nem lefutott még a nagyobb béremelés az állami cégeknél, A lengyel miniszterelnök nem megy el a jeruzsálemi V4-csúcstalálkozóra, Hét parlamenti képviselő távozik a brit Munkáspártból, Idén év végéig fizethetünk a régi tízezressel, Megfejthették VIII. Henrik zsarnokságának titkát

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete testületi döntése értelmében csatlakozik az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottsághoz

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete testületi döntése értelmében csatlakozik az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottsághoz. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumához (SZEF) tartozó 8 tagszervezet csatlakozásával létrejött sztrájkbizottság pénteken hivatalosan is tájékoztatta a sajtót, hogy sztrájkköveteléseiket összeállították, és a sajtótájékoztató után saját szervezetikben elkezdik felmérni a sztrájkkészséget.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/17342-a-bolcsodei-dolgozok-demokratikus-szakszervezete-testuleti-dontese-ertelmeben-csatlakozik-az-orszagos-kozszolgalati-sztrajkbizottsaghoz

Rejtély, hogy lesz 21 ezer új bölcsis férőhely 2021-ig

Az elmúlt tíz évben mindössze 9000 új bölcsődei férőhely lett bölcsődeépítési programok alapján, habár a statisztikában úgy látszik, mintha ez idő alatt húszezer férőhely létesült volna. Ennek oka, hogy a különböző kormányok többször és többféleképpen hoztak létre varázsütésre több ezer új férőhelyet, anélkül, hogy fizikailag épültek volna új bölcsődék….

https://index.hu/belfold/2019/02/15/bolcsode_gyerekvallalas_csaladvedelmi_akcioterv_orban_viktor/#

Néhány dologra fel fogják hívni a tanárok figyelmét

Pedagógus Expót rendeznek február 23-án a Budapest Kongresszusi Központban. A résztvevők a szakmára váró új kihívásokról, a megváltozott társadalmi és technológiai körülményekre adott válaszaikról beszélgetnek.

https://infostart.hu/belfold/2019/02/16/nehany-dologra-fel-fogjak-hivni-a-tanarok-figyelmet

Feltámadnak a tetszhalottak: egyre többen lépnek be a szakszervezetekbe

Van olyan szakszervezet, amelyik megduplázta a tagságát az utóbbi két hónapban, a tíz százalékos bővülés majdnem általános.

https://nepszava.hu/3025714_feltamadnak-a-tetszhalottak-egyre-tobben-lepnek-be-a-szakszervezetekbe

A munkavállalók több mint fele bizonytalan önmagában és a jövőjében

A munkavállalók világszerte úgy érzik, nem rendelkeznek a jövőben szükséges digitális készségekkel a munkakörök betöltéséhez – derül ki egy friss felmérésből.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/a-munkavallalok-tobb-mint-fele-bizonytalan-onmagaban-es-a-jovojeben.1074915.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

“A magyar munkás is kereshessen annyit, amennyit egy más országban dolgozó”

Az embereket nem lehet örökké a félelmeikhez láncolni: egy idő után a jövőjükről, munkájukról akarnak beszélni, legalábbis egy demokráciában – erről beszélt Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) szocialista alelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken este.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-magyar-munkas-is-kereshessen-annyit-amennyit-egy-mas-orszagban-dolgozo/347385/

 

KÖZÉLET

Lassan már drágább a zöldség, mint a hús – hol a vége?

A tavalyinál jóval többet kell fizetni idén az alapvető zöldségekért. Megnéztük, mi lehet az oka az áremelkedésnek, és meddig tarthat még.

https://hvg.hu/gazdasag/20190216_zoldsegarak_gyumolcsarak_inflacio_piac

Szigorítják a belépést a parlamentbe

Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körleveléből kiderül: “2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be”

https://hirklikk.hu/kozelet/szigoritjak-a-belepest-a-parlamentbe/347437/

Orbán Viktor elrepült Izraelbe (fotó) – nem lesz ott az első parlamenti ülésen

A miniszterelnök egy fotóval tette egyértelművé, ma hiába várnak rá a meglepetéssel készülő ellenzéki politikusok.

https://nepszava.hu/3025932_orban-viktor-elrepult-izraelbe-foto-nem-lesz-ott-az-elso-parlamenti-ulesen

 

GAZDASÁG

Bércsata: kiütéssel nyertek a politikusok

A kormány egyes vezető tisztviselőinek fizetése több mint négyszeresére nőtt 2010 óta, az állami alkalmazottak járandósága viszont jó esetben is csak a másfélszeresére emelkedett.

https://nepszava.hu/3025872_bercsata-kiutessel-nyertek-a-politikusok

 

Nem lefutott még a nagyobb béremelés az állami cégeknél

A jelenlegi megállapodás lezárása után kezdődhetnek az új egyeztetések

Új tárgyalások kezdődhetnek az állami cégek munkavállalóinak keresetéről, ha a korábbi megállapodás lezárult, tehát a 2019-re tervezett, átlagosan ötszázalékos béremelés differenciálásáról megegyeztek a szakszervezetek és a vállalatok — értesült a Magyar Nemzet

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/nem-lefutott-meg-a-nagyobb-beremeles-az-allami-cegeknel-4249823/

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

A lengyel miniszterelnök nem megy el a jeruzsálemi V4-csúcstalálkozóra

Az országot Jacek Czaputowicz külügyminiszter képviseli majd. Mindezt pár nappal azután közölték, hogy rövid diplomáciai válságot okozott egy Benjámin Netanjahunak tulajdonított sajtónyilatkozat.

https://nepszava.hu/3025889_a-lengyel-miniszterelnok-nem-megy-el-a-jeruzsalemi-v4-csucstalalkozora

Hét parlamenti képviselő távozik a brit Munkáspártból

A brit Munkáspárt hét parlamenti képviselője bejelentette hétfői sajtótájékoztatójukon, hogy távozik az ellenzéki pártból és új frakciót alakítanak a parlamentben. A Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn csalódását fejezte ki a döntéssel kapcsolatban.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20190218-brexit-het-parlamenti-kepviselo-tavozik-a-munkaspartbol.html

 

EGYÉB

Idén év végéig fizethetünk a régi tízezressel

Már 2014 óta forgalomban van az új tízezres, de csak 2019. december 31-ével vonják be végleg a régi bankjegyet, amely korábban a leginkább hamisított címlet volt.

https://nepszava.hu/3025743_iden-ev-vegeig-fizethetunk-a-regi-tizezressel

Megfejthették VIII. Henrik zsarnokságának titkát

VIII. Henrik angol király folyamatosan változó személyiségjegyeit, kiszámíthatatlan viselkedését és történelmi drámáinak hosszú listáját, számos egészségügyi problémáját, érzéseinek kontrollálhatatlanságát, esetleges nemzőképtelenségét már sokszor, sokféleképpen magyarázták.

http://www.origo.hu/tudomany/20190217-viii-henrik-ritka-vercsoportja-miatt-vetelhettek-el-felesegei.html

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?