Cikkajánló 2019. január 31.

Tartalom: Szürreális válasz a sztrájkra készülő tanároknak, “Fel kell mérni a sztrájk-képességet” – Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke, Audi-sztrájk: a tanulság, a magyarokban benne van az összefogás képessége, Százmilliárdos iparág a kiszolgáltatott melósok kölcsönzése, Semjén már elküldte Kövérnek a törvényalkotási programot – forró tavasz a T. Házban?, Nyugdíjkorhatár 2019/2020 – Orbán Viktor nyilatkozott: a nyugdíj korhatárt 70 évre emelnék meg jövőre!!!, Helyre kell igazítania a valótlan állításokat az MTI OS-nek, Tállai szerint megéri a nyugdíj mellett dolgozni, Holnaptól itt az új ötszázas!, Megszűnik a vámfizetés az EU és Japán között, Német szakszervezet az Audi-sztrájk tanulságairól: Debrecenben is lesz dolgunk, Donald Tusk ismét leszögezte, nem kezdik újra a Brexit-tárgyalásokat, Rég nem közölt ilyen szomorú adatokat az Eurostat, mint most, Három újságírót letartóztattak, kettőt kitoloncoltak Venezuelából, Hiába Tarlós ígérete, idén is lesz őrület a Duna fölött, Eldőlt: belépődíjat szednek Velencében az egynapos turistáktól

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Szürreális válasz a sztrájkra készülő tanároknak

Olaj volt a tűzre az Orbán Viktornak írt levelükre adott válasz. A helyettes államtitkár szerint a túlóratörvény nem érinti a pedagógusokat.

https://24.hu/belfold/2019/01/31/szurrealis-valasz-a-sztrajkra-keszulo-tanaroknak/

 

“Fel kell mérni a sztrájk-képességet” – Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke

Ahogy az elmúlt években mindig, úgy most is tüntettek a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók a Magyar Kultúra Napján, január 22-én. És idén is az MTA Széchényi téri épülete előt. A terület dolgozóit tömörítő szakszervezet, a KKDSZ mellett az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete is a szervezők között volt.

https://artportal.hu/magazin/fel-kell-merni-a-sztrajk-kepesseget-csoti-csaba-a-kkdsz-elnoke/?fbclid=IwAR1_cOH5ZhVt8bqEZEGOuOzG_FoDa5co3eD317IBnD4cw8BPqc1T97DauoU

Audi-sztrájk: a tanulság, a magyarokban benne van az összefogás képessége

„Reméljük, valami megmozdult az országban az Audi-sztrájknak köszönhetően” – szögezte le a Hírklikknek Szimacsek Tibor, az Audi Hungaria Független Szakszervezet elnökségi tagja. A tegnap délután, a 156. órában véget ért sztrájk után rendben megkezdődött és folyik a munka Győrben. Az ügynek több tanulsága is van, a munkavállalók és a szakszervezetek számára talán a legfontosabb az, hogy összefogással, kitartással, fegyelemmel el tudják érni a céljaikat, ha valóban hisznek az ügyben – fogalmazott a szakszervezeti vezető. A magyar emberekben igenis jelen van az összefogás képessége és az, hogy együtt tudnak is tenni egy-egy cél érdekében”.

https://hirklikk.hu/kozelet/audi-sztrajk-a-tanulsag-a-magyarokban-benne-van-az-osszefogas-kepessege/346878/

Százmilliárdos iparág a kiszolgáltatott melósok kölcsönzése

Kevesebb bér ugyanazért a munkáért

De mi is az a munkaerő-kölcsönzés, és mi az értelme? Ez a fajta atipikus foglalkoztatás Magyarországon és tőlünk nyugatra is egyre népszerűbb, amit sokan (főleg akik ezzel foglalkoznak) a 21. század kihívásainak legjobban megfelelő, a cégeknek és a dolgozóknak is előnyös foglalkoztatási formának tartanak, mások viszont (általában azok, akiknek mindez nem jön ki annyira jól) azt mondják, hogy ez egy újabb trükk a  kölcsönzött és nem kölcsönzött munkások kiszolgáltatására.

https://index.hu/gazdasag/2019/01/30/munkaero-kolcsonzes_magyarorszagon_munkaerohiany/

KÖZÉLET

Semjén már elküldte Kövérnek a törvényalkotási programot – forró tavasz a T. Házban?

Semjén Zsolt már elküldte Kövér Lászlónak a kormány tavaszi jogalkotási programját. Újra fellángolhatnak a viták a T. Házban, üléstermi skandalumokra lehet számítani február 18-tól is. A házszabályszigorítás nincs a Semjén-listán. Az ellenzéki ellenállás borítékolható a 2020-as büdzsé, a pénzelosztás vitájában, az adótörvények módosításakor, de az MTA-pénzek és a Palkovics miniszter által megálmodott új kutatás-fejlesztési modell miatt is.

http://www.origo.hu/nagyvilag/index.html

Nyugdíjkorhatár 2019/2020 – Orbán Viktor nyilatkozott: a nyugdíj korhatárt 70 évre emelnék meg jövőre!!!

Megrendítő nyílt levélben üzent a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége a kormánynak a megemelni tervezett nyugdíjkorhatár miatt!

https://hitel.news7.hu/nyugdijkorhatar-2019-2020/?fbclid=IwAR1BstD4uomdbmZf8rI1ge45d0T_PPqQmFSTehfRQ6uqftrcR6WWAKp3FJY

Helyre kell igazítania a valótlan állításokat az MTI OS-nek

A Kúria is a Magyar Helsinki Bizottságnak adott igazat az ügyben.

https://nepszava.hu/3023807_helyre-kell-igazitania-a-valotlan-allitasokat-az-mti-os-nek

 

GAZDASÁG

Tállai szerint megéri a nyugdíj mellett dolgozni

Jelenleg nagyjából 75 ezer ember dolgozik munkaviszonyban nyugdíj mellett, ez a szám az idén akár hetvenezerrel is emelkedhet a közterhek mérséklése nyomán – mondta a Magyar Időknek Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

https://hirklikk.hu/kozelet/tallai-szerint-megeri-a-nyugdij-mellett-dolgozni/346872

Holnaptól itt az új ötszázas!

Utolsó állomásához ért a 2014-ben megkezdett bankjegycsere program. A régi 500-asokkal október végéig még korlátozás nélkül lehet fizetni.

https://nepszava.hu/3023822_holnaptol-itt-az-uj-otszazas

 

Megszűnik a vámfizetés az EU és Japán között

Február 1-jén hatályba lép az EU és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodás, amely megszünteti a Japánba exportáló uniós vállalkozásokra háruló, évente mintegy 1 milliárd eurót kitevő vámok túlnyomó többségét – közölte az Európai Bizottság csütörtökön. A tájékoztatás szerint a megállapodás teljes körű végrehajtását követően

https://24.hu/kulfold/2019/01/31/megszunik-a-vamfizetes-az-eu-es-japan-kozott/

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Német szakszervezet az Audi-sztrájk tanulságairól: Debrecenben is lesz dolgunk

A német IG Metall szakszervezet építkezésbe kezdett Magyarországon, és a Vasassal közösen irodát hozott létre Győrött és Kecskeméten. A kétmilliónál több munkavállalót tömörítő szervezet azért küzd, hogy az autógyártásban határokon átívelően nőjenek a juttatások. Wolfgang Lemb hangsúlyozza, hogy nem a német és kelet-európai telephelyek egymás elleni versenyéről van szó, hanem a munkavállalók közötti szolidaritásról. Azt tapasztalják, hogy a nagy német cégek “nem fájlalnák”, ha nem lennének jelen Magyarországon.

https://hvg.hu/itthon/20190131_Nemet_szakszervezet_az_Audisztrajk_tanulsagairol_Debrecenben_is_lesz_dolgunk?s=hk

Donald Tusk ismét leszögezte, nem kezdik újra a Brexit-tárgyalásokat

Az még nem derült ki az Európai Tanács elnökének, mit akar Nagy-Britannia.

https://hvg.hu/vilag/20190130_Donald_Tusk_ismet_leszogezte_nem_kezdik_ujra_a_Brexittargyalasokat

 

Rég nem közölt ilyen szomorú adatokat az Eurostat, mint most

A tavalyi negyedik negyedévben négyéves mélyponton stagnált a gazdasági növekedés az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön kiadott előzetes becslése szerint.

https://hvg.hu/gazdasag/20190131_Reg_nem_kozolt_ilyen_szomoru_adatokat_az_Eurostat_mint_most

 

Három újságírót letartóztattak, kettőt kitoloncoltak Venezuelából

Nyoma veszett az EFE spanyol hírügynökség kolumbiai állampolgárságú riporterének Venezuelában, két francia újságírót őrizetbe vettek, két chilei újságírót pedig kitoloncoltak a dél-amerikai országból.

https://24.hu/kulfold/2019/01/31/venezuela-ujsagirok/

 

EGYÉB

Hiába Tarlós ígérete, idén is lesz őrület a Duna fölött

Korábban maga Tarlós István főpolgármester mondta, hogy ha minden ugyanúgy lesz, mint legutóbb, nem ad zöld utat a versenynek.

https://hirklikk.hu/kozelet/hiaba-tarlos-igerete-iden-is-lesz-rulet-a-duna-folott/346864

 

Eldőlt: belépődíjat szednek Velencében az egynapos turistáktól

Májustól 3-tól 10 euróig terjedő napi belépődíjat fizettetnek Velencében azokkal a turistákkal, akik nem szállnak meg a lagúnák városában.

https://www.portfolio.hu/short/eldolt-belepodijat-szednek-velenceben-az-egynapos-turistaktol.312323.html

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és