Cikkajánló 2019. február 06.

Tartalom: 200 év múlva lesz valós veszély, hogy a befektetők nem jönnek ide a magas bérek miatt, Figyelmeztető sztrájkot tartanak egy miskolci gyárban, Az Audi esete hatott a Boschnál, Eddig azért szerették Magyarországot, mert a munkások kevéssel is beérik, Szavazást kért a Fidesz a túlóratörvényről Vásárhelyen: eléggé kínos lett nekik az eredmény, Hatalmas, modern játszótér épül a fővárosban, Egész erdőket irt ki a kormány csepeli sportprogram kedvéért, Tarlós a Duna-kanyarig zavarná az Air Race-t, Még a környezetnek is jót tenne a négynapos munkahét, Szijjártó: az amerikai cégek értékelik az alacsony adóinkat, Ezzel indokolhatja a kormány a bérek és a nyugdíjak emelkedésének elmaradását, Feladja a leckét a Brexit a választások előtt álló EU-nak, mert mi lesz, ha a britek válás közben mégis szavaznak, Ismét leszakadhat az adósságplafon, Donald Trump értékelt: nagyszerű országok nem háborúznak, Magyar kormánypropagandával mutatta be Sargentini, miért felesleges vitázni a NER-rel, A női agy három évvel fiatalabb a férfiakénál, Finnországban lehet aludni a munkahelyen, Expedíció indul a világ egyik legnagyobb jéghegyéhez

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

200 év múlva lesz valós veszély, hogy a befektetők nem jönnek ide a magas bérek miatt

Rengetegen akarnak belépni a győri Audi-gyár szakszervezetébe, az egyhetes sztrájk alatt ötszázzal nőtt a létszám – mondja Németh Sándor és Csalogány György, a szakszervezet elnöke és egyik elnökhelyettese. Szerintük a vállalati sztrájkokban van potenciál, a nagy szakszervezeti szövetségek és konföderációk viszont aligha lesznek sikeresek, el sem jut hozzájuk, mik a dolgozók valódi problémái. Az országos, általános sztrájk illúzióját is jó lenne elfelejteni ilyen szervezettség mellett. Ukrán vendégmunkások alig vannak az Audinál, mert a kollektív szerződés kordában tartja a létszámukat, és amúgy sem jók a tapasztalat velük. Interjú.

https://24.hu/belfold/2019/02/06/audi-sztrajk-interju/

Figyelmeztető sztrájkot tartanak egy miskolci gyárban

Béremelést, lojalitási bónuszt és a munkába járás költségeinek kifizetését kéri a szakszervezet a SEG Automotivnál.

https://hvg.hu/kkv/20190206_Figyelmezteto_sztrajkot_tartanak_egy_miskolci_gyarban?s=hk

 

Az Audi esete hatott a Boschnál

Beláthatatlan következményei lennének az autóiparban, ha esetleg leállna a Bosch hatvani üzeme. A német nagyvállalat ezért inkább majdnem mindent megadna a szakszervezetnek.

https://www.vg.hu/vallalatok/ipar/az-audi-esete-hatott-a-boschnal-2-1338724/

 

 

Eddig azért szerették Magyarországot, mert a munkások kevéssel is beérik

Magyarország és a közép-európai tagállamok sikeresen zárkóztak fel a nyugati tagállamokhoz, ám az eddig sikeres gazdasági modell már sokáig nem fog működni – így lehetne röviden összefoglalni a Magyar Nemzeti Bank Lámfalussy-konferenciájának az EU-n belüli felzárkózással foglalkozó panelbeszélgetésének tanulságait. A meghívott előadók szerint a keleti tagállamok versenyképességét lehetővé tevő olcsó munkaerőre épülő modell az országok fejlődésével és a munkaerő elvándorlásával egyre kevésbé lehet motorja a növekedésnek.

https://index.hu/gazdasag/2019/02/04/mnb_lamfalussy_konferencia_felzarkozas_munkaerohiany_versenykepesseg/#

 

Szavazást kért a Fidesz a túlóratörvényről Vásárhelyen: eléggé kínos lett nekik az eredmény

Hódmezővásárhelyen akarta Márki-Zay Péter elfogadtatani, hogy az önkormányzati dolgozókra ne alkalmazzák a túlóratörvényt. A Fidesz helyi képviselői szavazást kezdeményeztek, az eredmény eléggé arcon csapta őket.

http://propeller.hu/itthon/3399501-szavazast-kert-fidesz-tuloratorvenyrol-vasarhelyen-elegge-kinos-lett


KÖZÉLET

 

Hatalmas, modern játszótér épül a fővárosban

Megkezdődik Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb játszóterének kivitelezése a Liget Budapest projekt keretében; az úgynevezett Nagyjátszótér több mint 13 ezer négyzetméteren kap helyet a park dél-keleti részén, ahol biztonságos környezetben, integrált és korosztályokra bontott játékelemeivel várja a gyermekeket és szüleiket 2019 őszétől.

https://www.vg.hu/gazdasag/onkormanyzatok/hatalmas-modern-jatszoter-epul-a-fovarosban-1339120/

 

Egész erdőket irt ki a kormány csepeli sportprogram kedvéért

Több mint 12 hektár erdő és nádas kivágása árán épülhet meg a csepeli evezős központ. A beruházást eredetileg a budapesti olimpiához szánták – olimpia nem lesz, de a központ így is elkészül.

https://nepszava.hu/3024434_egesz-erdoket-irt-ki-a-kormany-csepeli-sportprogram-kedveert

 

Tarlós a Duna-kanyarig zavarná az Air Race-t

Nem ad engedélyt az idei Red Bull Air Race rendezvényre a főváros, Tarlós inkább alternatív javaslatokat tett a helyszínre.

https://nepszava.hu/3024359_tarlos-a-duna-kanyarig-zavarna-az-air-race-t

 

Még a környezetnek is jót tenne a négynapos munkahét

A munkavállalókon és a termelékenységen kívül a környezetnek is jót tenne a négynapos munkahét bevezetése – derült ki egy brit tanulmányból.

https://nepszava.hu/3024298_meg-a-kornyezetnek-is-jot-tenne-a-negynapos-munkahet

 

GAZDASÁG

 

Szijjártó: az amerikai cégek értékelik az alacsony adóinkat

Az amerikai vállalatok azon túlmenően, hogy tovább kívánják bővíteni és modernizálni magyarországi beruházásaikat, kapacitásaikat, növelni tervezik ezeken belül a kutatás-fejlesztés arányát – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Washingtonban találkozott amerikai vállalatok vezetőivel.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/szijjarto-az-amerikai-cegek-ertekelik-az-alacsony-adoinkat-1338901/

 

 

Ezzel indokolhatja a kormány a bérek és a nyugdíjak emelkedésének elmaradását

A gazdaság növekedése lassul, a kormány erre hivatkozva gazdaságvédelmi programmal áll elő – és megeshet, hogy féligazságok gyűjteményét teszi le az asztalra.

https://nepszava.hu/3024404_ezzel-indokolhatja-a-kormany-a-berek-es-a-nyugdijak-emelkedesenek-elmaradasat

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Feladja a leckét a Brexit a választások előtt álló EU-nak, mert mi lesz, ha a britek válás közben mégis szavaznak

Ahogy közeledik március 29-ike, a Brexit időpontja, úgy szaporodnak a kérdőjelek a Csatorna két partján.

https://nepszava.hu/3024395_feladja-a-lecket-a-brexit-a-valasztasok-elott-allo-eu-nak-mert-mi-lesz-ha-a-britek-valas-kozben-megis-szavaznak

 

Ismét leszakadhat az adósságplafon

Március 2-án lejár az az egyéves időszak, amelyre az amerikai kongresszus felfüggesztette az adósságplafon alkalmazását még tavaly februárban. Újabb megállapodás hiányában ettől az időponttól az amerikai állam elméletben nem bocsáthat ki további állampapírokat. Az utóbbi években az adósságplafont a demokraták és a republikánusok az ilyenkor szokásos éles politikai viták után rendre megemelték. Emellett közeledik február közepe, amikorra kifut a költségvetési finanszírozás is. Január 25-én demokrata javaslatra a felek háromhetes átmeneti időszakban állapodtak meg, amíg a teljes kormányzati munka folytatódhat, utána ismét a leállás réme fenyeget.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/ismet-leszakadhat-az-adossagplafon-2-1338847/

 

Donald Trump értékelt: nagyszerű országok nem háborúznak

Vietnamban lesz február 27-28-án Donald Trump amerikai elnök és az észak-koreai vezető második csúcstalálkozója. A hírt Donald Trump amerikai elnök jelentette be a képviselőházban az Unió állapotáról kedd este elmondott évértékelő beszédében.

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/donald-trump-ertekelt-nagyszeru-orszagok-nem-haboruznak-1338787/

 

Magyar kormánypropagandával mutatta be Sargentini, miért felesleges vitázni a NER-rel

A holland EP- képviselőnő nem akart válaszolni Kocsis András nagykövet sértéssel felérő megjegyzésére: egy kivetítőn demonstrálta, miért lenne értelmetlen felelnie.

https://nepszava.hu/3024435_magyar-kormanypropagandaval-mutatta-be-sargentini-miert-felesleges-vitazni-a-ner-rel

 

EGYÉB

A női agy három évvel fiatalabb a férfiakénál

A nők agya mintegy három évvel fiatalabb a férfiakénál – mutatták ki Washington Egyetem kutatói, akik szerint ez magyarázatot adhat arra, hogy miért marad hosszabb ideig mentálisan élesebb a nők agya, mint a férfiaké.

https://www.vg.hu/kozelet/technologia-tudomany/a-noi-agy-harom-evvel-fiatalabb-a-ferfiakenal-1338223/

 

Finnországban lehet aludni a munkahelyen

A munkahelyi teljesítmény javítása és a dolgozók egészségmegőrzése érdekében munkaidőben történő alvást szorgalmaznak a finn szakszervezetek -írja a filantropikum.com.

https://www.hrportal.hu/c/finnorszagban-lehet-aludni-a-munkahelyen-20190205.html

 

Expedíció indul a világ egyik legnagyobb jéghegyéhez

A világ egyik legnagyobb jéghegyéhez, az Antarktiszról 2017-ben leszakadt A68 jégtömbhöz indul tudományos expedíció a héten – írja az MTI a BBC nyomán.

https://index.hu/techtud/2019/02/05/antarktisz_a68_jeghegy_expedicio_larsen-selfjeg/

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a