Cikkajánló 2019. január 23.

Tartalom: Óraszámcsökkentést és béremelést követelnek a pedagógusok,Gyurcsányék politikáját viszi tovább a Fidesz azzal, hogy rabszolgaként kezelik a köztisztviselőket, Lasszóval kell fogni az új jelentkezőket a tűzoltóságnál , Demonstráltak a kulturális szakszervezetek, Átlátszó: Felforgatja az egyenruhások életét a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony, Kevesebb állami tankönyvet rendelnek a tanárok, Novák Katalin: A kormány folytatja a bölcsődék fejlesztését, Lecserélték a BKK vezérigazgatóját, Elszegényedtek a magyar nyugdíjasok? Vagy az EU élmezőnyében vannak?, Árulkodó kormányzati számok: az oktatás és az egészségügy 2020-ban és 2021-ben sem kap elsőbbséget, Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban, Ingyenes boltok is segítik a fizetés nélkül maradt hivatalnokokat Amerikában, Brüsszel figyelmeztet: a letelepedési kötvény biztonsági kockázat, Halálos viharok az Egyesült Államokban, befagyott a Niagara-vízesés, Meghalt Orléans-i Henrik

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Óraszámcsökkentést és béremelést követelnek a pedagógusok

Az ATV Start vendége Szabó Zsuzsanna elnök, PSZ.

http://www.atv.hu/videok/video-20190123-oraszamcsokkentest-es-beremelest-kovetelnek-a-pedagogusok

 

Gyurcsányék politikáját viszi tovább a Fidesz azzal, hogy rabszolgaként kezelik a köztisztviselőket

Módosító javaslatot nyújtott be a közszolgálati, a honvédelmi és a rendvédelmei dolgozók bérrendezésével és az ágazati cafeteria-keret növelésével kapcsolatban a 2019-es költségvetéshez Hegedűs Lorántné, a Jobbik alelnöke.

https://alfahir.hu/2019/01/22/jobbik_hegedus_lorantne_kozalkalmazottak_berek_fidesz_mszp

 

Lasszóval kell fogni az új jelentkezőket a tűzoltóságnál

Egyre kevesebben választják a pályát, így szükség van a további béremelésre a tűzoltóknál – mondta a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az Inforádiónak.

https://www.hrportal.hu/hr/lasszoval-kell-fogni-az-uj-jelentkezoket-a-tuzoltosagnal-20190123.html

 

Demonstráltak a kulturális szakszervezetek

Az érdekképviseletek szerint a területen dolgozók nem tapasztalnak semmi tisztességet és az emberséges bérezés is hiányzik. A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint pedig az ágazatban dolgozókat pedig megélhetési válság fenyegeti.

https://www.hrportal.hu/hr/demonstraltak-a-kulturalis-szakszervezetek-20190122.html

 

Átlátszó: Felforgatja az egyenruhások életét a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony

Több új szabálynak is meg kell felelniük, de a szakszervezet szerint ki lesznek szolgáltatva a munkaadónak.

https://hvg.hu/itthon/20190123_Atlatszo_Felforgatja_az_egyenruhasok_eletet_a_rendvedelmi_igazgatasi_szolgalati_viszony


KÖZÉLET

Kevesebb állami tankönyvet rendelnek a tanárok

Hiába állítja az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, Rétvári Bence, hogy az iskolák egyre nagyobb arányban rendelnek állami kiadású tankönyveket, ha a statisztikák szerint 2015-ben még 74,4 százalékos piaci arányról 2018-ra 68 százalékra esett vissza az állami kiadású tankönyvek rendelési aránya. Mindezt a az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) tette közzé a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) kérésére.

https://index.hu/kultur/2019/01/23/retvari_kiserleti_tankonyv_ofi_visszaeses/

 

Novák Katalin: A kormány folytatja a bölcsődék fejlesztését

„A jövő év végére minden településen, ahol legalább 40, három év alatti gyermek él, vagy öt olyan család, ahol igénylik a szülők a bölcsődét, az önkormányzatoknak létre kell hozni az intézményt”

http://magyarhirlap.hu/cikk/138914/Novak_Katalin_A_kormany_folytatja_a_bolcsodek_fejleszteset

Lecserélték a BKK vezérigazgatóját

Dabóczi Kálmán megy, Nemesdy Ervin jön.

Február 27-i dátummal felmondják Dabóczi Kálmánnak, a BKK igazgatójának munkaviszonyát, döntött szerdai ülésén a fővárosi közgyűlés. Dabóczi egyhavi végkielégítésre jogosult. A testület egyúttal megválasztotta a BKK új vezérigazgatójának Nemesdy Ervint, havi 1,6 millió forint bruttó díjazással. Nemesdy vezérigazgatóként egyszersmind tagja lesz a BKK igazgatótanácsának is, ezért még pluszban havi 360 ezer forintot vehet fel.

https://index.hu/belfold/budapest/2019/01/23/kozgyules_bkk_daboczi_levaltas/

 

GAZDASÁG

Elszegényedtek a magyar nyugdíjasok? Vagy az EU élmezőnyében vannak?

A magyar nyugdíjasok jövedelme európai élmezőnyben van, de az utóbbi években a magyar nyugdíjasok elszegényedtek. Statisztikailag mindkettő igaz, csak nem mindegy, hogy milyen számokat nézünk és a különféle statisztikai fogalmakat hogyan értelmezzük. Ha azt gondolja, hogy a számokat úgyis hamisítják, akkor ez a cikk nem való önnek, de ha a statisztikai bűvészkedést szeretné felismerni, akkor tudunk segíteni.

https://index.hu/gazdasag/2019/01/23/nyugdij_eu_szegenyseg_deprivacio/

 

Árulkodó kormányzati számok: az oktatás és az egészségügy 2020-ban és 2021-ben sem kap elsőbbséget

Megjelent a 2020-as és 2021-es költségvetés sarokszámait lefektető kormányhatározat. A tervek szerint a kormány lényegében befagyasztja az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó költéseket, és csökkenti a Belügyminisztérium kiadásait. A Miniszterelnökség és a Honvédelmi Minisztérium többet fog költeni. A kormány több adóbevételre számít. Több pénz megy majd nyugdíjakra és egészségbiztosításra. Az államháztartás hiánya egyre kisebb lesz, az államadósság számszerűen kicsit nőni, de GDP-arányosan csökkenni fog.

https://hvg.hu/gazdasag/20190123_Friss_kormanyzati_szamok_az_oktatas_es_az_egeszsegugy_2020ban_es_2021ben_sem_lesz_prioritas

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Az elnök szerint az újságírók méltatlanul viselkedtek szóvivőjével.

https://hvg.hu/vilag/20190123_Trump_Nem_lesznek_tobbe_rendszeres_sajtotajekoztatok_a_Feher_Hazban

 

Ingyenes boltok is segítik a fizetés nélkül maradt hivatalnokokat Amerikában

A Kraft élelmiszeripari cég versenytársait is segítségnyújtásra szólította fel.

https://24.hu/kulfold/2019/01/23/ingyenes-boltok-is-segitik-a-fizetes-nelkul-maradt-hivatalnokokat-amerikaban/

 

Brüsszel figyelmeztet: a letelepedési kötvény biztonsági kockázat

Állampolgárság kizárólag Bulgáriában, Cipruson és Máltán vásárolható. Bizonyosféle letelepedési kötvényprogramot viszont jelenleg húsz EU-tag működtet: Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország és Litvánia, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Szlovákia

https://24.hu/kulfold/2019/01/23/letelepedesi-kotveny-brusszel/

 

EGYÉB

Halálos viharok az Egyesült Államokban, befagyott a Niagara-vízesés

Az amerikai Középnyugaton és a keleti partvidéken dúló téli viharok nyolc halálos áldozatot követeltek az elmúlt napokban, a Niagara-vízesés egyes részei pedig befagytak.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20190122-halalos-teli-viharok-az-egyesult-allamokban.html

 

Meghalt Orléans-i Henrik

85 éves korában hétfőn meghalt Orléans-i Henrik, Párizs grófja, az utolsó uralkodó francia király egyenes ági leszármazottja – közölte a családja.

http://www.origo.hu/tudomany/20190121-meghalt-orleansi-henrik.html

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az