Cikkajánló 2019. február 05.

Tartalom: Összeomolhat a vidéki közlekedés Magyarországon?, Lassan kihalnak a magyar szakik: nagyon kevés diák vágyik az építőiparba, Eurostat: Egyetlen egészséges nyugdíjas éve sem lesz az átlagos magyarnak, Megvan, Kövér mivel büntetné az ellenzéki képviselőket a parlamenti tiltakozásukért, Ballai Attila lesz a szerdán újrainduló Magyar Nemzet főszerkesztője, Fontos pert vesztett el a magyar állam – sok milliárdot bukhat az ország, Egyre kevesebb kamatadó folyik be az államhoz, Végleg elvenné Palkovics az MTA kutatóintézeteinek alapfinanszírozását, végveszélybe kerülhet a munkájuk, Az Európai Bizottság is vizsgálja a magyar túlóratörvényt, Válságban van a baloldali identitás, Éjszaka csőd miatt leállt a Germania légitársaság, Ma van a biztonságos internet napja, Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei, Rengeteg sört ittunk tavaly

 

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Összeomolhat a vidéki közlekedés Magyarországon?

Miután a kormány döntése nyomán csak 5 százalékos bérfejlesztést kapnak a volánosok, a szakszervezet attól retteg, hogy már nemcsak járművezetők, hanem karbantartók is tömegével hagyják el a szakmát, amivel veszélybe sodorná a szolgáltatás ellátását.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/volan-szakszervezet-bermegallapodas-2019.678119.html

Lassan kihalnak a magyar szakik: nagyon kevés diák vágyik az építőiparba

Alig tanulnak építőipar szakmát a gyerekek, pedig 90 helyen képzik a szakembereket. A szakszervezet szerint lépni kell: képzési központokra, egységes tantervre van szükség.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/lassan-kihalnak-a-magyar-szakik-nagyon-keves-diak-vagyik-az-epitoiparba.1074493.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Eurostat: Egyetlen egészséges nyugdíjas éve sem lesz az átlagos magyarnak

A hatvanadik születésnapjára már nem egészséges a legtöbb magyar, az egészségben töltött évek száma jóval kevesebb, mint az EU-átlag.

Azt tudjuk, hogy a várható élettartam szempontjából rosszul áll Magyarország, de még rosszabb a helyzet, ha azt nézzük, hány évet tölt el egészségben egy magyar. Az Eurostat most ezt vizsgálta, az eredményre pedig nem lehetünk büszkék.

https://hvg.hu/gazdasag/20190204_Eurostat_egyetlen_egeszseges_nyugdijas_eve_sem_lesz_az_atlagos_magyarnak

 

KÖZÉLET

Megvan, Kövér mivel büntetné az ellenzéki képviselőket a parlamenti tiltakozásukért

A túlóratörvény elleni tiltakozásuk miatt az ellenzéki képviselők egy havi tiszteletdíját vonnák meg

https://hvg.hu/itthon/20190204_Megvan_Kover_mivel_buntetne_az_ellenzeki_kepviseloket_a_parlamenti_obstrukcioert

 

Ballai Attila lesz a szerdán újrainduló Magyar Nemzet főszerkesztője

Ballai Attila a Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzése után azonnal az újságírói pályára lépett, dolgozott az Esti Hírlapnál, a Pesti Hírlapnál, a Népszavánál, a Magyar Nemzetnél, majd a Magyar Időknél. Tudósított öt olimpiáról, több tucat világ- és Európa-bajnokságról, munkatársból rovatvezető, a Magyar Nemzetnél lapszerkesztő lett.

http://www.origo.hu/itthon/20190205-ballai-attila-magyar-nemzet-foszerkesztoje.html

 

GAZDASÁG

Fontos pert vesztett el a magyar állam – sok milliárdot bukhat az ország

Magyarországnak 73 millió eurót plusz kamatokat kell fizetnie a Sodexónak, az utalványos piac átalakítása miatt – döntött első fokon a Világbank mellett működő választott bíróság, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID).

https://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/sodexo-cafeteria-utalvany-icsid-per.678124.html

 

Egyre kevesebb kamatadó folyik be az államhoz

Alig 20 milliárd forintnyi kamatadó folyt be 2017-ben az államhoz, ami nem csoda, miután a bankok alig fizetnek már kamatot. Árfolyamnyereségadó sok folyt be, hiszen a tőzsde száguldott, a 2018-as adóévben viszont a kisbefektetők buktak a részvénypiacon.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kamatado-bevetel-allampapir.677930.html

 

Végleg elvenné Palkovics az MTA kutatóintézeteinek alapfinanszírozását, végveszélybe kerülhet a munkájuk

Több mint 1 milliárd forintot vonna el a kormány a Magyar Tudományos Akadémia humán- és társadalomtudományi kutatóintézeteitől a Palkovics László Innovációs- és Technológiai Minisztériuma által felügyelt Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal (NKIH) belső előirányzata szerint. Erről, és az általuk januárban megismert kormányzati terveknek a magyar tudomány és kultúra létét veszélyeztető javaslatairól fogalmazták meg észrevételeiket az MTA kutatóiból és kutatóhálózat alkalmazottaiból álló Dolgozói Fórum képviselői.

https://merce.hu/2019/02/04/vegleg-elvenne-palkovics-az-mta-kutatointezeteinek-alapfinanszirozasat-vegveszelybe-kerulhet-a-munkajuk/

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Az Európai Bizottság is vizsgálja a magyar túlóratörvényt

Már a Magyar Szakszervezeti Szövetség beadványa előtt vizsgálta az Európai Bizottság a munka törvénykönyve decemberben elfogadott módosítását – írja a hvg.hu.

https://adozona.hu/munkajog/Az_Europai_Bizottsag_is_vizsgalja_a_magyar__XD3X2H#rss

 

Válságban van a baloldali identitás

A Századvég jogi szakértője szerint válságban van az európai baloldali identitás, képviselőinek nincs valódi programjuk, ezt pedig erőszakkal próbálják leplezni.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20190205-szazadveg-valsagban-van-a-baloldali-identitas.html

 Éjszaka csőd miatt leállt a Germania légitársaság

A Germania fizetésképtelenségről tett bejelentést a Berlin-Charlottenburg kerületi bíróságon. A német légitársaság február 5-ére virradóra leáll – írta meg a Welt.

https://24.hu/kulfold/2019/02/05/germania-csod/

 

EGYÉB

Ma van a biztonságos internet napja

Ma, a biztonságos internet napján hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek összefogásával hívják fel a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

http://propeller.hu/itthon/3399306-van-biztonsagos-internet-napja?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei

Egyre kékebb lehet a “kék bolygó”: a hőmérséklet emelkedésével a világ vizeinek színe egyre kékebb lesz a kutatók szerint.

http://www.origo.hu/tudomany/20190205-egyre-kekebbek-lehetnek-a-vilag-vizei-a-klimavaltozassal.html

 

Rengeteg sört ittunk tavaly

Tavaly mennyiségben 4, értékben 11 százalékkal nőtt a sör magyarországi kiskereskedelmi értékesítése, és meghaladta a 150 milliárd forintot – írta a Világgazdaság a Nielsentől kapott adatok alapján.

http://www.origo.hu/gazdasag/20190205-tavaly-tovabb-nott-a-sorpiac-magyarorszagon.html

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós