Cikkajánló 2019. február 14.

Tartalom: A Pedagógusok Szakszervezete kiáll az MTA mellett, Ha nem rendezik a pedagógusok bérét, ugyanaz lesz a helyzet, mint 2002-t követően?, Nagy: a PDSZ mindenkivel együttműködik, aki egyetért velük, “Mit kell még elviselnie egy dolgozónak?” – interjú az MKKSZ elnökével, Boros Péternével, Teljes bölcsődei ellátás: komoly feladatok előtt áll a kormányzat, Csípőből letagadta korábbi ígéretét az államtitkár, Megvan a bérmegállapodás a Tescónál, idén kétszer is fizetést emelnek, Az ÉSZT támogatja az MTA elnökségének döntését , A fenyegetettség összehozta az MTA kutatóit: villámgyorsan nő a szakszervezeti taglétszám, A szakszervezetekkel is találkozik a Magyarországra látogató Timmermans, Orbán húsz éve ugyanazt a szerződést kötné meg a nőkkel, Megmentenék a nemrég bezárt, kávéfőzőket és lámpákat gyártó Szarvasi-gyárat, Újabb részletek láttak napvilágot az Orbán-ígéretből: kamatostul kérik vissza az asszonyhitelt, ha nem jön a baba, Szép csendben újraélesztette lakástakarékját az OTP, Teljesen megbénult Belgium a sztrájkoktól, Putyin fokozatosan eltörli Gorbacsov örökségét, Leesett a hó egy hawaii szigeten, ahol még soha egyszer sem havazott, Elhunyt Tandori Dezső Kossuth-díjas költő, író

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A Pedagógusok Szakszervezete kiáll az MTA mellett

A PSZ tiltakozik az Magyar Tudományos Akadémia kutatásait korlátozó intézkedések ellen.

http://www.atv.hu/belfold/20190212-a-pedagogusok-szakszervezete-kiall-az-mta-mellett/hirkereso

Ha nem rendezik a pedagógusok bérét, ugyanaz lesz a helyzet, mint 2002-t követően?

Ha rövid időn belül nem történik meg a pedagógusok bérének rendezése, ugyanaz lesz a helyzet, mint 2002-t követően, amikor volt egy egyszeri nagyarányú béremelés, amely rövid időn belül inflálódott – mondta Thaisz Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt főosztályvezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványának ügyvezető igazgatója.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190212_pedagogus_berek_Thaisz_Miklos#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-02-13

Nagy: a PDSZ mindenkivel együttműködik, aki egyetért velük

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) csatlakozna a köztisztviselők szakszervezete és a SZEF sztrájkbizottságához. Nagy Erzsébet, a szakszervezet választmányi tagja elmondta: készek bárkivel együttműködni, aki sztrájkot szervez és egyetért a követeléseikkel.

https://www.pecsistop.hu/tartalom/cikk/498434_nagy_a_pdsz_mindenkivel_egyuttmukodik_aki_egyetert

“Mit kell még elviselnie egy dolgozónak?” – interjú az MKKSZ elnökével, Boros Péternével

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) januárban bejelentette, hogy márciusban országos sztrájkba kezdenek. Ennek előkészületeiről, illetve a szociális ágazatban, valamint a kormányzati igazgatásban dolgozók helyzetéről is kérdeztük Boros Péternét.

https://alfahir.hu/2019/02/13/boros_peterne_mkksz_sztrajk_rabszolgatorveny_interju?fbclid=IwAR0I-zZuEWlyi_1Xb1GdkyB63oDbAbai-uLRNlgJNJKZIQaO-DbcGFPPTkY

Teljes bölcsődei ellátás: komoly feladatok előtt áll a kormányzat

25 százalékkal meg kell emelni a kisgyermekgondozók bérét, ha a kormány megfelelő számú bölcsődei férőhelyet akar – vélekedett az InfoRádiónak a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Viktória.

https://infostart.hu/belfold/2019/02/11/bolcsodei-ferohelyek-drasztikus-beremeles-lenne-az-egyik-elso-lepes

Csípőből letagadta korábbi ígéretét az államtitkár

Meglehetős szkepszissel fogadta a Bölcsődei Dolgozók Szakszervezete Orbán Viktor vasárnapi bejelentését, amely szerint 2022-ig 21 ezer új bölcsődei férőhelyet hoznak létre Magyarországon.

https://hirklikk.hu/kozelet/csipbl-letagadta-korabbi-igeretet-az-allamtitkar/347267/

Megvan a bérmegállapodás a Tescónál, idén kétszer is fizetést emelnek

Megegyezett a Tesco a két szakszervezettel, a legalacsonyabb elérhető alapbér az év végére 215 ezer forint lesz

https://hvg.hu/kkv/20190214_Megvan_a_bermegallapodas_a_Tesconal_iden_ketszer_is_fizetest_emelnek?s=hk

Az ÉSZT támogatja az MTA elnökségének döntését

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) támogatja az Akadémia elnökségének a döntését, amely szerint írásos garanciákra van szükség az intézetek zavartalan működését biztosító pénzeszközök rendelkezésre állásához.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/17290-az-eszt-tamogatja-az-mta-elnoksegenek-donteset

A fenyegetettség összehozta az MTA kutatóit: villámgyorsan nő a szakszervezeti taglétszám

“Be lesztek zárva” – üzente állítólag az ajtóból Palkovics László az MTA egyik kutatóközpontjának még az ősszel. Ez volt az a pillanat, ami után az akadémikusok rohamtempóban elkezdtek belépni a szakszervezetekbe.

https://nepszava.hu/3025311_a-fenyegetettseg-osszehozta-az-mta-kutatoit-villamgyorsan-no-a-szakszervezeti-tagletszam

 

KÖZÉLET

A szakszervezetekkel is találkozik a Magyarországra látogató Timmermans

Budapestre érkezését követően elsőként a magyarországi szakszervezetekkel kezdeményezett találkozón vesz részt Frans Timmermans, az európai baloldal csúcsjelöltje, az Európai Bizottság első alelnöke – tudta meg a Magyar Nemzet.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/magyarorszagra-erkezik-kampanyolni-timmermans-4447472/

 

Orbán húsz éve ugyanazt a szerződést kötné meg a nőkkel

Orbán Viktor 2010 óta azonos családpolitikai eszközöket alkalmaz, mint az első kormányzása idején, sőt már akkor volt egy kísértetiesen hasonló akcióterve, azóta pedig még egy másik is, ahogyan több, a mostaniakkal egybevágó intézkedés. A kormányfőnél – legalább retorikai szinten – 1998 óta központi kérdés a család, amire most már a migrációellenes hadjáratban is épít.

https://index.hu/belfold/2019/02/13/sokadszor_kotne_meg_szerzodeset_a_nokkel_orban_csaladpolitikai_intekedesek/

 

GAZDASÁG

Megmentenék a nemrég bezárt, kávéfőzőket és lámpákat gyártó Szarvasi-gyárat

Kedden Szarvas polgármestere többek közt a Pénzügyminisztérium egyik államtitkárával tárgyalt a nagy múltú vállalatról, az esetleges befektetőkről és a nekik nyújtandó támogatásról.

https://nepszava.hu/3025344_megmentenek-a-nemreg-bezart-kavefozoket-es-lampakat-gyarto-szarvasi-gyarat

Újabb részletek láttak napvilágot az Orbán-ígéretből: kamatostul kérik vissza az asszonyhitelt, ha nem jön a baba

Korántsem minden 40 év alatti feleségnek jár az Orbán Viktor által beígért kamatmentes hitel: csak azok élhetnek a lehetőséggel, akik gyereket is szülnek. Az egyáltalán nem lényegtelen részleteket mintha menetközben találná ki a kormány.

https://nepszava.hu/3025308_ujabb-reszletek-lattak-napvilagot-az-orban-igeretbol-kamatostul-kerik-vissza-az-asszonyhitelt-ha-nem-jon-a-baba

Szép csendben újraélesztette lakástakarékját az OTP

Az OTP-nél október 16-án lehetett utoljára ltp-t kötni, február elején azonban újraindult a szerződési lehetőség. A Fundamentához hasonlóan két új terméket ajánlanak, mutatjuk, melyik a versenyképesebb.

https://hvg.hu/gazdasag/20190214_Szep_csendben_ujraelesztette_lakastakarekat_az_OTP

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Teljesen megbénult Belgium a sztrájkoktól

Minden szektorra kiterjedő, általános sztrájk bénítja szerdán Belgiumot, amely már reggel nagy fennakadásokat okozott Brüsszelben és az ország más részein.

http://www.atv.hu/kulfold/20190213-teljesen-megbenult-belgium-a-sztrajkoktol/hirkereso

Putyin fokozatosan eltörli Gorbacsov örökségét

Harminc éve, február 15-én hagyta el az utolsó szovjet katonai egység Afganisztánt, véget vetve ezzel a mindkét oldalon rengeteg szenvedést és nagy vesztességeket eredményező tíz éves szovjet katonai intervenciónak. Az évforduló alkalmával az orosz parlament felsőháza, az állami duma olyan határozattervezetet készül elfogadni, amely megalapozatlannak és idejétmúltnak mondja ki a szovjet Népi Küldöttek Kongresszusának 1989-ben hozott, az afganisztáni katonai beavatkozást elítélő nyilatkozatát, közölte az AFP hírügynökség.

https://nepszava.hu/3025309_putyin-fokozatosan-eltorli-gorbacsov-orokseget

 

EGYÉB

Leesett a hó egy hawaii szigeten, ahol még soha egyszer sem havazott

Testközelből találkozhatnak a klímaváltozás hatásaival, a rendkívüli hideg okozta káosz formájában. Nincs áram, és nemsoká ivóvíz sem lehet.

https://nepszava.hu/3025246_leesett-a-ho-egy-hawaii-szigeten-ahol-meg-soha-egyszer-sem-havazott

Elhunyt Tandori Dezső Kossuth-díjas költő, író

A család közlése szerint a 80 esztendős művész szerda hajnalban hunyt el.

https://nepszava.hu/3025352_elhunyt-tandori-dezso-kossuth-dijas-kolto-iro

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.