Keresés
Close this search box.

ETUI Ifjúsági képzési hét 3.

2019. január 28. – február 1. között immár harmadik alkalommal került megrendezésre az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) és az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Ifjúsági Bizottsága együttműködésében megvalósuló, kifejezetten fiataloknak szóló képzési hét.

A főleg stratégiaalkotó és csapatépítő célú rendezvénynek ezúttal is a portugál Sesimbra városka adott otthont. A rendezvényre elsősorban az ETUC Ifjúsági Bizottságának tagjai, illetve a velük szoros együttműködésben dolgozó fiatal szakszervezeti tisztségviselők kaptak meghívást.

A mintegy 25 résztvevő különböző interaktív feladatokon és csoportmunkákon keresztül nem csak egymást, hanem a szakszervezeti mozgalom aktuális helyzetét, s legfontosabb kérdéseit is megismerhették, fejleszthették együttműködési készségüket és több témakörben is tapasztalatot cserélhettek más országok résztvevőivel.

Kiemelt téma és cél volt ezen belül az ETUC Ifjúsági Bizottságának éppen elfogadás alatt lévő „Az ifjúság jövője” címet viselő stratégiai dokumentuma, illetve az ETUC 2019. májusában megrendezésre kerülő Kongresszusa és az ehhez kapcsolódó események, akciók bemutatása, valamint az elkövetkező egy év prioritásainak, akciótervének kidolgozása. pl. Hogyan fogalmazzunk meg rövid, tweet-típusú üzeneteket? Melyek az ifjúságot érintő legfontosabb problémák nemzeti, regionális és európai szinteken?

A képzési hét vendége volt Thiébaut Weber az ETUC konföderációs titkára, akivel a fiatalok helyzetéről Európában és a szakszervezeteken belül, kiemelten pedig az Európát érintő sürgető kérdésekről pl. migráció, szélsőjobb terjeszkedése stb. beszélgethettek a résztvevők.

Aktuális és fontos téma volt a képzésen a szintén közelgő Európai Parlamenti Választások kérdése. Ehhez kapcsolódóan a fiatalok megvitatták, hogy hogyan és mely területeken befolyásolja az életünket az EU, ez hogyan kommunikálható a fiatalok felé, hogy meggyőzhetőek legyenek, hogy menjenek el szavazni.

Általánosságban elmondható, hogy minden előadáshoz egy-egy interaktív feladat is kapcsolódott, amely a témakörök jobb megértését és feldolgozását szolgálta.

Végül a résztvevők kis csoportokban stratégia javaslatokat dolgoztak ki az ETUC Ifjúsági Bizottságának vezetősége részére 5 különböző témakörben, de saját nemzeti szintjükre vonatkoztatva, konkrét egy éves ütemtervet készítve:

  1. Élethosszig tartó tanulás és digitalizáció – Románia
  2. Minőségi munkahelyek – Németország
  3. A szakszervezetek modernizációja – Törökország
  4. Ifjúsági Garancia – Olaszország
  5. Tagtoborzás – Svédország

A rendezvényen a SZEFIT képviseletében részt vett és a beszámolót készítette:

Nagy Viktória ETUC Ifjúsági Bizottság elnök, SZEFIT elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.