Cikkajánló 2019. január 14.

Tartalom:Béremelést akar kiharcolni a Pedagógusok Szakszervezete, Sztrájkbizottságot alakított a PDSZ , Komoly béremelés jön a magyar hipermarketnél, „Minden hónap vége egy verseny a túlélésért” – újabb történetek érkeznek a rendőrök béréről. Az utca helyett a fórumokon kell megvitatni a követeléseket, Február közepéig tarthat, amíg megszervezik a sztrájkot, A rabszolgák hada – Szüdi János cikke, Kétezerrel bővült a bölcsődei férőhelyek száma, Óriási fordulat történt a világon, aminek nagyon örülhetnek Matolcsyék, Olimpia ugyan nem lesz, a rászánt pénz fele mégis elment a létesítményekre, Pár nap és kiderül, mennyivel ér kevesebbet a pénzünk, Brexit: Az EU dobott mentőmellényt a bukásra váró brit kormányfőnek, Kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett a kormány, Rendesen összekapott a római Trevi-kútba dobált aprópénzen az egyház és a városvezetés, Elárverezték a történelem meghatározó pillanatát

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Béremelést akar kiharcolni a Pedagógusok Szakszervezete

A szervezet szerint további feszültséget jelent, hogy a közalkalmazottak illetménytáblája évek óta nem változott.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményben írta meg, hogy azt szeretnék, ha a köznevelésben dolgozók – anyagi és erkölcsi megbecsülésük javítására – 2019 szeptemberétől béremelést kapnának.

https://hvg.hu/itthon/20190114_A_beremelest_akar_kiharcolni_a_Pedagogusok_Szakszervezete?s=hk

 

Sztrájkbizottságot alakított a PDSZ

Szűcs Tamás, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy felméréseik szerint a pedagógusok többsége támogatja az érdekképviselet követeléseit és a sztrájkbizottság felállítását. Mint mondta, a következő hetek az egyeztetésekről szólnak majd.

https://infostart.hu/belfold/2019/01/14/sztrajkbizottsagot-alakitott-a-pdsz

 

Komoly béremelés jön a magyar hipermarketnél

Megállapodott az Auchan Retail Magyarország a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével a 2019-es béremelésről. A 2019. során 1,7 milliárd forint befektetést meghaladó új javadalmazási rendszer az áruházi munkatársak és a nem vezetői központi munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók esetében jelentősen emeli az alapbéreket.

https://www.portfolio.hu/vallalatok/komoly-beremeles-jon-a-magyar-hipermarketnel.310437.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

„Minden hónap vége egy verseny a túlélésért” – újabb történetek érkeznek a rendőrök béréről

Ahogy arról beszámoltunk, Kontrát Károly január elején bejelentette, újabb 5%-kal emelkedik az „arra jogosult” rendvédelmi dolgozók fizetése. A bejelentést azonban kicsit sem értékelte ünnepélyesnek a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, illetve a Független Rendőr Szakszervezet sem.

https://merce.hu/2019/01/13/folyamatosan-erkeznek-az-ujabb-tortenetek-a-rendorok-alacsony-fizeteserol/?fbclid=IwAR29dEP7JFUrLlCDNOREjLxVQ16GdDMG8opnTajOjZ_bZIiv0miVo1jb3k0

 

Az utca helyett a fórumokon kell megvitatni a követeléseket

A pénzügyminiszter szerint a munkaadóknak és a szakszervezeteknek kell megegyezniük a szakszervezetek követeléseiről, amiket az utca helyett az érdekérvényesítő fórumokon kell megvitatni – írja a Magyar Idők, egy kormányzati válaszlevélre hivatkozva.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/az-utca-helyett-a-forumokon-kell-megvitatni-a-koveteleseket-2475015?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

 

Február közepéig tarthat, amíg megszervezik a sztrájkot

Sokan féltik az állásukat, vagy tilos sztrájkolniuk, de a szakszervezeti elnök így is több százezer tiltakozót vár.

https://hvg.hu/gazdasag/20190114_Februar_kozepeig_tarthat_amig_megszervezik_a_sztrajkot

 

A rabszolgák hada – Szüdi János cikke

Nincsen abban semmi csodálnivaló, hogy a köztársasági elnök aláírta a munka törvénykönyve – rabszolgatörvényként elhíresült – módosítását. Ha egy baráti társaság elfoglalja egy ország legfőbb közjogi méltóságait, vezető pozícióit, az események menete nem is lehet más. Gondolják végig a köztársasági elnök sanyarú sorsát: az elfogadott törvény aláírására öt napot engedélyeztek számára az Alaptörvény összeállítói. Nem számít, az adott törvény miről szól, nem számít, mekkora a terjedelme, nem számít, naponta hányat küldenek át neki.

https://szef.hu/hirek/3260-a-rabszolgak-hada-szudi-janos-cikke

 

 

 

KÖZÉLET

 

Kétezerrel bővült a bölcsődei férőhelyek száma

Két évvel meghosszabbították azt a határidőt, ameddig a települési önkormányzatoknak meg kell szervezniük a bölcsődei ellátás valamely formáját. A jogszabályban eredetileg 2018 év vége szerepelt, és azon falvak önkormányzataira vonatkozott, amelyekben több mint negyven három éven aluli gyermek van, vagy öt kisgyermeknek igényelnek bölcsődei ellátást.

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/ketezerrel-tobb-bolcsodei-ferohely-lesz-2-1294156/

 

GAZDASÁG

Óriási fordulat történt a világon, aminek nagyon örülhetnek Matolcsyék

A hazai infláció gyorsulása miatt tavaly egyértelművé vált, hogy a Magyar Nemzeti Bank döntéshozói kénytelen lesznek hamarosan feladni alacsony kamatok iránti elkötelezettségüket. Az elmúlt hetekben azonban olyan dolgok történtek a világon, amelyek megváltoztathatják ezt a helyzetet. Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi háborúja következtében felerősödtek a világgazdasági (és az amerikai) növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek, az eurózóna gazdasága a nagyon erős 2017-es év után gyengén muzsikált 2018-ban, ezért mind az Egyesült Államokkal, mind az euróövezettel kapcsolatban mérséklődtek a befektetői kamatemelési várakozások.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/oriasi-fordulat-tortent-a-vilagon-aminek-nagyon-orulhetnek-matolcsyek.310257.html

 

Olimpia ugyan nem lesz, a rászánt pénz fele mégis elment a létesítményekre

Számításaink szerint az elmúlt négy évben a kormány és Budapest 360 milliárd forintot már elköltött vagy elkülönített egy olimpia lehetséges helyszíneire. Ha újra jelentkeznénk a rendezésre, lehetne azzal kampányolni, hogy mennyire olcsó, hiszen a létesítmények nagy része elkészült.

https://hvg.hu/gazdasag/20190110_budapest_olimpia_stadionepitesek

Pár nap és kiderül, mennyivel ér kevesebbet a pénzünk

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a tavalyi inflációs statisztika és a szálláshelyek tavaly novemberi forgalmának adata.

https://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/par-nap-es-kiderul-mennyivel-er-kevesebbet-a-penzunk-1293208/

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Brexit: Az EU dobott mentőmellényt a bukásra váró brit kormányfőnek

Kétséges, hogy bármire elég lesz-e a kísérlet.

Levélben nyugtatja a brit miniszterelnököt vagy még inkább a brit parlament tagjait Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, a tagállamokat tömörítő Európai Tanács elnöke. A Brexit-megállapodásról szóló, biztos bukásnak ígérkező szavazás elé időzített levélben a két vezető világossá teszi: az ír–északír hatát átjárhatóságát biztosítani hivatott vészmegoldás, a „backstop” aktiválása csak a legvégső esetben várható, és akkor is csak addig lenne hatályos, amíg feltétlenül szükséges.

https://hvg.hu/gazdasag/20190114_Brexit_az_EU_dobott_mentomellenyt_a_bukasra_varo_brit_kormanyfonek?s=hk

 

Kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett a kormány

Az eljárást Ausztria ellen indíttatnánk az új osztrák családtámogatási szabályozás miatt.

A magyar kormány Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztoshoz fordult, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Ausztria ellen az új osztrák családtámogatási szabályozás miatt – közölte Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Szerinte a magyar kormány nyitott a megegyezésre, de ez eddig nem történt meg.

https://www.vg.hu/kozelet/politika/kotelezettsegszegesi-eljarast-kezdemenyezett-a-kormany-1295779/

 

EGYÉB

Rendesen összekapott a római Trevi-kútba dobált aprópénzen az egyház és a városvezetés

Az egyház eddig a szegények megsegítésére fordította a kihalászott pénzt, a polgármester azonban inkább az infrastruktúra fejlesztésére költené.

Vita robbant ki a római városvezetés és az egyház között a Trevi-kútba dobált aprópénzek felhasználása miatt. A BBC beszámolója szerint évente másfél millió eurónyi (420 millió forintnyi) pénzérmét halásznak ki a kút vizéből, amit turisták dobálnak bele. A pénzt hagyományosan a római katolikus egyház kapja, amely az összeget a szegények megsegítésére fordítja.

https://hvg.hu/elet/20190114_Rendesen_osszekapott_a_romai_Trevikutba_dobalt_apropenzen_az_egyhaz_es_a_varosvezetes

 

Elárverezték a történelem meghatározó pillanatát

Kalapács alá került az a levél, amelyet III. György brit király írt alá pontosan egy nappal az előtt, hogy Nagy-Britannia megkezdte volna a több mint egy évtizedig tartó harcát a napóleoni Franciaországgal. A különleges történelmi emlék összesen 15 ezer amerikai dollárt, azaz több mint négymillió forintot ért egy magángyűjtőnek.

http://www.origo.hu/tudomany/20190114-millios-osszegert-kelt-az-uralkodo-csalodottsaganak-bizonyiteka.html

 

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az