Cikkajánló 2019. január 22.

Tartalom: SZEF: Nem fulladt ki a tiltakozás, Béremelés szeptemberben, az óraszámok csökkentése: itt vannak a szakszervezet követelései, Három szakszervezet is demonstrációt tart kedden, A Békemenet belefér, a gyertyagyújtásos közleményt visszadobja az MTI sajtószolgálata, “Vészhelyzetben az ELTE” – Akár 70 oktatót is kirúghatnak, Haladékot kaptak a magyar melósok: átképzik magukat, vagy mennek a levesbe, Kásler: Magyarország történelmében nem voltak még ekkora kulturális és egészségügyi fejlesztések, Hadházy: Ez a magyar demokrácia újabb mélypontja, KSH: 355 ezer forint az átlagkereset, PM: 1445 milliárd forint az államháztartás tavalyi hiánya, önkormányzatok nélkül, Egy év alatt hatezerrel nőtt az Ausztriában dolgozó magyarok száma, Új lendületet adna Európának Macron és Merkel, Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt, Nálunk nem lehet, Szerbiában épít szélerőművet a magyar MET, Átadták a világ legnagyobb múzeumi LCD falát a Szépművészetiben, Ma van a magyar kultúra napja, Európát ünnepelték a délolasz Materában

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

SZEF: Nem fulladt ki a tiltakozás

Vidékre és külföldre koncentráltak a szombati tüntetések szervezői, Budapesten nem is szakszervezetek, hanem civilek szerveztek tiltakozó akciót. Így magyarázza Földiák András, a SZEF elnöke a csekély részvételt a szombati budapesti kormányellenes tüntetésen.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=216893

Béremelés szeptemberben, az óraszámok csökkentése: itt vannak a szakszervezet követelései

Minimálbérhez kötött vetítési alap, az óraszámok csökkentését, 2019. szeptemberi béremelést követel a Pedagógusok Szakszervezete a kormánnyal folytatott tárgyalásokon.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190122_PSZ_kovetelesek#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-22

Három szakszervezet is demonstrációt tart kedden

Többek között a tudományos dolgozók megalázó bérviszonyairól is beszélnek a rendezvényen.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, ahogy minden évben, úgy idén is demonstrációt tart a Magyar Kultúra Napjának estéjén, 2019. január 22-én, délután 17-18 óra között, írta közleményében Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke.

http://www.atv.hu/belfold/20190121-harom-szakszervezet-is-demonstraciot-tart-kedden/hirkereso

A Békemenet belefér, a gyertyagyújtásos közleményt visszadobja az MTI sajtószolgálata

Elutasított az MTI Országos Sajtószolgálata egy szakszervezeti közleményt, mert az egy tervezett program időpontját is tartalmazza. A CÖF-CÖKA tavalyi közleménye érdekes módon mégis átment a rostájukon.

https://nepszava.hu/3022579_a-bekemenet-belefer-a-gyertyagyujtasos-kozlemenyt-visszadobja-az-mti-sajtoszolgalata

“Vészhelyzetben az ELTE” – Akár 70 oktatót is kirúghatnak

A kormány elérte, hogy magát tegye tönkre az egyetem. Az Oktatói Hálózat követeli az ELTE vezetésétől a létszámleépítés felfüggesztését. Megszűnhet az egyetem Logika tanszéke.

https://nepszava.hu/3022521_veszhelyzetben-az-elte-akar-70-oktatot-is-kirughatnak

Haladékot kaptak a magyar melósok: átképzik magukat, vagy mennek a levesbe

A világ vezető gazdasági szakértői szerint pár éven belül több szakma is mehet a levesbe a robotizáció miatt. Most kiderült, hány magyar vállalat váltotta le gépekre a munkáskezeket. A jövőben inkább a gépeket üzemeltető munkaerőre lesz szükség, így ezekbe a szakmákba kényszerülhetnek a magyar melósok.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/haladekot-kaptak-a-magyar-melosok-atkepzik-magukat-vagy-mennek-a-levesbe.1074033.html

 

KÖZÉLET

Kásler: Magyarország történelmében nem voltak még ekkora kulturális és egészségügyi fejlesztések

Már az eddig ismert 1100 éves történelmében.

Olyan kulturális és egészségügyi fejlesztések zajlanak, amilyenek „Magyarország eddig ismert 1100 éves történetében még soha” – mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Szombathelyen, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház több mint 1,1 milliárd forint értékű beruházásainak avatásán, amiről az MTI tudósított.

https://24.hu/kozelet/2019/01/21/kasler-magyarorszag-tortenelmeben-nem-voltak-meg-ekkora-kulturalis-es-egeszsegugyi-fejlesztesek/

Hadházy: Ez a magyar demokrácia újabb mélypontja

Jogi nonszensz Hadházy Ákos szerint, hogy az ügyészség teljesen szabályos eljárásnak tartja tévészékházból történő kidobásukat. A képviselő újabb akcióra készül a Kunigunda utcában.

https://nepszava.hu/3022560_hadhazy-ez-a-magyar-demokracia-ujabb-melypontja

 

GAZDASÁG

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset

Tíz százalékosnál is nagyobb emelkedést mértek egy év alatt.
2018 novemberében a bruttó átlagkereset 355 100 forint volt, 10,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – számolt a KSH. A növekedést a munkaerő-kereslet élénkülésével, a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezéseivel magyarázza a statisztikai hivatal.
https://hvg.hu/gazdasag/20190122_KSH_355_ezer_forint_az_atlagkereset

PM: 1445 milliárd forint az államháztartás tavalyi hiánya, önkormányzatok nélkül

A hiány 388,3 milliárddal kisebb az előző évinél

Tavaly decemberben az államháztartás 397,3 milliárd forintos többlettel zárt, így az éves pénzforgalmi hiány 1445,1 milliárd forint lett erősítette meg kedden kiadott részletes jelentésben a Pénzügyminisztérium (PM). A hiány 388,3 milliárddal kisebb az előző évinél, de 84,5 milliárd forinttal, 6,2 százalékkal meghaladja a törvényben előirányzott összeget.

http://magyarhirlap.hu/cikk/138806/PM_1445_milliard_forint_az_allamhaztartas_tavalyi_hianya_onkormanyzatok_nelkul

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Egy év alatt hatezerrel nőtt az Ausztriában dolgozó magyarok száma

Az osztrák társadalombiztosítási szövetség 2018 december végén hivatalosan mintegy 95 ezer magyar vendégmunkásról tudott. Januárra új rekordot várnak.

https://nepszava.hu/3022640_egy-ev-alatt-hatezerrel-nott-az-ausztriaban-dolgozo-magyarok-szama

Új lendületet adna Európának Macron és Merkel

A németországi Aachenben írja alá Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel a két ország közötti új barátsági szerződést.

https://nepszava.hu/3022447_uj-lenduletet-adna-europanak-macron-es-merkel

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Sem a bennmaradás, sem az újabb népszavazás nem megoldás – közölte Theresa May. És ami fontos lehet a kint élő magyaroknak: eltörölhetik a regisztráció 65 fontos költségét.

https://hvg.hu/gazdasag/20190121_Itt_van_a_Brexit_Bterve_ujabb_targyalassal_huznak_az_idot

Nálunk nem lehet, Szerbiában épít szélerőművet a magyar MET

A szerb gáz-, és olaipari társaság, a Gazprom többségi tulajdonában lévő NIS egy 2020 első felében üzembe állítható, 100 megawattos (MW) szélfarm megépítéséről döntött – számolt be még decemberben Renewables Now, ami alapján a napi.hu megírta: az üzletbe beszáll a magyar MET csoport is.

https://24.hu/kulfold/2019/01/22/met-szerbia-szeleromu/

 

EGYÉB

Átadták a világ legnagyobb múzeumi LCD falát a Szépművészetiben

A 15 méter hosszú múzeumi fal olyan élményt nyújt, amelyhez másképpen nehezen lehetne hozzájutni – GALÉRIA

http://magyarhirlap.hu/cikk/138812/Atadtak_a_vilag_legnagyobb_muzeumi_LCD_falat_a_Szepmuveszetiben

 

Ma van a magyar kultúra napja

Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát

http://magyarhirlap.hu/cikk/138778/Ma_van_a_magyar_kultura_napja

Európát ünnepelték a délolasz Materában

Plovdivval osztja meg a kultúrfővárosi címet a város

Matera lakosai is aktív szereplői voltak a város képviselte Európai Kulturális Főváros hétvégén kezdődött Open Future című programsorozatának, amelynek látványos megnyitóján az olasz államfő, Sergio Mattarella mondott beszédet.

http://magyarhirlap.hu/cikk/138643/Europat_unnepeltek_a_delolasz_Materaban

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás Debrecen 1. ciklus 1. nap

“Örülök neki, hogy nagyon sok mindenben megerősített ez az alkalom. Nagyon sok probléma van, amit meg kell oldani, és az a fajta szemlélet, amit ma képviseltetek, az megerősített, hogy jó

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Nem létező szociális párbeszéd

Mára semmi látszata sem maradt annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint a szakszervezetekre. Teljesen ignorálják a szociális párbeszéd intézményét. Mind a hat szakszervezeti konföderáció csatlakozott a közös nyilatkozathoz az

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével egyeztettünk

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 3 konföderáció képviselőivel egyeztetett a hazai szociális párbeszéd kérdéseiről 2023. szeptember 26-án, Budapesten. A tanácskozáson kiemelt téma volt az állam és a szakszervezetek kapcsolata,