Cikkajánló 2019. február 08.

Tartalom:Megalakult a sztrájkbizottság, a kormány hirtelenjében tárgyalni akar, Maradt pénz a sztrájkalapban, gyerekmentőknek és állatmenhelynek adományoznak az audisok, Kitartással és türelemmel nem lehet lakbért fizetni – egyre erősebb az elégedetlenség a rendőrök között, Egy másik gyárat is bezárattak a tönkrement Szarvasi miatt, Egyre nő a feszültség a Magyar Postánál, Csaták a munkahelyen: több multicégnél is maradt a feszültség a bérviták miatt, Tarlós István már nem karriert épít, Orbán Viktor: minden nagy döntéssel várjuk meg az EP-választást, A Fidesz kommunikációs tanácsadója ma már a Kutyapártnak dolgozik – többek között Hollik István miatt, Évértékelő a növekedésserkentés jegyében, Modernizálná a kistelepüléseket a kormány, indul a Magyar Falu Program, Recseg, ropog a nyugdíjrendszer – kormány semmit nem hajlandó úgy számolni, hogy az időseknek kedvezzen, Kiemelkedően magasak a magyar bankolási költségek, A TASZ-szal és a Helsinki Bizottsággal is találkozik Budapesten az amerikai külügyminiszter, Újra tárgyalnak a hetedik cikkelyről, Van jelentkező a Red Bull Air Race-re, A világ tetején, egy fehér sivatagra költenek dollármilliárdokat

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Megalakult a sztrájkbizottság, a kormány hirtelenjében tárgyalni akar

Már nem zárkózik el mereven a hatalom attól, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a közszféra sztrájkbizottságot alakító szakszervezeteivel.

https://nepszava.hu/3024698_megalakult-a-sztrajkbizottsag-a-kormany-hirtelenjeben-targyalni-akar

 

Maradt pénz a sztrájkalapban, gyerekmentőknek és állatmenhelynek adományoznak az audisok

Megvizsgálta a munkások kérését az AHFSZ elnöksége, és úgy döntött, a sztrájksegélyek kifizetése után jótékony célra fogják felajánlani a megmaradó összeget.

https://nepszava.hu/3024549_maradt-penz-a-sztrajkalapban-gyerekmentoknek-es-allatmenhelynek-adomanyoznak-az-audisok

Kitartással és türelemmel nem lehet lakbért fizetni – egyre erősebb az elégedetlenség a rendőrök között

Balogh János országos rendőr-főkapitány beszélt még múlt hét csütörtökön arról egy új kiskunhalasi határvadász-laktanya avatóján, hogy a rendőri felső vezetés is tudja, hogy óriási gondok vannak az állomány túlterheltségével és alacsony keresetével.

https://merce.hu/2019/02/06/kitartassal-es-turelemmel-nem-lehet-lakbert-fizetni-egyre-erosebb-az-elegedetlenseg-a-rendorok-kozott/

 

Egy másik gyárat is bezárattak a tönkrement Szarvasi miatt

A szombathelyi Helios Világítástechnikai Kft. január 18-án bejelentette alkalmazottainak, hogy befejezik a termelést – írja válaszlevelében a cég, miután a nyugat.hu a kft. további sorsa felől érdeklődött. A vállalatnál mintegy 80-90 ember dolgozott, de a bezárás több beszállítót is érint, így 350-400 munkahelyről van szó.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/egy-masik-gyarat-is-bezarattak-a-tonkrement-szarvasi-miatt.678305.html

 

Egyre nő a feszültség a Magyar Postánál

Elhúzódnak a bértárgyalások a Magyar Postánál, ahol a szakszervezetek a korábban elfogadott 6 százalékos béremelés helyett legalább két számjegyű növelést szeretnének kiharcolni 2019-re.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/posta-ber-szakszervezet-targyalas.678293.html

Csaták a munkahelyen: több multicégnél is maradt a feszültség a bérviták miatt

Elbocsátásokkal való fenyegetés az egyik oldalon, sztrájk, és munkabeszüntetés kilátásba helyezése a másikon.

A majd’ 2500 Metro dolgozó közül akár 200 veszítheti el a munkáját, ha a munkavállalók nem hajlandók engedni bérköveteléseikből, legalábbis ezt kommunikálta a cég vezetése a dolgozóknak a Népszava információi szerint. Erről a feltételről az áruházláncnál működő szakszervezet hivatalosan még nem kapott értesítést.

https://nepszava.hu/3024545_csatak-a-munkahelyen-tobb-multicegnel-is-maradt-a-feszultseg-a-bervitak-miatt

 

KÖZÉLET

Tarlós István már nem karriert épít

A budapesti főpolgármester kivárna a direkt kampány elkezdésével.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tarlos-istvan-mar-nem-karriert-epit-4244627/

 

Orbán Viktor: minden nagy döntéssel várjuk meg az EP-választást

Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti (EP-) választást, az európai polgárok döntését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országcsoport (V4) és Németország csütörtöki pozsonyi kormányfői találkozóján.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/orban-viktor-minden-nagy-dontessel-varjuk-meg-az-ep-valasztast-4245068/

 

A Fidesz kommunikációs tanácsadója ma már a Kutyapártnak dolgozik – többek között Hollik István miatt

Anno egy Gyurcsány-videó után látta meg benne a lehetőséget a kormánypárt.

https://nepszava.hu/3024635_a-fidesz-kommunikacios-tanacsadoja-ma-mar-a-kutyapartnak-dolgozik-tobbek-kozott-hollik-istvan-miatt

 

Évértékelő a növekedésserkentés jegyében

További, állami infrastrukturális beruházások, a falusi CSOK “felturbózása”, turisztikai fejlesztések, az informatikai szegmens megerősítése, adócsökkentések. valamint a külföldi működő tőke idevonzásának felpörgetése lehet az új növekedésösztönző program “lelke”, amelynek részleteit Orbán Viktor évértékelő beszédében ismerteti – értesült a Figyelő.

https://figyelo.hu/szoveg/v/evertekelo-a-novekedesserkentes-jegyeben/

 

Modernizálná a kistelepüléseket a kormány, indul a Magyar Falu Program

A kétes megítélésű Modern Városok Program mellett a kormány beindítja a Magyar Falu Programot is, aminek keretében a tervek szerint 150 milliárd forintot osztanak szét.

https://merce.hu/2019/02/08/modernizalna-a-kistelepuleseket-a-kormany-indul-a-magyar-falu-program/

GAZDASÁG

Recseg, ropog a nyugdíjrendszer – kormány semmit nem hajlandó úgy számolni, hogy az időseknek kedvezzen

Érdemi egyeztetést várnak a kormánytól az országos nyugdíjas szervezetek az idősek gondjairól, a nyugdíjrendszer jövőjéről. Legfontosabb követelésüket az országos nyugdíjas parlament mai ülésén választják ki.

https://nepszava.hu/3024700_recseg-ropog-a-nyugdijrendszer-kormany-semmit-nem-hajlando-ugy-szamolni-hogy-az-idoseknek-kedvezzen

 

Kiemelkedően magasak a magyar bankolási költségek

A magyar lakossági ügyfelek jövedelemarányos pénzforgalmi költsége a tranzakciós illetéket kiszűrve is kiemelkedően magas európai összehasonlításban, ami nagymértékben hátráltatja az elektronikus fizetési módok magyarországi elterjedését – írta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb tanulmányában, amelyben magyarországi és európai pénzforgalmi szolgáltatók árazási gyakorlatát vizsgálták meg.

http://www.origo.hu/gazdasag/20190208-kiemelkedo-magas-magyar-bankolasi-teher-mnb-koltseg.html

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

A TASZ-szal és a Helsinki Bizottsággal is találkozik Budapesten az amerikai külügyminiszter

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság megerősítette: meghívták szervezetüket arra a jövő hétfői megbeszélésre, amelyen a Budapestre látogató Mike Pompeo amerikai külügyminiszter civilekkel találkozik.

https://nepszava.hu/3024732_a-tasz-szal-es-a-helsinki-bizottsaggal-is-talalkozik-budapesten-az-amerikai-kulugyminiszter

Újra tárgyalnak a hetedik cikkelyről

Ismét tárgyalni fognak a tagállamok EU-ügyi miniszterei a magyarországi jogállam helyzetéről a 7. cikkelyes eljárás keretében, mivel a kormányok többsége ezt igényelte — tájékoztatták a Népszavát EU-források.

https://nepszava.hu/3024663_ujra-targyalnak-a-hetedik-cikkelyrolú

 

EGYÉB

Van jelentkező a Red Bull Air Race-re

Szívesen látná a Balatoton a Red Bull Air Race akadályrepülő-sorozat magyarországi futamát Keszthely alpolgármestere.

https://infostart.hu/belfold/2019/02/08/van-jelentkezo-a-red-bull-air-race-re

A világ tetején, egy fehér sivatagra költenek dollármilliárdokat

Új partnerre talált Kína személyében Bolívia a világ egyik legfontosabb nyersanyagának számító lítium kitermelésében – írja a Mining.com. A lítium nélkülözhetetlen napjaink elektromos autóinak és elektronikai eszközeinek akkumulátoraihoz, a bolíviai sómezők pedig a Föld egyik legnagyobb tartalékát rejtik.

http://www.origo.hu/gazdasag/20190207-vilag-tetejen-feher-sivatag-dollarmilliardok-orszag-kina.html

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?