Cikkajánló 2019. február 04.

Tartalom: Béremelésre számíthatnak az önkormányzati hivatalok, Főállású pedagógus is buszvezető a BKV-nál, Összeálltak az orvosok: biztonságos munkavégzést, méltó körülményeket szeretnének, Feszült a bérhelyzet a Metrónál, Hatvanból vonatozó olvasónknak nem indult jól a napja, Besegítenek a cégek a képzésbe, Zöld utat ad a büntetésvadászatnak az országos rendőrkapitány, Matolcsy: A következő évtizedekben lesz magyar euró, Gazdaságvédelmi programmal készül a kormány a gazdaság visszaesésére, Sztrájkba lépett a hamburgi reptér földi személyzete, Tíz év után emelkedik a görög minimálbér , Budapestre érkezik az inkák aranya, Vezéráldozatnak szánta Mindszentyt a kommunista zsarnokság

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Béremelésre számíthatnak az önkormányzati hivatalok

A minisztérium támogatásával közel 17 ezren kaphatnak magasabb fizetést

Húsz százalékkal emelkedhet a Belügyminisztérium pályázatának köszönhetően a köztisztviselők bére azokban a polgármesteri hivatalokban, ahol eddig nem volt forrás az illetményalap növelésére. A beadványokat most bírálják el, az emeléshez a források rendelkezésre állnak.

https://magyaridok.hu/belfold/beremelesre-szamithatnak-az-onkormanyzati-hivatalok-3910427/

 

Főállású pedagógus is buszvezető a BKV-nál

Csökken a létszámhiány a BKV-nál, de továbbra is folyamatos a felvétel a járművezetői munkakörökbe. A közlekedési szektorban egyébként is hiányszakma a képzett járművezető, sokan hagyják el Magyarországot a magasabb fizetések reményében.

https://hvg.hu/kkv/20190204_Foallasu_pedagogusok_is_buszvezetok_a_BKVnal

 

Összeálltak az orvosok: biztonságos munkavégzést, méltó körülményeket szeretnének

És az orvosi kamarát is megreformálnák, hogy megfelelő módon, és tényleg értük működjön. Mindezen célok elérésére új Facebook-csoportot hoztak létre Újratervezés néven.

https://hvg.hu/itthon/20190204_Osszealltak_az_orvosok_biztonsagos_munkavegzest_melto_korulmenyeket_szeretnenek

 

Feszült a bérhelyzet a Metrónál

Eredménytelenül zárultak a bértárgyalások a Metro Kereskedelmi Kft. és a szakszervezet között – tudta meg a Világgazdaság. Információink szerint az érdekképviselet azért nem fogadta el az áruházlánc ajánlatát, mert az nem felelt meg a konkurenciaelemzés és a munkavállalók várakozásai alapján kalkulált béremelésnek.

https://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/feszult-a-berhelyzet-a-metronal-2-1333501/

KÖZÉLET

Hatvanból vonatozó olvasónknak nem indult jól a napja

10 hónapos vágányzár kezdődött a Budapest–Hatvan-vasútvonal egy részén, olvasónk alatt lerobbant a pótlóbusz, mire megjött a mentesítő járat, és az megérkezett Pécelre, két vonat elment, egy órával később ért csak a Keletibe.

https://hvg.hu/itthon/20190204_Hatvanbol_vonatozo_olvasonknak_nem_indult_jol_a_napja

Besegítenek a cégek a képzésbe

A felnőttoktatásban egyre többen jelentkeznek pénzügyi-gazdasági képzésekre, az egyik intézményben már mobilapplikáció is segíti a tanulást.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/besegitenek-a-cegek-a-kepzesbe-2-1333750/

 

Zöld utat ad a büntetésvadászatnak az országos rendőrkapitány

Nem kell közzétenni a rendőrség honlapján, hogy a közlekedésrendészet hol és mikor tervezi mozgó traffipaxok bevetését az ország területén – az országos rendőrfőkapitány különösebb hírverés nélkül így módosította a sebességmérésre vonatkozó korábbi utasítást. A rendőrségi törvényt azonban nem lehet ilyen könnyen megváltoztatni, így valójában még most is érvényben lévő, de nem teljesülő követelmény, hogy előre nyilvánosságra kell hozni a megfigyelt területre vonatkozó adatokat.

https://24.hu/belfold/2019/02/04/traffipax-sebbesegmeres-police-rendorseg-kozzetetel/

GAZDASÁG

Matolcsy: A következő évtizedekben lesz magyar euró

Dátumot sem mondott a jegybankelnök, amikor az euróbevezetésről beszélt, de annyi biztos, hogy nem a közeli jövőben lesz eurónk.

https://hvg.hu/gazdasag/20190204_Matolcsy_A_kovetkezo_evtizedekben_lesz_magyar_euro

 

Gazdaságvédelmi programmal készül a kormány a gazdaság visszaesésére

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság idei növekedése is nagyobb lehet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által vártnál, ugyanakkor úgy látja, hogy Magyarországon is érdemes a világgazdasági lendület visszaesésére felkészülni, erre gazdaságvédelmi programot alakíthat ki a kormány tavasszal.

https://hvg.hu/gazdasag/20190203_Gazdasagvedelmi_programmal_keszul_a_kormany_a_gazdasag_visszaesesere

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Sztrájkba lépett a hamburgi reptér földi személyzete

Fennakadások lehetnek hétfőn a hamburgi repülőtér forgalmában, mert vasárnap az utolsó pillanatban egynapos figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg a hamburgi repülőtér földi személyzetének szakszervezete.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20190204-akadozhat-hetfon-a-hamburgi-repuloter-forgalma-sztrajk-miatt.html

 

Tíz év után emelkedik a görög minimálbér

Görögország megkezdte a gazdasági válság következtében bevezetett megszorítások enyhítését, ennek keretében 650 euróra emelték a minimálbér összegét.

Alekszisz Cíprasz, görög miniszterelnök jelentette be, hogy közel tíz év után emelik a minimálbért. Elmondta, hogy a havi minimálbér 11 százalékkal, az az 586 euróról (185 ezer forint) 650 euróra (206 ezer forint) emelkedik, a fiatalok számára fenntartott alacsonyabb bérkategóriát pedig megszüntetik.

http://www.origo.hu/gazdasag/20190201-tiz-ev-utan-11-szazalekkal-emelkedik-a-gorog-minimalber.html

 

EGYÉB

Budapestre érkezik az inkák aranya

Letűnt birodalmak misztikus titkait ígéri Az inkák aranya című kiállításon a JVS Group, amely többek között a Body vagy A világ múmiái című kiállításokat hozta el tavaly Magyarországra.

https://magyaridok.hu/kultura/budapestre-erkezik-az-inkak-aranya-3913643/

 

Vezéráldozatnak szánta Mindszentyt a kommunista zsarnokság

Hetven éve, 1949. február 3-án a Budapesti Népbíróság különtanácsa, a Rákosi-rendszer hírhedt vérbírája, Olti Vilmos elnökletével kezdte el tárgyalni Mindszenty József bíboros-hercegprímás kirakatpernek szánt, és koncepciós vádakon alapuló ügyét.

http://www.origo.hu/tudomany/20190203-hetven-eve-kezdodott-a-naci-es-kommunista-zsarnoksaggal-is-szembeszallo-biboros-pere.html?utm_source=hirkereso

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?