Cikkajánló 2019. január 23.

Tartalom: Óraszámcsökkentést és béremelést követelnek a pedagógusok,Gyurcsányék politikáját viszi tovább a Fidesz azzal, hogy rabszolgaként kezelik a köztisztviselőket, Lasszóval kell fogni az új jelentkezőket a tűzoltóságnál , Demonstráltak a kulturális szakszervezetek, Átlátszó: Felforgatja az egyenruhások életét a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony, Kevesebb állami tankönyvet rendelnek a tanárok, Novák Katalin: A kormány folytatja a bölcsődék fejlesztését, Lecserélték a BKK vezérigazgatóját, Elszegényedtek a magyar nyugdíjasok? Vagy az EU élmezőnyében vannak?, Árulkodó kormányzati számok: az oktatás és az egészségügy 2020-ban és 2021-ben sem kap elsőbbséget, Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban, Ingyenes boltok is segítik a fizetés nélkül maradt hivatalnokokat Amerikában, Brüsszel figyelmeztet: a letelepedési kötvény biztonsági kockázat, Halálos viharok az Egyesült Államokban, befagyott a Niagara-vízesés, Meghalt Orléans-i Henrik

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Óraszámcsökkentést és béremelést követelnek a pedagógusok

Az ATV Start vendége Szabó Zsuzsanna elnök, PSZ.

http://www.atv.hu/videok/video-20190123-oraszamcsokkentest-es-beremelest-kovetelnek-a-pedagogusok

 

Gyurcsányék politikáját viszi tovább a Fidesz azzal, hogy rabszolgaként kezelik a köztisztviselőket

Módosító javaslatot nyújtott be a közszolgálati, a honvédelmi és a rendvédelmei dolgozók bérrendezésével és az ágazati cafeteria-keret növelésével kapcsolatban a 2019-es költségvetéshez Hegedűs Lorántné, a Jobbik alelnöke.

https://alfahir.hu/2019/01/22/jobbik_hegedus_lorantne_kozalkalmazottak_berek_fidesz_mszp

 

Lasszóval kell fogni az új jelentkezőket a tűzoltóságnál

Egyre kevesebben választják a pályát, így szükség van a további béremelésre a tűzoltóknál – mondta a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az Inforádiónak.

https://www.hrportal.hu/hr/lasszoval-kell-fogni-az-uj-jelentkezoket-a-tuzoltosagnal-20190123.html

 

Demonstráltak a kulturális szakszervezetek

Az érdekképviseletek szerint a területen dolgozók nem tapasztalnak semmi tisztességet és az emberséges bérezés is hiányzik. A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint pedig az ágazatban dolgozókat pedig megélhetési válság fenyegeti.

https://www.hrportal.hu/hr/demonstraltak-a-kulturalis-szakszervezetek-20190122.html

 

Átlátszó: Felforgatja az egyenruhások életét a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony

Több új szabálynak is meg kell felelniük, de a szakszervezet szerint ki lesznek szolgáltatva a munkaadónak.

https://hvg.hu/itthon/20190123_Atlatszo_Felforgatja_az_egyenruhasok_eletet_a_rendvedelmi_igazgatasi_szolgalati_viszony


KÖZÉLET

Kevesebb állami tankönyvet rendelnek a tanárok

Hiába állítja az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, Rétvári Bence, hogy az iskolák egyre nagyobb arányban rendelnek állami kiadású tankönyveket, ha a statisztikák szerint 2015-ben még 74,4 százalékos piaci arányról 2018-ra 68 százalékra esett vissza az állami kiadású tankönyvek rendelési aránya. Mindezt a az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) tette közzé a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) kérésére.

https://index.hu/kultur/2019/01/23/retvari_kiserleti_tankonyv_ofi_visszaeses/

 

Novák Katalin: A kormány folytatja a bölcsődék fejlesztését

„A jövő év végére minden településen, ahol legalább 40, három év alatti gyermek él, vagy öt olyan család, ahol igénylik a szülők a bölcsődét, az önkormányzatoknak létre kell hozni az intézményt”

http://magyarhirlap.hu/cikk/138914/Novak_Katalin_A_kormany_folytatja_a_bolcsodek_fejleszteset

Lecserélték a BKK vezérigazgatóját

Dabóczi Kálmán megy, Nemesdy Ervin jön.

Február 27-i dátummal felmondják Dabóczi Kálmánnak, a BKK igazgatójának munkaviszonyát, döntött szerdai ülésén a fővárosi közgyűlés. Dabóczi egyhavi végkielégítésre jogosult. A testület egyúttal megválasztotta a BKK új vezérigazgatójának Nemesdy Ervint, havi 1,6 millió forint bruttó díjazással. Nemesdy vezérigazgatóként egyszersmind tagja lesz a BKK igazgatótanácsának is, ezért még pluszban havi 360 ezer forintot vehet fel.

https://index.hu/belfold/budapest/2019/01/23/kozgyules_bkk_daboczi_levaltas/

 

GAZDASÁG

Elszegényedtek a magyar nyugdíjasok? Vagy az EU élmezőnyében vannak?

A magyar nyugdíjasok jövedelme európai élmezőnyben van, de az utóbbi években a magyar nyugdíjasok elszegényedtek. Statisztikailag mindkettő igaz, csak nem mindegy, hogy milyen számokat nézünk és a különféle statisztikai fogalmakat hogyan értelmezzük. Ha azt gondolja, hogy a számokat úgyis hamisítják, akkor ez a cikk nem való önnek, de ha a statisztikai bűvészkedést szeretné felismerni, akkor tudunk segíteni.

https://index.hu/gazdasag/2019/01/23/nyugdij_eu_szegenyseg_deprivacio/

 

Árulkodó kormányzati számok: az oktatás és az egészségügy 2020-ban és 2021-ben sem kap elsőbbséget

Megjelent a 2020-as és 2021-es költségvetés sarokszámait lefektető kormányhatározat. A tervek szerint a kormány lényegében befagyasztja az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó költéseket, és csökkenti a Belügyminisztérium kiadásait. A Miniszterelnökség és a Honvédelmi Minisztérium többet fog költeni. A kormány több adóbevételre számít. Több pénz megy majd nyugdíjakra és egészségbiztosításra. Az államháztartás hiánya egyre kisebb lesz, az államadósság számszerűen kicsit nőni, de GDP-arányosan csökkenni fog.

https://hvg.hu/gazdasag/20190123_Friss_kormanyzati_szamok_az_oktatas_es_az_egeszsegugy_2020ban_es_2021ben_sem_lesz_prioritas

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Az elnök szerint az újságírók méltatlanul viselkedtek szóvivőjével.

https://hvg.hu/vilag/20190123_Trump_Nem_lesznek_tobbe_rendszeres_sajtotajekoztatok_a_Feher_Hazban

 

Ingyenes boltok is segítik a fizetés nélkül maradt hivatalnokokat Amerikában

A Kraft élelmiszeripari cég versenytársait is segítségnyújtásra szólította fel.

https://24.hu/kulfold/2019/01/23/ingyenes-boltok-is-segitik-a-fizetes-nelkul-maradt-hivatalnokokat-amerikaban/

 

Brüsszel figyelmeztet: a letelepedési kötvény biztonsági kockázat

Állampolgárság kizárólag Bulgáriában, Cipruson és Máltán vásárolható. Bizonyosféle letelepedési kötvényprogramot viszont jelenleg húsz EU-tag működtet: Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország és Litvánia, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Szlovákia

https://24.hu/kulfold/2019/01/23/letelepedesi-kotveny-brusszel/

 

EGYÉB

Halálos viharok az Egyesült Államokban, befagyott a Niagara-vízesés

Az amerikai Középnyugaton és a keleti partvidéken dúló téli viharok nyolc halálos áldozatot követeltek az elmúlt napokban, a Niagara-vízesés egyes részei pedig befagytak.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20190122-halalos-teli-viharok-az-egyesult-allamokban.html

 

Meghalt Orléans-i Henrik

85 éves korában hétfőn meghalt Orléans-i Henrik, Párizs grófja, az utolsó uralkodó francia király egyenes ági leszármazottja – közölte a családja.

http://www.origo.hu/tudomany/20190121-meghalt-orleansi-henrik.html

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós