Cikkajánló 2019. január 29., és 2019. január 30.

Tartalom: Mire jó a szakszervezetekkel szembeni megalapozatlan kritikaözön? – Földiák András SZEF elnök cikke, Az Audi váratlanul összehívott egy újabb bértárgyalást a szakszervezettel, A pedagógusok szerint a kormány megsértette a sztrájktörvényt, Tegnap a PSZ  és a MASZSZ is kint volt az AUDI gyárnál Győrben, szolidaritásunkról személyesen biztosítottuk a sztrájkolókat., Sztrájkol az MKKSZ, de követheti-e bárki őket országos szinten?, Németországot is megbénította a magyar Audisok sztrájkja, A kormányhivatalok szerint jogsértő lehet a túlóratörvény elleni határozat, Vége a sztrájknak: megállapodott az Audi és a szakszervezet, A belgyógyászatokról hiányzik a legtöbb orvos, Csalódott emberek tízezrei távoznak a magyar munkahelyekről, Ennyit kerestek tavaly a Magyar Nemzeti Bank dolgozói, A Magyar Postának inkább versenyképes béreket kellene adnia a dolgozóinak, Németországban is leállt az Audi a győri sztrájk miatt, Egyre jobban rádől a fal Trumpra, Február 13-án jöhet az újabb brexit-szavazás, Tudta, hogy a Dunántúlon őrzik Jézus keresztjének egy darabját?, “Öt perc alatt lefagy az orr” – Chicagót elérte három évtized legkeményebb “polar vortexe”

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Mire jó a szakszervezetekkel szembeni megalapozatlan kritikaözön? – Földiák András SZEF elnök cikke

Soha hasonló demonstrációsorozat nem volt Magyarországon, mint most a decemberben induló, a január 5-i budapesti és január 19-i országos és nemzetközi rendezvényekben kicsúcsosodó tüntetések. Korábban egy-egy megmozdulás (pl. a pedagógusok nevezetes esernyős tüntetése) lehetséges, hogy nagyobb számú is volt, mint ahányan 5-én a Kossuth téren voltunk, de a kafetéria elleni tüntetés, a többszöri köztársasági elnöki palota elé vonulás, aztán a januári megmozdulások együtt egyedülálló láncot alkotnak.

https://merce.hu/2019/01/28/mire-jo-a-szakszervezetekkel-szembeni-megalapozatlan-kritikaozon/

Az Audi váratlanul összehívott egy újabb bértárgyalást a szakszervezettel

Kedden újra tárgyalóasztalhoz ül az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) és az Audi Hungaria Zrt., miután a hétfői egyezetetés ismét eredménytelenül zajlott. A cég váratlanul kezdeményezte az újabb tárgyalásokat a szakszervezettel.

https://alfahir.hu/2019/01/29/audi_sztrajk_audi_hungaria_fuggetlen_szakszervezet_gyor

A pedagógusok szerint a kormány megsértette a sztrájktörvényt

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a kormány megsértette a sztrájktörvényt – jelentette be kedden Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a pedagógus szakszervezet január 11-én sztrájkbizottságot alapított, erről pedig levélben tájékoztatták a miniszterelnököt. A kormánynak a levél január 16-i érkeztetésétől öt napja lett volna arra, hogy kijelölje, ki fog részéről tárgyalni a sztrájkbizottsággal, ez azonban nem történt meg.

https://index.hu/gazdasag/2019/01/29/pedagogusok_sztrajk_kormany_targyalas/

Tegnap a PSZ  és a MASZSZ is kint volt az AUDI gyárnál Győrben, szolidaritásunkról személyesen biztosítottuk a sztrájkolókat.

Képes összefoglaló.

https://szef.hu/hirek/3273-szolodalitas-audi-gyor

Sztrájkol az MKKSZ, de követheti-e bárki őket országos szinten?

 A decemberi tüntetéshullám-sorozat után az országos sztrájk lehetősége is előkerült szakszervezeti körökben. Általános munkabeszüntetés aligha lesz, ágazati szinten ugyanakkor – a jelenlegi álláspont szerint – az MKKSZ beleáll, és egy napra megbéníthatják a munkát.

Németországot is megbénította a magyar Audisok sztrájkja

http://www.atv.hu/belfold/20190130-sztrajkol-az-mkksz-de-kovetheti-e-barki-oket-orszagos-szinten/hirkereso

A kormányhivatalok szerint jogsértő lehet a túlóratörvény elleni határozat

Három kormányhivatal is vizsgálja a túlóratörvényt tiltó önkormányzati határozatokat.

https://hvg.hu/itthon/20190130_A_kormanyhivatalok_szerint_jogserto_lehet_a_tuloratorveny_elleni_hatarozat

Vége a sztrájknak: megállapodott az Audi és a szakszervezet

Megszületett a bérmegállapodás, közölte a szakszervezet.

Megállapodott szerda délután az Audi Hungaria Zrt. és az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei évi bérekről, írja a szakszervezet.

https://hvg.hu/kkv/20190130_Vege_a_sztrajknak_megallapodott_az_Audi_es_a_szakszervezet

 

KÖZÉLET

A belgyógyászatokról hiányzik a legtöbb orvos

Az egészségügyi szakdolgozók 3511 álláshelye volt üresen 2017-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egészségügyi évkönyvének adatai szerint, a legtöbb ápoló a kórházakból hiányzott. A betöltött teljes munkaidős és időszakos szakdolgozói állások száma több mint 95 ezer volt.

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/a-belgyogyaszatrol-hianyzik-a-legtobb-orvos-2-1322320/

 

Csalódott emberek tízezrei távoznak a magyar munkahelyekről

A kékgallérosok 40 százaléka gyakran váltogat munkahelyet. Végzetes, felmondáshoz vezető csalódást okozhatnak a vezetők által be nem tartott ígéretek, amelyek már gyakoribb okot jelentenek, mint a felettesek durva bánásmódja. Rabszolgatörvény ide, vagy oda: a munka/magánélet egyensúlya mind fontosabbá válik – derül ki a HR-Evolution Kft. 6300 főnyi munkavállalói bevonásával végzett reprezentatív fluktuációkutatásából.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/munkahely-munkaeropiac-felmondas-fluktuacio-hr.677382.html?fbclid=IwAR1XDvOTz6OLOSjQSq0pNAyIv3LOyNFXTJvsxNNVVjHfdD6i7T69WUHNkE0

 

GAZDASÁG

Ennyit kerestek tavaly a Magyar Nemzeti Bank dolgozói

Harmadik éve folyamatosan nő a Magyar Nemzeti Bankban (MNB) dolgozók száma, akiknek 2018 decemberi bruttó átlagkeresete mintegy 600 ezer forint volt, írja az mfor.hu.

https://24.hu/kozelet/2019/01/29/mnb-fizetesek-magyar-nemzeti-bank/

 

A Magyar Postának inkább versenyképes béreket kellene adnia a dolgozóinak

Az ellenzéki pártok arra kérik a Magyar Posta vezetőit, hogy a cégnél ne vezessék be a munka törvénykönyve túlórával kapcsolatos módosításait.

https://varosikurir.hu/a-magyar-postanak-inkabb-versenykepes-bereket-kellene-adnia-a-dolgozoinak/

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Németországban is leállt az Audi a győri sztrájk miatt

Kedden is folytatódik a január 24. óta tartó sztrájk a győri Audiban, miután hétfőn sem tudott megállapodni a vállalatvezetéssel az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) az idei évi bérekről, a tárgyalások folytatódnak – mondta az AHFSZ elnökségi tagja kedd reggel az MTI-nek.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/nemetorszagban-is-leallt-az-audi-a-gyori-sztrajk-miatt-2475939?utm_source=feed&utm_medium=rss

Egyre jobban rádől a fal Trumpra

Az Egyesült Államok 800.000 közalkalmazottja a héten visszatér a kényszerszabadságról, akik dolgoztak 35 nap után az elmaradt fizetést is megkapják. Trump elnök veresége ellenére a költségvetés újabb blokádjával, sőt, a határfal önkényes megépítésével fenyeget, ha a törvényhozás nem szavazza meg a falat.

https://piacesprofit.hu/gazdasag/egyre-jobban-radol-a-fal-trumpra/

Február 13-án jöhet az újabb brexit-szavazás

A Sky News értesülései szerint február 13-án jöhet a brexit-szavazás, írja az angol lapra hivatkozva a Reuters. A januári brexit-szavazáson történelmi vereséget szenvedett Theresa May brexitmegállapodása az alsóházban, ezért May jobb konstrukciókat igyekszik alkotni a februári szavazásra.

https://index.hu/kulfold/2019/01/28/februar_13_brexit-szavazas/

 

EGYÉB

Tudta, hogy a Dunántúlon őrzik Jézus keresztjének egy darabját?

Az egyik nyugat-magyarországi község katolikus plébániatemplomában becses ereklyét őriznek: Jézus keresztfájának egy darabját. Az ereklyét a 18. században Mária Terézia királynő ajándékozta a templomnak.

http://www.origo.hu/tudomany/20190129-a-becses-relikvia-maria-terezia-kiralyno-ajandekakent-kerult-a-falu-plebaniatemplomaba.html

 

“Öt perc alatt lefagy az orr” – Chicagót elérte három évtized legkeményebb “polar vortexe”

Az Egyesült Államok középső része jelenleg talán a Föld leghidegebb vidéke, különösen, ha figyelembe vesszük a szél hűtő hatását: az észak-dakotai Fargóban -47, Chicagóban, a „Szél városában” -44 Celsius-fokosnak érzik az emberek az egyébként -30 fok körüli hideget. A több mint 30 éve nem tapasztalt hideg miatt az érintett térségekben gyakorlatilag megállt az élet. Chicagoban kabátokat rabolnak az emberektől. A klímaváltozást tagadó Donald Trump elnök “visszahívta” a globális felmelegedést, pedig tudhatná, hogy a farkasordító hideget is a klímaváltozás szabadította rá az országra.

https://hvg.hu/vilag/20190130_Lecsapott_az_USAra_a_kegyetlen_hideg

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?