Cikkajánló 2019. január 25.

Tartalom: Figyelmeztetnek: országos sztrájk nem jöhet létre, mert jogellenes, A KSZSZ követelései, – Segítséget kapnak a szarvasi gyár dolgozói, – Egyre hatékonyabban szedi be a pénzünket az állam, A külföldön dolgozó magyarokat is megadóztatja a magyar állam – még ha nem is tudnak róla, – Egy hétre megbénították a várost a Los Angeles-i tanárok, és győztek, Továbbra is béna marad az amerikai kormányzat, Görögország elfogadta Macedónia névváltoztatását,- Nagyszabású Ady-kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Megtalálták Ausztrália elnevezőjének földi maradványait Londonban

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Figyelmeztetnek: országos sztrájk nem jöhet létre, mert jogellenes

Stratégiai és taktikai hiba volt az országos sztrájk meghirdetése a rabszolgatörvény elfogadása miatt a szakszervezeti vezetők részéről- vélekedett Böcskei Balázs az ATV Start műsorában.

http://www.atv.hu/belfold/20190124-figyelmeztetnek-orszagos-sztrajk-nem-johet-letre-mert-jogellenes

 

A KSZSZ követelései

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának 6 tagszakszervezete 2019. január 15-én bejelentette, hogy megalakítja az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságot. A kormányzathoz benyújtandó követelések megfogalmazása folyamatban van. A bizottság tagjai tárgyalással szeretnék elérni követeléseik teljesülését, de a jog adta végső megoldástól sem zárkóznak el. Az alábbiakban a KSZSZ által legfontosabbaknak tartott követeléseket fogalmazzuk meg, segítve ez által a közös gondolkodást és fellépést.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/17013-a-kszsz-kovetelesei

 

KÖZÉLET

Segítséget kapnak a szarvasi gyár dolgozói

Fokozott figyelemmel kíséri a Pénzügyminisztérium a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. munkavállalóinak sorsát, ezért felkérte a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályát, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel segítse az elbocsátott dolgozók mielőbbi elhelyezkedését.

https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2019/01/25/elhelyezkedesi-segitseg-a-szarvasi-vas-femipari-zrt-dolgozoinak?source=hirkereso

 

GAZDASÁG

Egyre hatékonyabban szedi be a pénzünket az állam

A közterhek mérséklésével a munkavállalók és a vállalkozások mellett az állam is jól járt, az alacsonyabb adókból ugyanis jóval több folyik be. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy tavaly 720 milliárd forinttal érkezett nagyobb összeg a jelentős közterhekből, mint 2017-ben – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Magyar Időknek.

https://www.vg.hu/gazdasag/adozas/egyre-hatekonyabban-szedi-be-a-penzunket-az-allam-1317103/

 

A külföldön dolgozó magyarokat is megadóztatja a magyar állam – még ha nem is tudnak róla

Sok külföldön dolgozó magyarnak fogalma sincs arról, hogy továbbra is keletkezik Magyarországon adókötelezettsége – például akkor is, ha külföldön ad el valamilyen ingóságot. A NAV most 25 oldalon át részletezi, hogy kitől, mikor és mennyit kér, és az kiderül, miért nem érdemes “lapítani”.

https://hvg.hu/gazdasag/20190125_A_kulfoldon_dolgozo_magyarokat_is_megadoztatja_a_magyar_allam__meg_ha_nem_is_tudnak_rola

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Egy hétre megbénították a várost a Los Angeles-i tanárok, és győztek

„Életetek legjobb tanóráját tartottátok!” – így köszöntötte a Los Angeles-i tanárokat a szakszervezeti vezető, miután hat napig sztrájkoltak és megbénították az Egyesült Államok második legnagyobb tankerületi központját, így több, mint hatszázezer diák mellőzte egy időre az iskolát.

https://merce.hu/2019/01/24/egy-hetre-megbenitottak-a-varost-a-los-angeles-i-tanarok-es-gyoztek/?fbclid=IwAR16FCsz9Hc0NKaBb7Eenl7IQECuha3xZOS-9LoiKMnLMeS7dUFYFGV2fOM

 

Továbbra is béna marad az amerikai kormányzat

Jelenleg mintegy 800 ezer kormányzati alkalmazott van kényszerszabadságon, vagy kénytelen fizetés nélkül dolgozni az Egyesült Államokban.

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/tovabbra-is-bena-marad-az-amerikai-kormanyzat-1317025/

 

Görögország elfogadta Macedónia névváltoztatását

Szűk többséggel szavaztak a képviselők a volt jugoszláv tagállam nevéről. 

http://www.origo.hu/nagyvilag/20190125-elfogadtak-macedonia-nevvaltoztatasat.html

EGYÉB

Nagyszabású Ady-kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A halál pillanatával indul, és szép lassan idézi fel Ady Endre életútját A föltámadás szomorúsága elnevezésű kiállítás, amit csütörtökön nyitott meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban Térey János költő és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott főigazgatója.

http://www.origo.hu/kultura/20190124-a-foltamadas-szomorusaga-ady-endre-kiallitas-a-petofi-irodalmi-muzeumban.html

 

Megtalálták Ausztrália elnevezőjének földi maradványait Londonban

Az Ausztráliát elsőként körbe hajózó és a földrésznek nevet adó angol tengerésztiszt, Matthew Flinders (1774-1814) földi maradványait azonosították a régészek London egy hajdani temetkezőhelyén a HS2 nagysebességű vasúti hálózat építési munkálatainak keretében.

http://www.origo.hu/tudomany/20190125-megtalaltak-matthew-flindersnek-ausztralia-elnevezojenek-foldi-maradvanyait-londonban.html

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az