Cikkajánló 2019. február 15.

Tartalom: SZEF: felmérik a munkavállalók sztrájkkészségét, Rugalmas nyugdíjrendszert és új sztrájktörvényt dolgoznának ki a szakszervezetek, Három szakszervezet közösen írt levelet Varga Mihálynak, Sztrájkbizottságot alakíthatnak a Mol szakszervezetei, Ma jelentik be az országos sztrájkbizottság megalakulását, Hiába tiltotta a gyár, mégis megalakult a Suzuki szakszervezete, Brüsszel döntene bérről, nyugdíjról, A Fidesz nem engedte, hogy díszpolgárrá válasszák Bálint gazdát, Varga: a kínai vállalatok számára továbbra is vonzó hazánk, Átépítik a Keletit és a Nyugatit, Itt a bejelentés: ebben leszünk a legnagyobbak Európában, Theresa May újabb Brexit-veresége, Előrehozott választások jönnek Spanyolországban, Halottnak nyilvánította a NASA az Opportunity marsjárót , Őskori hajósok terjeszthették el a Stonehenge-hez hasonló megalitokat

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

SZEF: felmérik a munkavállalók sztrájkkészségét

A követelések megfogalmazása után megkezdte a munkavállalók sztrájkkészségének felmérését a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) keretén belül megalakult Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság – jelentette be a SZEF elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

http://orientpress.hu/cikk/2019-02-15_szef-felmerik-a-munkavallalok-sztrajkkeszseget

 

Rugalmas nyugdíjrendszert és új sztrájktörvényt dolgoznának ki a szakszervezetek

Három szakszervezet közösen írt levelet Varga Mihály pénzügyminiszternek, amelyben az érdekegyeztető fórumok átalakítását is felvetették. A munka világának számos területén vannak javaslataik.

https://nepszava.hu/3025477_rugalmas-nyugdijrendszert-es-uj-sztrajktorvenyt-dolgoznanak-ki-a-szakszervezetek

 

Három szakszervezet közösen írt levelet Varga Mihálynak

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) levelet küldött Varga Mihály pénzügyminiszternek: a munka világának számos területén vannak javaslataik – írja a Népszava.

https://www.hrportal.hu/hr/harom-szakszervezet-kozosen-irt-levelet-varga-mihalynak-20190214.html

 

Sztrájkbizottságot alakíthatnak a Mol szakszervezetei

A szakszervezetek nem fogadták el a Mol 2019-re és 2020-ra vonatkozó béremelési ajánlatát, amiről a hét elején tájékoztatták a céget. Abban egyeztek meg, hogy hétfőig várnak tájékoztatást a Moltól a bértárgyalások folytatásáról, azonban a tárgyalások felfüggesztése, vagy a közös szakszervezeti bérajánlás elutasítása esetén már hétfőn megalakítják a sztrájkbizottságot – mondta el az Indexnek Kovács László, az Olajipari Szakszervezet elnöke.

https://index.hu/gazdasag/2019/02/15/sztrajkbizottsagot_alakithatnak_a_mol_szakszervezetei/

 

Ma jelentik be az országos sztrájkbizottság megalakulását

A közszolgák többek között azért akarnak országos sztrájkot szervezni, mert például 11 éve nem emelték a 17 ezer önkormányzati dolgozó fizetését. Emellett elfogadhatatlannak tartják a rabszolgatörvényként ismert túlóraszabályok bevezetését is. Egyik követelésük éppen ennek a szabálynak a visszavonása. Kordás László szerint a mai bejelentések is azt mutatják, hogy folyamatban van a tiltakozás előkészítése.

http://www.atv.hu/belfold/20190215-ma-jelenti-be-az-orszagos-sztrajkbizottsag-megalakulasat/hirkereso

 

Hiába tiltotta a gyár, mégis megalakult a Suzuki szakszervezete

A győri Audi dolgozóinak elszántsága reményt adott a többi hazai autóipari vállalat munkavállalóinak is, hogy közösen lépjenek fel a munkáltatóval szemben, ezzel kilátásba helyezve egy jelentősebb béremelést, amit az audisoknak hatnapos leállással sikerült kiharcolniuk.

https://alfahir.hu/2019/02/15/suzuki_szakszervezet

KÖZÉLET

Brüsszel döntene bérről, nyugdíjról

A globalista, baloldali uniós törekvések munkavállalókra vonatkozó kérdései is terítékre kerülnek a „rabszolgatörvény” mellett azon a mai munkavacsorán, amelyen Frans Timmermans európai baloldali csúcsjelölt egyeztetne a szakszervezetekkel — tudta meg a Magyar Nemzet. Idetartoznak azok a bérezési, munkajogi kérdések, amelyeknél a tagállami önrendelkezést szűkítené Brüsszel. Az érdekképviseletek többsége ugyanakkor — információink szerint — nem vesz részt a mai munkavacsorán.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/brusszel-dontene-berrol-nyugdijrol-4483328/

A Fidesz nem engedte, hogy díszpolgárrá válasszák Bálint gazdát

Az országosan is népszerű, 99 éves kertészmérnök jelölését ismét elbuktatta a kormánypárt.

https://nepszava.hu/3025528_a-fidesz-nem-engedte-hogy-diszpolgarra-valasszak-balint-gazdat

 

GAZDASÁG

Varga: a kínai vállalatok számára továbbra is vonzó hazánk

A pénzügyi együttműködés a magyar–kínai kétoldalú kapcsolatok egyik leggyorsabb ütemben fejlődő területe – emelte ki Varga Mihály Liu Liange-vel, a Bank of China alelnökével folytatott megbeszélésén.

http://orientpress.hu/cikk/2019-02-15_varga-a-kinai-vallalatok-szamara-tovabbra-is-vonzo-hazank

 

Átépítik a Keletit és a Nyugatit

A MÁV kiemelt figyelmet kíván fordítani az állomásokon az utasforgalom korábbiaknál magasabb színvonalú kiszolgálására, ennek érdekében elkezdődik a Nyugati és a Keleti pályaudvaron a kereskedelmi szolgáltatások fejlesztése, a koncepcióba nem illő pavilonok elbontása, valamint az elkövetkezendő években ötven helyszínen hajt végre utaskomfort-javító intézkedéseket a vasúttársaság.

http://www.origo.hu/gazdasag/20190215-allomasfejlesztes-a-nyugatiban-es-a-keletiben-valamint-tovabbi-otven-helyszinen.html

 

Itt a bejelentés: ebben leszünk a legnagyobbak Európában

Az Audi Hungaria két logisztikai központjának tetején, mintegy 160 ezer négyzetméteren épít az E.ON egy 12 megawatt beépített csúcsteljesítményű naperőműparkot. A projekt megvalósításával az Audi Hungaria gyárterületén fog működni Európa legnagyobb épületen kialakított fotovoltaikus rendszere. Az építési munkálatok idén augusztusban kezdődnek, a tervek szerint 2020 januárjától indulhat a zöldenergia termelése.

http://www.origo.hu/gazdasag/20190215-megerkezett-a-bejelentes-ebben-a-legnagyobbak-leszunk-europaban.html

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Theresa May újabb Brexit-veresége

A brit miniszterelnök újabb jelentős vereséget könyvelhetett el a parlament alsóházában, nem is az elsőt a Brexit folyamatában. A képviselők 45 szavazatos többséggel vetették el egy – különben kevésbé lényeges – javaslatát.

https://nepszava.hu/3025566_theresa-may-ujabb-brexit-veresege

Előrehozott választások jönnek Spanyolországban

A parlament feloszlatását és előrehozott parlamenti választások kiírását jelentette be Pedro Sánchez spanyol kormányfő pénteken Madridban. A választásokat április 28-án rendezik meg. A parlamenti ciklus eredetileg 2020 nyarán ért volna véget.

https://index.hu/kulfold/2019/02/15/elorehozott_valasztasok_spanyolorszag/

 

EGYÉB

Halottnak nyilvánította a NASA az Opportunity marsjárót

Az Opportunity 15 éven át kutatta a Mars felszínét. Ez a marsjáró volt az első, amely kiderítette, hogy a bolygón valaha víz volt, vagyis meglehettek az élet feltételei. 

http://www.origo.hu/tudomany/20190213-veget-ert-az-opportunity-kuldetese.html

 

Őskori hajósok terjeszthették el a Stonehenge-hez hasonló megalitokat

Közös eredetük lehet az angliai Stonehenge-hez hasonló őskori európai kőemlékeknek (megalitok), amelyek egy új kutatás szerint Franciaország mai területéről erednek.

https://nepszava.hu/3025594_oskori-hajosok-terjeszthettek-el-a-stonehenge-hez-hasonlo-megalitokat

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az