Cikkajánló 2019. január 28.

Tartalom: Országos sztrájk: nem elég erős a dolgozók nyomása, Döbbenten látják a tűzoltók, mennyi pénzt kaptak az emelés után, A végsőkig kitartanak az Audinál a sztrájkolók, Megszűnhetnek munkahelyek a Tescónál?, Mi vár a magyarokra a különféle brexitek esetén?, Bíróságon vág vissza a Politikatörténeti Intézet, Az Orbán-kormány megünnepli a rendszerváltás évfordulóját, Palkovics László felel kormánybiztosként a Budapest-Belgrád vasútvonalért, Orbán Viktor: a kormánynak szívügye, hogy megerősítse a magyar vállalatokat, Leszakadó várost csinált a kormány Budapestből, Írország támogatná a Brexit határidejének meghosszabbítását, Vége a részleges kormányzati leállásnak az USA-ban – legalább is néhány hétre, Orbán pálfordulásától tart Amerika, A holokausztra emlékezik az egész világ, Kiszáradhat Európa legfontosabb folyója

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Országos sztrájk: nem elég erős a dolgozók nyomása

Valószínű, hogy csak a közszféra hirdet összehangolt sztrájkot, a magánvállalatok munkásai csak saját bérükért harcolnak. A politológus szerint a szakszervezetek nem elég szervezettek.
https://nepszava.hu/3023139_orszagos-sztrajk-nem-eleg-eros-a-dolgozok-nyomasa

Döbbenten látják a tűzoltók, mennyi pénzt kaptak az emelés után

Egy tapasztalt tűzoltó kevesebbet keres 160 ezer forintnál, ezért ha nem lesz emelés, a tűzoltók tömegével fogják elhagyni a szolgálatot, figyelmeztet az egyik szakszervezet.

https://hvg.hu/gazdasag/20190127_Dobbenten_latjak_a_tuzoltok_mennyi_penzt_kaptak_az_emeles_utan?s=hk

A végsőkig kitartanak az Audinál a sztrájkolók

A tegnap késő esti tárgyalási forduló sem hozott eredményt, a szakszervezet elutasította a cégvezetés ajánlatát.

https://nepszava.hu/3023212_a-vegsokig-kitartanak-az-audinal-a-sztrajkolok

Megszűnhetnek munkahelyek a Tescónál?

A Tesco nem számít munkahelyek megszűnésére annak kapcsán, hogy kilenc áruházban bezárják a műszaki osztályt és helyükre a Media Markt elektronikai áruházlánc által kialakított árusítóhelyek kerülnek – ismerteti írásában a Magyar Idők.

http://www.origo.hu/gazdasag/20190128-tesco-medimarkt-megallapodas-munkahelyek.html

 

KÖZÉLET

Mi vár a magyarokra a különféle brexitek esetén?

Megállapodással vagy anélkül válik-e ki az EU-ból az Egyesült Királyság? Vagy marad a bizonytalanság és az időhúzás? Esetleg mégsem lépnek ki az Unióból a britek? Ezt a négy forgatókönyvet nézzük át az alábbiakban, s azt, hogy mi vár a magyarokra a különböző verziók esetén.

https://24.hu/kulfold/2019/01/27/brexit-mi-var-az-angliai-magyarokra/

 

Bíróságon vág vissza a Politikatörténeti Intézet

Jogsértőnek tartja, ezért megtámadta a bíróságon az intézmény azt a felszólítást, amely szerint záros határidőn távoznia kellene székhelyéről.

https://nepszava.hu/3023077_birosagon-vag-vissza-a-politikatorteneti-intezet

 

Az Orbán-kormány megünnepli a rendszerváltás évfordulóját

Kétségtelenül maradandót alkotott a rendszerváltoztató nemzedék – mondta a Magyar Időknek Kónya Imre abból az alkalomból, hogy hétfőn tartja alakuló ülését a 30 éve szabadon elnevezésű rendezvénysorozat előkészítő bizottsága, amelynek ő is tagja. A volt belügyminiszter szerint fontos, hogy a magyar nemzet a sajátjaként élje meg nagy történelmi pillanatait.

https://hirklikk.hu/kozelet/az-orban-kormany-megunnepli-a-rendszervaltas-evfordulojat/346784

 

GAZDASÁG

Palkovics László felel kormánybiztosként a Budapest-Belgrád vasútvonalért

A megtérülését tekintve sokat vitatott építkezés várhatóan csak 2020-ban kezdődhet, miután a kormány decemberben a jelentősen megnövekedett költségek miatt új beszerzési eljárást rendelt el.

https://nepszava.hu/3023140_palkovics-laszlo-felel-kormanybiztoskent-a-budapest-belgrad-vasutvonalert

 

Orbán Viktor: a kormánynak szívügye, hogy megerősítse a magyar vállalatokat

Kijelentette: a magyar modell működik, Magyarország egyre jobban teljesít. A gazdasági tervekről szólva megerősítette: a magyar gazdaság növekedésének minden évben legalább 2 százalékkal kellene meghaladnia az uniós bővülés mértékét, mert így Magyarország versenyelőnyhöz juthat. Ehhez a jelenleginél kétszer annyi olyan vállalatra van szükség, mint a Hunent – közölte.

https://magyaridok.hu/gazdasag/orban-viktor-a-kormanynak-szivugye-hogy-megerositse-a-magyar-vallalatokat-3894401/

Leszakadó várost csinált a kormány Budapestből

Évek óta elmarad Budapest gazdasági növekedésének üteme minden megyéétől.

https://hirklikk.hu/kozelet/leszakado-varost-csinalt-a-kormany-budapestbl/346756/

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Írország támogatná a Brexit határidejének meghosszabbítását

Simon Coveney ír külügyminiszter szerint nem léphetnek ki úgy az EU-ból a britek, hogy ne születne megoldás az ír-északír határellenőrzés kérdésében.

https://nepszava.hu/3023207_irorszag-tamogatna-a-brexit-hataridejenek-meghosszabbitasat

Vége a részleges kormányzati leállásnak az USA-ban – legalább is néhány hétre

Donald Trump aláírja a kormányzat működéséhez három hétre elegendő költségvetést. Az elnök mindezt nem kötötte a falépítés azonnali finanszírozásához, de továbbra is ragaszkodik határfalhoz.

https://nepszava.hu/3023137_vege-a-reszleges-kormanyzati-leallasnak-az-usa-ban-legalabb-is-nehany-hetre

 

Orbán pálfordulásától tart Amerika

Fontos katonai megállapodást halasztgat másfél éve az Orbán-kormány, hiába tett feléjük több baráti gesztust is az Egyesült Államok. Többen is a miniszterelnök Moszkva felé sodródásától tartanak.

https://nepszava.hu/3023291_orban-palfordulasatol-tart-amerika

 

EGYÉB

A holokausztra emlékezik az egész világ

Az auschwitzi haláltábor egykori foglyai virágokat helyeztek el a náci létesítmény egyik kivégzőfalánál a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján

http://www.origo.hu/nagyvilag/20190127-ma-van-a-holokauszt-nemzetkozi-vilagnapja.html

 

Kiszáradhat Európa legfontosabb folyója

Óriási károkkal jár együtt a Rajna lassú, de biztos kiszáradása. Európa legfontosabb folyami hajózási útvonalának megszűnése, nemcsak a Rajna-Majna-Duna csatorna jelentőségének csökkenését hozhatja magával, hanem különösen a német gazdaság meggyengüléséhez is vezethet. Az uszályvilág vége pedig nem pusztán keveseket érintő probléma. Ha megszűnik az olcsó vízi áruszállítás lehetősége, az akár azt is eredményezheti, hogy a boltok árcéduláin nagyobb számok szerepelnek majd egyes termékeknél.

http://www.origo.hu/gazdasag/20190122-kiszaradhat-europa-legfontosabb-folyo.html

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?