Cikkajánló 2019. január 16.

Tartalom: Földiák András reggel az ATV-ben nyilatkozott:Országos sztrájkot hirdettek a közszolgálati dolgozók, Országos sztrájkot hirdetnek a közszféra szakszervezetei, Ma eldőlhet, lesz-e országos sztrájk, PSZ: kapjanak béremelést a köznevelésben dolgozók, Ma tárgyal a BKV szakszervezet a cégvezetéssel, kitartanak követeléseik mellett, A hétvégén Oslótól Münchenig, 10 világvárosban is tüntetnek a magyar szakszervezetek mellett, Április elején megkezdődhet a tereprendezés a debreceni BMW-gyár területén, Számos előnye van a minimálbéremelésnek , Nehéz helyzetben a nagy múltú magyar gyártó, Már ezernél több TAO-visszaélést lepleztek le, közel 4 milliárd forint a kár, Történelmi vereség: leszavazták Theresa May brexitmegállapodását a brit alsóházban, Trump még a NATO-ból is kivonult volna, Kitudódott a pap elmélete, és egyből lecsaptak a tolvajok

 

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Földiák András reggel az ATV-ben nyilatkozott:

Országos sztrájkot hirdettek a közszolgálati dolgozók

http://www.atv.hu/videok/video-20190116-orszagos-sztrajkot-hirdettek-a-kozszolgalati-dolgozok

Országos sztrájkot hirdetnek a közszféra szakszervezetei

A közszolgálati dolgozók országos sztrájkba lépnek, az időpontját csütörtökön jelentik be, írja a Mérce a közszférás szakszervezetek közleménye alapján.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, az Önkormányzati Köztisztviselők Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete csütörtöki sajtótájékoztatójukon 12 pontos követeléseket fognak megfogalmazni a Kormány felé.

https://index.hu/gazdasag/2019/01/15/orszagos_sztrajkot_hirdetnek_a_kozszfera_szakszervezetei/

Ma eldőlhet, lesz-e országos sztrájk

A közszféra szakszervezetei délelőtt döntik el, milyen formában csatlakoznak az országos sztrájkbizottsághoz.

http://propeller.hu/itthon/3395448-ma-eldolhet-lesz-orszagos-sztrajk?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

PSZ: kapjanak béremelést a köznevelésben dolgozók

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményben azt kéri a köznevelésben dolgozók – anyagi és erkölcsi megbecsülésük javítására – 2019 szeptemberétől kapjanak béremelést – írják.

https://www.hrportal.hu/hr/psz-kapjanak-beremelest-a-koznevelesben-dolgozok-20190115.html

Ma tárgyal a BKV szakszervezet a cégvezetéssel, kitartanak követeléseik mellett

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet, mely a budapesti BKV mellett több vidéki nagyváros közlekedési cégeinek dolgozóit tömöríti, nem kér a budapesti cég vezetőségének ajánlatából, miszerint a dolgozók bérét nyolc százalékkal emelnék a tavalyi évhez képest – a szakszervezet tizenöt százalékot követel – írja a Napi.hu.

https://merce.hu/2019/01/16/ma-targyal-a-bkv-szakszervezet-a-cegvezetessel-kitartanak-koveteleseik-mellett/

A hétvégén Oslótól Münchenig, 10 világvárosban is tüntetnek a magyar szakszervezetek mellett

Megtudtuk azt is, mi lesz szombaton Budapesten. Leáll Budapest belvárosa is?

Ma egyeztettek a megyei szervezetekkel, így már biztosan lesz országos sztrájk most szombaton, január 19-én. Ahogy Kordás László, a Szakszervezeti Szövetség elnöke telefonon nyilatkozta nekünk, az összes megyeszékhelyen és több vidéki városban is demonstrációkat tartanak a túlóratörvény ellen és a szakszervezeti követelések teljesítéséért.

https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/_oslotol_munchenig_10_vilagvarosban_is_tuntetnek_a

Április elején megkezdődhet a tereprendezés a debreceni BMW-gyár területén

A közbeszerzést már kiírták, február 26-ig lehet ajánlatokat benyújtani.

Megjelent az uniós közbeszerzési közlönyben a debreceni BMW-gyár 400 hektáros területének tereprendezésére és vízelvezetésére kiírt közbeszerzés.

https://hvg.hu/gazdasag/20190116_Aprilis_elejen_megkezdodhet_a_tereprendezes_a_debreceni_BMWgyar_teruleten

 

KÖZÉLET

Késedelmes nyugdíjutalás: hibázott és tagad az Államkincstár

A Magyar Államkincstár hibájából milliónyi idős ember nem kapta meg járandóságát a szokott időben. Az apparátus ráadásul tagadni próbálta a nyilvánvaló zavart.

https://nepszava.hu/3021430_kesedelmes-nyugdijutalas-hibazott-es-tagad-az-allamkincstar

 

GAZDASÁG

Számos előnye van a minimálbéremelésnek

A magasabb minimálbérrel jól járnak a hallgatók, nagyobb értékű céges ajándékot lehet adni az év végi partikon, illetve a korábbinál jobb helyet választhatnak maguknak a sportrajongók a lelátókon. A Deloitte Magyarország összegyűjtötte, hogy milyen pozitív hatásokra számíthatnak a munkavállalók és a munkaadók.

https://www.hrportal.hu/hr/szamos-elonye-van-a-minimalberemelesnek-20190115.html

Nehéz helyzetben a nagy múltú magyar gyártó

Súlyos válságba került a Szarvasi márkájú kávéfőzőket és az IKEA-nak is lámpákat gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt., tavaly nyár óta több mint 200 dolgozót küldtek el. A 66 éves társaság tavaly másfél milliárd forintból fejlesztette lámpagyárát, ám ez sem segített, a vezetőség októberben leállította a beruházást és az eszközök értékesítése mellett döntött.

http://www.origo.hu/gazdasag/20190115-szarvasi-zrt-szorult-helyzetben.html

Már ezernél több TAO-visszaélést lepleztek le, közel 4 milliárd forint a kár

A közpénzek szabálytalan felhasználásán ért sportszervezetek száma egyre nő, a legtöbb trükközés a labdarúgás körül történt.
https://nepszava.hu/3021900_mar-ezernel-tobb-tao-visszaelest-lepleztek-le-kozel-4-milliard-forint-a-kar

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Történelmi vereség: leszavazták Theresa May brexitmegállapodását a brit alsóházban

Theresa May történelmi vereséget szenvedett kedd este a brit alsóházban, ahol 432-202-re szavazták le a brexitmegállapodását

https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/01/15/brexit_megallapodas_brit_parlament/

Trump még a NATO-ból is kivonult volna

Az amerikai elnök tavaly több ízben felvetette munkatársai előtt azt a saját ötletét, hogy az Egyesült Államok lépjen ki az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéből, amely Európa és Észak-Amerika biztonságának a fő garanciáját jelenti.

https://nepszava.hu/3021845_trump-meg-a-nato-bol-is-kivonult-volna

EGYÉB

Kitudódott a pap elmélete, és egyből lecsaptak a tolvajok

A lelkész alig csak pár embernek mondta el, hogy szerinte Michelangelo festhette temploma egyik képét, mégis rossz kezekbe került az információ. A képet az előtt lopták el a belga templomból, hogy a szakértő megvizsgálhatta volna. 

http://www.origo.hu/kultura/20190115-elloptak-egy-feltetelezett-michelangelofestmenyt-mielott-szakerto-megvizsgalhatta-volna.html

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a