Cikkajánló 2019. január 31.

Tartalom: Szürreális válasz a sztrájkra készülő tanároknak, “Fel kell mérni a sztrájk-képességet” – Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke, Audi-sztrájk: a tanulság, a magyarokban benne van az összefogás képessége, Százmilliárdos iparág a kiszolgáltatott melósok kölcsönzése, Semjén már elküldte Kövérnek a törvényalkotási programot – forró tavasz a T. Házban?, Nyugdíjkorhatár 2019/2020 – Orbán Viktor nyilatkozott: a nyugdíj korhatárt 70 évre emelnék meg jövőre!!!, Helyre kell igazítania a valótlan állításokat az MTI OS-nek, Tállai szerint megéri a nyugdíj mellett dolgozni, Holnaptól itt az új ötszázas!, Megszűnik a vámfizetés az EU és Japán között, Német szakszervezet az Audi-sztrájk tanulságairól: Debrecenben is lesz dolgunk, Donald Tusk ismét leszögezte, nem kezdik újra a Brexit-tárgyalásokat, Rég nem közölt ilyen szomorú adatokat az Eurostat, mint most, Három újságírót letartóztattak, kettőt kitoloncoltak Venezuelából, Hiába Tarlós ígérete, idén is lesz őrület a Duna fölött, Eldőlt: belépődíjat szednek Velencében az egynapos turistáktól

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Szürreális válasz a sztrájkra készülő tanároknak

Olaj volt a tűzre az Orbán Viktornak írt levelükre adott válasz. A helyettes államtitkár szerint a túlóratörvény nem érinti a pedagógusokat.

https://24.hu/belfold/2019/01/31/szurrealis-valasz-a-sztrajkra-keszulo-tanaroknak/

 

“Fel kell mérni a sztrájk-képességet” – Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke

Ahogy az elmúlt években mindig, úgy most is tüntettek a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók a Magyar Kultúra Napján, január 22-én. És idén is az MTA Széchényi téri épülete előt. A terület dolgozóit tömörítő szakszervezet, a KKDSZ mellett az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete is a szervezők között volt.

https://artportal.hu/magazin/fel-kell-merni-a-sztrajk-kepesseget-csoti-csaba-a-kkdsz-elnoke/?fbclid=IwAR1_cOH5ZhVt8bqEZEGOuOzG_FoDa5co3eD317IBnD4cw8BPqc1T97DauoU

Audi-sztrájk: a tanulság, a magyarokban benne van az összefogás képessége

„Reméljük, valami megmozdult az országban az Audi-sztrájknak köszönhetően” – szögezte le a Hírklikknek Szimacsek Tibor, az Audi Hungaria Független Szakszervezet elnökségi tagja. A tegnap délután, a 156. órában véget ért sztrájk után rendben megkezdődött és folyik a munka Győrben. Az ügynek több tanulsága is van, a munkavállalók és a szakszervezetek számára talán a legfontosabb az, hogy összefogással, kitartással, fegyelemmel el tudják érni a céljaikat, ha valóban hisznek az ügyben – fogalmazott a szakszervezeti vezető. A magyar emberekben igenis jelen van az összefogás képessége és az, hogy együtt tudnak is tenni egy-egy cél érdekében”.

https://hirklikk.hu/kozelet/audi-sztrajk-a-tanulsag-a-magyarokban-benne-van-az-osszefogas-kepessege/346878/

Százmilliárdos iparág a kiszolgáltatott melósok kölcsönzése

Kevesebb bér ugyanazért a munkáért

De mi is az a munkaerő-kölcsönzés, és mi az értelme? Ez a fajta atipikus foglalkoztatás Magyarországon és tőlünk nyugatra is egyre népszerűbb, amit sokan (főleg akik ezzel foglalkoznak) a 21. század kihívásainak legjobban megfelelő, a cégeknek és a dolgozóknak is előnyös foglalkoztatási formának tartanak, mások viszont (általában azok, akiknek mindez nem jön ki annyira jól) azt mondják, hogy ez egy újabb trükk a  kölcsönzött és nem kölcsönzött munkások kiszolgáltatására.

https://index.hu/gazdasag/2019/01/30/munkaero-kolcsonzes_magyarorszagon_munkaerohiany/

KÖZÉLET

Semjén már elküldte Kövérnek a törvényalkotási programot – forró tavasz a T. Házban?

Semjén Zsolt már elküldte Kövér Lászlónak a kormány tavaszi jogalkotási programját. Újra fellángolhatnak a viták a T. Házban, üléstermi skandalumokra lehet számítani február 18-tól is. A házszabályszigorítás nincs a Semjén-listán. Az ellenzéki ellenállás borítékolható a 2020-as büdzsé, a pénzelosztás vitájában, az adótörvények módosításakor, de az MTA-pénzek és a Palkovics miniszter által megálmodott új kutatás-fejlesztési modell miatt is.

http://www.origo.hu/nagyvilag/index.html

Nyugdíjkorhatár 2019/2020 – Orbán Viktor nyilatkozott: a nyugdíj korhatárt 70 évre emelnék meg jövőre!!!

Megrendítő nyílt levélben üzent a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége a kormánynak a megemelni tervezett nyugdíjkorhatár miatt!

https://hitel.news7.hu/nyugdijkorhatar-2019-2020/?fbclid=IwAR1BstD4uomdbmZf8rI1ge45d0T_PPqQmFSTehfRQ6uqftrcR6WWAKp3FJY

Helyre kell igazítania a valótlan állításokat az MTI OS-nek

A Kúria is a Magyar Helsinki Bizottságnak adott igazat az ügyben.

https://nepszava.hu/3023807_helyre-kell-igazitania-a-valotlan-allitasokat-az-mti-os-nek

 

GAZDASÁG

Tállai szerint megéri a nyugdíj mellett dolgozni

Jelenleg nagyjából 75 ezer ember dolgozik munkaviszonyban nyugdíj mellett, ez a szám az idén akár hetvenezerrel is emelkedhet a közterhek mérséklése nyomán – mondta a Magyar Időknek Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

https://hirklikk.hu/kozelet/tallai-szerint-megeri-a-nyugdij-mellett-dolgozni/346872

Holnaptól itt az új ötszázas!

Utolsó állomásához ért a 2014-ben megkezdett bankjegycsere program. A régi 500-asokkal október végéig még korlátozás nélkül lehet fizetni.

https://nepszava.hu/3023822_holnaptol-itt-az-uj-otszazas

 

Megszűnik a vámfizetés az EU és Japán között

Február 1-jén hatályba lép az EU és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodás, amely megszünteti a Japánba exportáló uniós vállalkozásokra háruló, évente mintegy 1 milliárd eurót kitevő vámok túlnyomó többségét – közölte az Európai Bizottság csütörtökön. A tájékoztatás szerint a megállapodás teljes körű végrehajtását követően

https://24.hu/kulfold/2019/01/31/megszunik-a-vamfizetes-az-eu-es-japan-kozott/

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Német szakszervezet az Audi-sztrájk tanulságairól: Debrecenben is lesz dolgunk

A német IG Metall szakszervezet építkezésbe kezdett Magyarországon, és a Vasassal közösen irodát hozott létre Győrött és Kecskeméten. A kétmilliónál több munkavállalót tömörítő szervezet azért küzd, hogy az autógyártásban határokon átívelően nőjenek a juttatások. Wolfgang Lemb hangsúlyozza, hogy nem a német és kelet-európai telephelyek egymás elleni versenyéről van szó, hanem a munkavállalók közötti szolidaritásról. Azt tapasztalják, hogy a nagy német cégek “nem fájlalnák”, ha nem lennének jelen Magyarországon.

https://hvg.hu/itthon/20190131_Nemet_szakszervezet_az_Audisztrajk_tanulsagairol_Debrecenben_is_lesz_dolgunk?s=hk

Donald Tusk ismét leszögezte, nem kezdik újra a Brexit-tárgyalásokat

Az még nem derült ki az Európai Tanács elnökének, mit akar Nagy-Britannia.

https://hvg.hu/vilag/20190130_Donald_Tusk_ismet_leszogezte_nem_kezdik_ujra_a_Brexittargyalasokat

 

Rég nem közölt ilyen szomorú adatokat az Eurostat, mint most

A tavalyi negyedik negyedévben négyéves mélyponton stagnált a gazdasági növekedés az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön kiadott előzetes becslése szerint.

https://hvg.hu/gazdasag/20190131_Reg_nem_kozolt_ilyen_szomoru_adatokat_az_Eurostat_mint_most

 

Három újságírót letartóztattak, kettőt kitoloncoltak Venezuelából

Nyoma veszett az EFE spanyol hírügynökség kolumbiai állampolgárságú riporterének Venezuelában, két francia újságírót őrizetbe vettek, két chilei újságírót pedig kitoloncoltak a dél-amerikai országból.

https://24.hu/kulfold/2019/01/31/venezuela-ujsagirok/

 

EGYÉB

Hiába Tarlós ígérete, idén is lesz őrület a Duna fölött

Korábban maga Tarlós István főpolgármester mondta, hogy ha minden ugyanúgy lesz, mint legutóbb, nem ad zöld utat a versenynek.

https://hirklikk.hu/kozelet/hiaba-tarlos-igerete-iden-is-lesz-rulet-a-duna-folott/346864

 

Eldőlt: belépődíjat szednek Velencében az egynapos turistáktól

Májustól 3-tól 10 euróig terjedő napi belépődíjat fizettetnek Velencében azokkal a turistákkal, akik nem szállnak meg a lagúnák városában.

https://www.portfolio.hu/short/eldolt-belepodijat-szednek-velenceben-az-egynapos-turistaktol.312323.html

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az