Cikkajánló 2019. január 17.

Tartalom:  Álljon le az ország! – egyre több szakszervezet fog sztrájkolni, Március 14-én lehet a közszolgálati sztrájk, Ha a kormány nem jelöl ki tárgyalódelegációt, akkor azonnal megkezdhető a sztrájkszervezés – SZEF , Kirúgások, drasztikus forrásmegvonás: változásokat követelnek a felsőoktatási dolgozók, Olaj a tűzre Orbán döntése, Hétfőre bezupál a Honvédkórház, Béremelést kezdeményeztek a szakszervezetek az állami cégeknél , Elindult a roham a SZÉP-kártyákért, Tovább drágul az élet idén, A földeken fog megrohadni a termés Skóciában, Theresa May túlélte a bizalmi szavazást a brit parlamentben, Trump döntése provokálta a kenyai terrortámadást, 19 eltűntet még mindig keresnek, Freskókat tüntettek el Orbán hivatalában, Ismeretlen Gustav Klimt-domborművet találhattak Budapesten

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Álljon le az ország! – egyre több szakszervezet fog sztrájkolni

 

Március 14-én lehet a közszolgálati sztrájk

Március, 14-én csütörtökön sztrájkot tartanak a közszféra dolgozói közül a szociális ágazat, az önkormányzati terület és a kormányzati igazgatás alkalmazottai – jelentette be délelőtti sajtótájékoztatóján Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke.

https://nepszava.hu/3022089_marcius-14-en-lehet-a-kozszolgalati-sztrajk

 

 

Ha a kormány nem jelöl ki tárgyalódelegációt, akkor azonnal megkezdhető a sztrájkszervezés – SZEF

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke azt mondta a Klubrádiónak, a kormány nem teheti meg, hogy nem jelöl ki tárgyalódelegációt, miután megalakult a sztrájkbizottság. Földiák András szerint ha a kabinet mégsem jelöli ki a delegációt, akkor a szakszervezeteknek jogukban áll a sztrájkot azonnal megszervezni.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=216810

 

Kirúgások, drasztikus forrásmegvonás: változásokat követelnek a felsőoktatási dolgozók

Versenyképes felsőoktatási béreket, új képzési normatívarendszert követel a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ). Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szeptembertől a képzési alaptámogatást több képzési területen a megemelt képzési önköltség alapján kapják majd meg az egyetemek, főiskolák.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190117_felsooktatas_finanszirozas_szakszervezet_miniszterium#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-17

 

Olaj a tűzre Orbán döntése

Egy jobban nő a sztrájk, illetve a demonstrációs hajlandóság, miután kiderült, hogy a kormány nem hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel – jelentette ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában. Kordás László azt tapasztalja, hogy a szakszervezeti tagok jó része elfogadhatatlannak tartja azt a pökhendiséget, kivagyiságot, ami a kormányzatot jellemzi és amivel a munkavállalók képviselőihez, a szakszervezetekhez viszonyul

https://hirklikk.hu/kozelet/olaj-a-tzre-orban-dontese/346410/

KÖZÉLET

Hétfőre bezupál a Honvédkórház

Öt napon belül kell dönteniük az intézmény dolgozóinak: vállalják a honvédségi státuszt vagy elveszítik a munkájukat.

https://nepszava.hu/3022021_hetfore-bezupal-a-honvedkorhaz

 

GAZDASÁG

Béremelést kezdeményeztek a szakszervezetek az állami cégeknél

A közszolgáltatást ellátó állami vállalatok szakszervezetei kezdeményezték a kormányzatnál és a tulajdonosoknál a bértárgyalások megkezdését, mert a 2017-ben kötött hároméves bérmegállapodásban 2019-re előirányzott 5 százalékos béremelésnél nagyobb mértékű fizetésemelést tartanak szükségesnek – írja az MTI.

https://www.hrportal.hu/hr/beremelest-kezdemenyeztek-a-szakszervezetek-az-allami-cegeknel-20190116.html

 

Elindult a roham a SZÉP-kártyákért

Egyre több vállalkozás, magánszemély érdeklődik a cafeteriában lényegében egyedül kedvezményesen nyújtható SZÉP-kártya iránt, de a lehetőség megmozgatta az elfogadóhelyek érdeklődését is. Az elmúlt év végi átszerződési időszak a szolgáltatók szerint nem okozott fennakadást, ám akik elmulasztották az új szerződés átvételét, egyelőre nem használhatják fel az új feltöltéseket.

https://www.vg.hu/penzugy/penzugyi-hirek/elindult-a-roham-a-szep-kartyakert-2-1301857/

 

 

Tovább drágul az élet idén

Az üzemanyagárak mérséklődése segített abban, hogy 3 százalék alatt maradt a múlt évi infláció. Az élelmiszerek viszont töretlenül drágultak.

https://nepszava.hu/3021854_inflacio

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

A földeken fog megrohadni a termés Skóciában

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának 60-70 ezer szezonális vendégmunkásra van szüksége, akik egy „no-deal” Brexit után egy csapásra eltűnhetnek a szigetországból. A skót farmerek szakszervezete katasztrofális munkaerőhiánytól tart.

http://magyarmezogazdasag.hu/2019/01/17/foldeken-fog-megrohadni-termes-skociaban

 

Theresa May túlélte a bizalmi szavazást a brit parlamentben

Elbukott a Theresa May brit kormányfő ellen beadott bizalmatlansági indítvány a brit parlamentben: a kormány mellett 325, ellene 306 képviselő szavazott. A bizalmi szavazás előtt már a Mayt a 2017-es előrehozott választás óta támogató északír unionisták, és a kedden a brexitmegállapodásnál még a kormányfő ellen szavazó toryk is jelezték, hogy nem akarják ilyen formában megbuktatni Mayt. Ezért az volt a várható, hogy elbukik a bizalmatlansági indítvány.

https://index.hu/kulfold/2019/01/16/theresa_may_brexit_bizalmatlansagi_inditvany_megallapodas_egyesult_kiralysag/

 

Trump döntése provokálta a kenyai terrortámadást, 19 eltűntet még mindig keresnek

Egy napos ostrom végén lelőtték a nairobi hotelt elfoglaló összes terroristát. Az áldozatok száma 21-re nőtt, köztük van a 2001. szeptember 11-es terrortámadás egy túlélője is.

https://nepszava.hu/3022103_trump-dontese-provokalta-a-kenyai-terrortamadast-19-eltuntet-meg-mindig-keresnek

 

EGYÉB

Freskókat tüntettek el Orbán hivatalában
A Karmelita épületegyüttes egykori refektóriumának egyedülálló, késő barokk freskóegyüttese áldozatul esett a sokmilliárdos felújításnak. Hosszú nyomozás után legalább annyit sikerült megtudnunk: a festést nem verték le, csak ismeretlen okokból lemázolták.

https://index.hu/kultur/2019/01/14/freskok_karmelita_miniszterelnokseg_orban_refektorium_felujitas/

 

Ismeretlen Gustav Klimt-domborművet találhattak Budapesten

Feltehetően egy eddig ismeretlen, Gustav Klimt által készített domborművet találtak Budapesten.  Az Ehrbar osztrák zongorakészítő magyarországi képviseletének dísztábláját a Magyar Belsőépítész Egyesület keddi közgyűlésén mutatták be – írta az MTI. 

https://index.hu/kultur/2019/01/15/gustav_klimt_eddig_ismeretlen_dombormuvet_talaltak_meg_budapesten/

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje