Cikkajánló 2019. január 11.

Tartalom: Cáfolja Orbán Viktor szavait a szakszervezeti vezető,Ezek a tanárok hiányoznak az iskolákból: miért választja ilyen kevés férfi ezt a pályát?, Láthatatlan béremelés a pedagógusoknál, Nyugdíj előtt álló dolgozók a tönk szélén – már látszik az állami kirúgások hatása, Orbán Viktor szerint kormányellenes médiatöbbség van – ezek voltak a Kormányinfó fő témái, Késnek a nyugdíjak, Nincs többé papíralapú dokumentáció a mentésben az Országos Mentőszolgálatnál, Elszámolták a bölcsődét, elúszott negyedmilliárd Csornán, Egészpályás illiberális letámadás, Cafeteria: eddig nem jött be a kormány számítása, Soha ilyen rosszul még nem állt Putyin szénája, Az EP-választás sorsdöntő lehet Európa számára, Az olasz belügyminiszter a visegrádi országokban látja szövetségeseit, Kitálalnak a horvátok – felnyitották a Seuso titkos aktáit, Évtizedekig titkolta hőstetteit a brit Schindler

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Cáfolja Orbán Viktor szavait a szakszervezeti vezető

A miniszterelnök régóta megígért és a kiválasztott sajtóorgánumok számára ma megtartott sajtótájékoztatóján a rabszolgatörvényre vonatkozó kérdésre válaszolva a következőket mondta: „Tekintettel arra, hogy a vitákat a törvény elfogadása előtt kell lefolytatni, s azokat lefolytattuk, egyelőre semmilyen törvénymódosítást nincs napirenden. Ami törvény tartalmát érinti, ott szeretnék világosan fogalmazni, hogy Magyarországon mindenki, ha elvégezte a munkáját, a következő hónap elején, az előző hónapban végzett munkáját, annak a bérét teljes egészében meg kell, hogy kapja. Ez alól nincs kivétel… az emberek ki lesznek fizetve. Hónap végén, hónap elején, a mögöttük hagyott hónapot követően ki lesznek fizetve. A rendes bérük is, és a túlórabérük is.”

https://magyarhang.org/belfold/2019/01/10/cafolja-orban-viktor-szavait-a-szakszervezeti-vezeto/

Ezek a tanárok hiányoznak az iskolákból: miért választja ilyen kevés férfi ezt a pályát?

Az óvodákban az egy százalékot sem éri el a férfi pedagógusok aránya, míg az általános iskolákban dolgozó 78 ezer tanító és tanár közül mindössze minden hetedik férfi. A gimnáziumokban már jobb a nemi arány, ott a pedagógusok harminc százaléka férfi. De vajon miért baj, hogy a tanári szakma elnőiesedett?

http://eduline.hu/kozoktatas/20190110_meg_mindig_keves_a_ferfi_tanar_az_iskolakban#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-01-11

Láthatatlan béremelés a pedagógusoknál

Bár a tavalyi év végén a kormány maga is cáfolta, hogy lesz béremelés a pedagógusoknál 2019-ben, Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára mégis 13 százalékos várható emelésről beszélt a TV2 Tények című műsorában január 2-án. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás azonnal cáfolta hírt. Mint kiemelte: a törvény szerint ebben az évben pusztán azon pedagógusok kapnak illetményemelést, akiknek a bérét a garantált bérminimum szintjére kell felhozni, mert a pedagógus-bértábla szerint még ennél is kevesebbet keresnének. Ez elsősorban a középfokú végzettségűeket érinti, valamint a BA/BSc végzettségű pályakezdőket.

https://alfahir.hu/2019/01/10/pedagogusok_tanarok_beremeles_oktatas

Nyugdíj előtt álló dolgozók a tönk szélén – már látszik az állami kirúgások hatása

A közszférában történő közel 7 ezer fős leépítés a foglalkoztatási statisztikákba is belerondított – ráadásul sosem volt még ekkora a nyugdíj előtt álló álláskeresők aránya.

https://privatbankar.hu/makro/nyugdij-elott-allo-dolgozok-a-tonk-szelen-mar-latszik-az-allami-kirugasok-hatasa-323904

 

KÖZÉLET

Orbán Viktor szerint kormányellenes médiatöbbség van – ezek voltak a Kormányinfó fő témái

Orbán Viktor miniszterelnök kiállt az újságírók elé, és maga tartotta meg az év első Kormányinfóját. Persze nem akárki tehetett fel kérdéseket a kormányfőnek, a Magyar Hangot, az Azonnalit, a Klubrádiót, a Mércét, a Direkt36-ot, és a jobbikos Alfahírt nem engedték be az eseményre, mégpedig helyhiányra hivatkozva. Kitiltásunkkal a hetilapok piacának (a 168 Órával holtversenyben) második legnagyobb sajtótermékének nem adott kérdezési lehetőséget a Miniszterelnökség.

https://magyarhang.org/belfold/2019/01/10/orban-viktor-szerint-kormanyellenes-mediatobbseg-van-ezek-voltak-a-kormanyinfo-fo-temai/

Késnek a nyugdíjak

Hiába kellett volna reggel megérkezniük a nyugdíjutalásoknak, sokan jelezték, hogy nem kapták meg a pénzt.

https://hvg.hu/gazdasag/20190111_Kesnek_a_nyugdijak

Nincs többé papíralapú dokumentáció a mentésben az Országos Mentőszolgálatnál

Megszűnt a papíralapú dokumentáció a mentések során – mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

A főigazgatót abból az alkalomból kérdezték, hogy az OMSZ idén 70 éves .

Csató Gábor az utóbbi időszak sikereként értékelte, hogy tavaly novemberben a szervezet is csatlakozott az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez, amit nagy lépésnek nevezett a digitalizáció útján.

https://168ora.hu/itthon/nincs-tobbe-papiralapu-dokumentacio-a-mentesben-az-orszagos-mentoszolgalatnal-161853

Elszámolták a bölcsődét, elúszott negyedmilliárd Csornán

Egy nyolcvan férőhelyes bölcsőde építése hiúsult meg azért, mert a tényleges kivitelezési költség végül közel a duplája lett volna annak, mint amennyire pályázott az önkormányzat – állítja Dani Richárd, a kisváros egyik MSZP-DK-s képviselője.

https://nepszava.hu/3021311_elszamoltak-a-bolcsodet-eluszott-negyedmilliard-csornan

Egészpályás illiberális letámadás

A cél az, hogy minden európai intézményben a bevándorlásellenes erők legyenek többségben – jelentette ki Orbán Viktor. Ezúttal kérdezni is lehetett, de a kormányfő nem adott valódi válaszokat

https://nepszava.hu/3021308_egeszpalyas-illiberalis-letamadas


GAZDASÁG

Cafeteria: eddig nem jött be a kormány számítása

A vállalkozások nem törik magukat, hogy cafeteria helyett fizetést adjanak a munkavállalóknak, akik sok kedvezménynek búcsút inthetnek.

https://hvg.hu/gazdasag/20190110_Cafeteria_eddig_nem_jott_be_a_kormany_szamitasa?s=hk

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Soha ilyen rosszul még nem állt Putyin szénája

A fiatalok egyre kevésbé bíznak az orosz vezetőben, akinek nemzetközi megítélése is romlott.

Jelentősen romlott Vlagyimir Putyin orosz elnök megítélése 2018-ban bel- és külföldön egyaránt – olvasható az e heti HVG-be

https://hvg.hu/vilag/20190110_Soha_ilyen_rosszul_meg_nem_allt_Putyin_szenaja

Az EP-választás sorsdöntő lehet Európa számára

Nagyon éles küzdelemre számít a kormány az európai parlamenti (EP-) választáson, amely sok szempontból sorsdöntő lehet Európa számára – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20190110-kovacs-zoltan-szerint-az-epvalasztas-sorsdonto-lehet-europa-szamara.html

Az olasz belügyminiszter a visegrádi országokban látja szövetségeseit

Szomráky Béla Olaszország-szakértő szerint Matteo Salvini olasz belügyminiszter a visegrádi országokban látja szövetségeseit, erős, a Fideszhez hasonló pártokat keres a migráció megállítására.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20190110-salvini-a-visegradi-orszagokban-latja-szovetsegeseit.html

EGYÉB

Kitálalnak a horvátok – felnyitották a Seuso titkos aktáit

A világ talán legszebb késő római kori ezüstedényeivel kapcsolatos archív dokumentumok kérdése került terítékre a horvát kormány múlt csütörtöki ülésén. Végül döntés született a kincs megtalálásával és értékesítésével kapcsolatos horvátországi eljárás során keletkezett, eddig titkosan kezelt iratok hozzáférhetőségéről.

https://hvg.hu/kultura/20190110_Kitalalnak_a_horvatok__felnyitottak_a_Seuso_titkos_aktait

 

Évtizedekig titkolta hőstetteit a brit Schindler

A második világháború kitörésekor Nicholas Winton fiatal londoni brókerként dolgozott, aki tisztában volt a körülötte zajló eseményekkel. A nácik megszállták Európát, ami miatt a zsidóknak minden nappal egyre nehezebbé vált az élete. Az antiszemitizmust törvényerőre emelték, és napról-napra nőtt az erőszak. Winton az 1938-as csehszlovákiai látogatása után elhatározta, hogy annyi gyereket ment meg, amennyit csak tud. A gyermekmentő akcióban végül 669-en tudták elkerülni a koncentrációs tábort és a biztos halált.

http://www.origo.hu/tudomany/20190106-a-brit-broker-aki-kozel-hetszaz-zsido-szarmazasu-gyereket-mentett-meg.html

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az