Cikkajánló 2019. január 16.

Tartalom: Földiák András reggel az ATV-ben nyilatkozott:Országos sztrájkot hirdettek a közszolgálati dolgozók, Országos sztrájkot hirdetnek a közszféra szakszervezetei, Ma eldőlhet, lesz-e országos sztrájk, PSZ: kapjanak béremelést a köznevelésben dolgozók, Ma tárgyal a BKV szakszervezet a cégvezetéssel, kitartanak követeléseik mellett, A hétvégén Oslótól Münchenig, 10 világvárosban is tüntetnek a magyar szakszervezetek mellett, Április elején megkezdődhet a tereprendezés a debreceni BMW-gyár területén, Számos előnye van a minimálbéremelésnek , Nehéz helyzetben a nagy múltú magyar gyártó, Már ezernél több TAO-visszaélést lepleztek le, közel 4 milliárd forint a kár, Történelmi vereség: leszavazták Theresa May brexitmegállapodását a brit alsóházban, Trump még a NATO-ból is kivonult volna, Kitudódott a pap elmélete, és egyből lecsaptak a tolvajok

 

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Földiák András reggel az ATV-ben nyilatkozott:

Országos sztrájkot hirdettek a közszolgálati dolgozók

http://www.atv.hu/videok/video-20190116-orszagos-sztrajkot-hirdettek-a-kozszolgalati-dolgozok

Országos sztrájkot hirdetnek a közszféra szakszervezetei

A közszolgálati dolgozók országos sztrájkba lépnek, az időpontját csütörtökön jelentik be, írja a Mérce a közszférás szakszervezetek közleménye alapján.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, az Önkormányzati Köztisztviselők Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete csütörtöki sajtótájékoztatójukon 12 pontos követeléseket fognak megfogalmazni a Kormány felé.

https://index.hu/gazdasag/2019/01/15/orszagos_sztrajkot_hirdetnek_a_kozszfera_szakszervezetei/

Ma eldőlhet, lesz-e országos sztrájk

A közszféra szakszervezetei délelőtt döntik el, milyen formában csatlakoznak az országos sztrájkbizottsághoz.

http://propeller.hu/itthon/3395448-ma-eldolhet-lesz-orszagos-sztrajk?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

PSZ: kapjanak béremelést a köznevelésben dolgozók

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményben azt kéri a köznevelésben dolgozók – anyagi és erkölcsi megbecsülésük javítására – 2019 szeptemberétől kapjanak béremelést – írják.

https://www.hrportal.hu/hr/psz-kapjanak-beremelest-a-koznevelesben-dolgozok-20190115.html

Ma tárgyal a BKV szakszervezet a cégvezetéssel, kitartanak követeléseik mellett

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet, mely a budapesti BKV mellett több vidéki nagyváros közlekedési cégeinek dolgozóit tömöríti, nem kér a budapesti cég vezetőségének ajánlatából, miszerint a dolgozók bérét nyolc százalékkal emelnék a tavalyi évhez képest – a szakszervezet tizenöt százalékot követel – írja a Napi.hu.

https://merce.hu/2019/01/16/ma-targyal-a-bkv-szakszervezet-a-cegvezetessel-kitartanak-koveteleseik-mellett/

A hétvégén Oslótól Münchenig, 10 világvárosban is tüntetnek a magyar szakszervezetek mellett

Megtudtuk azt is, mi lesz szombaton Budapesten. Leáll Budapest belvárosa is?

Ma egyeztettek a megyei szervezetekkel, így már biztosan lesz országos sztrájk most szombaton, január 19-én. Ahogy Kordás László, a Szakszervezeti Szövetség elnöke telefonon nyilatkozta nekünk, az összes megyeszékhelyen és több vidéki városban is demonstrációkat tartanak a túlóratörvény ellen és a szakszervezeti követelések teljesítéséért.

https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/_oslotol_munchenig_10_vilagvarosban_is_tuntetnek_a

Április elején megkezdődhet a tereprendezés a debreceni BMW-gyár területén

A közbeszerzést már kiírták, február 26-ig lehet ajánlatokat benyújtani.

Megjelent az uniós közbeszerzési közlönyben a debreceni BMW-gyár 400 hektáros területének tereprendezésére és vízelvezetésére kiírt közbeszerzés.

https://hvg.hu/gazdasag/20190116_Aprilis_elejen_megkezdodhet_a_tereprendezes_a_debreceni_BMWgyar_teruleten

 

KÖZÉLET

Késedelmes nyugdíjutalás: hibázott és tagad az Államkincstár

A Magyar Államkincstár hibájából milliónyi idős ember nem kapta meg járandóságát a szokott időben. Az apparátus ráadásul tagadni próbálta a nyilvánvaló zavart.

https://nepszava.hu/3021430_kesedelmes-nyugdijutalas-hibazott-es-tagad-az-allamkincstar

 

GAZDASÁG

Számos előnye van a minimálbéremelésnek

A magasabb minimálbérrel jól járnak a hallgatók, nagyobb értékű céges ajándékot lehet adni az év végi partikon, illetve a korábbinál jobb helyet választhatnak maguknak a sportrajongók a lelátókon. A Deloitte Magyarország összegyűjtötte, hogy milyen pozitív hatásokra számíthatnak a munkavállalók és a munkaadók.

https://www.hrportal.hu/hr/szamos-elonye-van-a-minimalberemelesnek-20190115.html

Nehéz helyzetben a nagy múltú magyar gyártó

Súlyos válságba került a Szarvasi márkájú kávéfőzőket és az IKEA-nak is lámpákat gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., tavaly nyár óta több mint 200 dolgozót küldtek el. A 66 éves társaság tavaly másfél milliárd forintból fejlesztette lámpagyárát, ám ez sem segített, a vezetőség októberben leállította a beruházást és az eszközök értékesítése mellett döntött.

http://www.origo.hu/gazdasag/20190115-szarvasi-zrt-szorult-helyzetben.html

Már ezernél több TAO-visszaélést lepleztek le, közel 4 milliárd forint a kár

A közpénzek szabálytalan felhasználásán ért sportszervezetek száma egyre nő, a legtöbb trükközés a labdarúgás körül történt.
https://nepszava.hu/3021900_mar-ezernel-tobb-tao-visszaelest-lepleztek-le-kozel-4-milliard-forint-a-kar

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Történelmi vereség: leszavazták Theresa May brexitmegállapodását a brit alsóházban

Theresa May történelmi vereséget szenvedett kedd este a brit alsóházban, ahol 432-202-re szavazták le a brexitmegállapodását

https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/01/15/brexit_megallapodas_brit_parlament/

Trump még a NATO-ból is kivonult volna

Az amerikai elnök tavaly több ízben felvetette munkatársai előtt azt a saját ötletét, hogy az Egyesült Államok lépjen ki az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéből, amely Európa és Észak-Amerika biztonságának a fő garanciáját jelenti.

https://nepszava.hu/3021845_trump-meg-a-nato-bol-is-kivonult-volna

EGYÉB

Kitudódott a pap elmélete, és egyből lecsaptak a tolvajok

A lelkész alig csak pár embernek mondta el, hogy szerinte Michelangelo festhette temploma egyik képét, mégis rossz kezekbe került az információ. A képet az előtt lopták el a belga templomból, hogy a szakértő megvizsgálhatta volna. 

http://www.origo.hu/kultura/20190115-elloptak-egy-feltetelezett-michelangelofestmenyt-mielott-szakerto-megvizsgalhatta-volna.html

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és