Cikkajánló 2019. január 09.

TartalomÁtadták a szakszervezetek a követeléseik listáját az ITM munkatársának, Itt a szakszervezetek ultimátuma: ha Orbán nem lép, január 19-én leáll az ország, Hőzöngenek az orvosok, ápolók a Honvédkórházban, kibabráltak velük, Mi fán terem egy szakszervezet? – Kisokos az érdekképviseletekről,  Már 140 településről jelezték, hogy részt vesznek az országos demonstráción,A Tesco nem kér a plusz túlórából, Rabszolgatörvény: vidéken nagyobb eséllyel használják ki a munkavállalók kiszolgáltatottságát, Már négy céggel tárgyal az egyik szakszervezet, hogy ne vezessék be a túlóratörvényt, „Márciustól civil leszek” – fizetési értesítőjükkel üzennek a rendőrök, Török Gábor: A tüntetésektől nem lesz vége Orbán királyságának, de fordulat jöhet, Módosul a nyugdíjrendelet, Felfoghatatlan összeget költött a kormány kommunikációra, Az akciósnál is akciósabb áron eheti a luxuséttermi kosztot Orbán a Várba, Milliárdokból újítják fel a Tiborczék szállodája melletti teret, Egész napos sztrájk lesz három németországi repülőtéren csütörtökön, Washington Post: új, hogy a szakszervezetek országos tiltakozást szerveznek, Növekedett az USA szén-dioxid kibocsátása, Helyreállították a világ első vashídját

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A SZAKSZERVEZETEK KÖVETELÉSÉNEK ÁTADÁSA ELŐTT

https://www.facebook.com/events/550982455328035/561383370954610/?notif_t=admin_plan_mall_activity&notif_id=1546982739817890

 

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Átadták a szakszervezetek a követeléseik listáját az ITM munkatársának

A szakszervezetek levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a dokumentumban a munka törvénykönyve módosításának visszavonását, a sztrájktörvény módosítását, valamint tisztességes béreket és rugalmas nyugdíjrendszert követelnek.

https://www.hrportal.hu/c/atadtak-a-szakszervezetek-a-koveteleseik-listajat-az-itm-munkatarsanak-20190108.html

 

Itt a szakszervezetek ultimátuma: ha Orbán nem lép, január 19-én leáll az ország

Elegük van abból, hogy “mindhalálig” dolgozzanak az emberek – mondták a Kossuth téri tüntetésen.

Kedden adják át követeléseiket a szakszervezetek Orbán Viktor miniszterelnöknek, a kormányfő öt napot kap, ha nem enged, akkor jön a sztrájk, január 19-ére pedig országos demonstrációt szerveznek a szakszervezetek – mondta a Kossuth téren Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Kossuth téren. Útlezárásokat, hídfoglalást ígért, és azt, hogy “leáll az ország.”

https://hvg.hu/itthon/20190105_Itt_a_szakszervezetek_ultimatuma_ha_Orban_nem_lep_januar_19en_leall_az_orszag?fbclid=IwAR1LyvS3gYQY2nm8mFClJIWc0XnkavnQODKtjA163UZTr_pcwIfOIpyaNM4

Hőzöngenek az orvosok, ápolók a Honvédkórházban, kibabráltak velük

Eddig sem volt annyira rózsás a helyzet a Honvédkórházban, komoly munkaerőhiánnyal küzd az egészségügyi intézmény, a koraszülött centrumát is be kellett zárni egy időre szakorvoshiány miatt, a sürgősségi részlegnél több orvos kilátásba helyezte távozását, csak jókora béremeléssel tudták ott tartani őket, és most itt van az újabb csapás. A hvg.hu-nak arról meséltek ott dolgozók, hogy egy tavaly év végén elfogadott, és idén január 1-jén már hatályba is lépett törvény az addigi közalkalmazotti státuszból honvédelmi alkalmazotti jogviszonyba terelte a Honvédkórház orvosait, ápolóit, szakápolóit, adminisztratív dolgozóit – több mint ezer emberről van szó.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/01/09/hozongenek-az-orvosok-apolok-a-honvedkorhazban-kibabraltak-veluk/

 

Mi fán terem egy szakszervezet? – Kisokos az érdekképviseletekről

Hány tagot számlálnak a magyar szakszervezetek? Hogyan képviselik a munkavállalókat? Hány nagy szakszervezeti szövetség működik Magyarországon? – ezekről a kérdésekről, a szakszervezetek működéséről, feladatáról készített összeállítást az InfoRádió.

https://infostart.hu/belfold/2019/01/08/mi-fan-terem-egy-szakszervezet-kisokos-az-erdekkepviseletekrol

 

Már 140 településről jelezték, hogy részt vesznek az országos demonstráción

A szakszervezetek vezetői szerint a petíciójukat pedig már háromezren írták alá. Kedden reggel ülésezett a figyelmeztető sztrájkot előkészítő bizottság, nem sokkal később pedig átadták követeléseiket a Miniszterelnökségnek. Az ezt követő sajtótájékoztatón a szakszervezetek vezetői elmondták, hogy már 140 településről jelentkeztek a sztrájkot megelőző, január 19-i országos demonstrációra, a petíciójukat pedig 3 ezren írták alá.

https://hvg.hu/itthon/20190108_Mar_140_telepulesrol_jeleztek_hogy_reszt_vesznek_az_orszagos_demonstracion

 

KÖZÉLET

A Tesco nem kér a plusz túlórából

Tesco Globál Áruházak Zrt. lehet az első multinacionális cég, amely megállapodásban vállalja több mint 16 ezer munkavállalója felé, hogy a következő két évben nem alkalmazza a túlóratörvény által megengedett 400 órás munkaidőkeretet.

http://propeller.hu/itthon/3394306-tesco-nem-ker-plusz-tulorabol?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Rabszolgatörvény: vidéken nagyobb eséllyel használják ki a munkavállalók kiszolgáltatottságát

A túlóratörvény elfogadása után mindenkinek át kell gondolnia, mit ír alá – már ha egyáltalán van alkupozíciója a munkavállalónak.

Ha egy cég kihasználja az összes lehetőséget, amelyet a decemberben elfogadott túlóratörvény biztosít, az a munkavállalók kizsigerelését eredményezheti, veszélyeztetve az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit – írja a hvg.hu az Adózóna elemzése nyomán.

https://nepszava.hu/3020997_rabszolgatorveny-videken-nagyobb-esellyel-hasznaljak-ki-a-munkavallalok-kiszolgaltatottsagat

 

Már négy céggel tárgyal az egyik szakszervezet, hogy ne vezessék be a túlóratörvényt

A KASZ a törvény aláírása után kezdett egyeztetéseket a vállalatokkal, mint mondja, „a konfliktus elkerülése érdekében”.
https://hvg.hu/gazdasag/20190109_Mar_negy_ceggel_targyal_az_egyik_szakszervezet_hogy_ne_vezessek_be_a_tuloratorvenyt?s=hk

 

„Márciustól civil leszek” – fizetési értesítőjükkel üzennek a rendőrök

A legtöbben úgy érzik, nem becsülik meg munkájukat, és hogy ennyi pénzből, mint amennyit egy hónapban kapnak, nem tudják eltartani családjukat.
A fizetésükről szóló átutalási értesítőkkel árasztották el a Zsaruellátó nevű Facebook-oldalt rendőrök, miután Kontrát Károly belügyi államtitkár a januári rendőri béremelésekről tájékoztatta az állami hírügynökséget.

https://hvg.hu/itthon/20190108_Marciustol_civil_leszek__fizetesi_ertesitojukkel_uzennek_a_rendorok

 

Török Gábor: A tüntetésektől nem lesz vége Orbán királyságának, de fordulat jöhet

Amit most látunk, jelentős fordulat lehet a magyar politikában, vége lehet a centrális erőtérnek, feltéve, hogy az önkormányzati, majd akár a parlamenti választáson is a választási rendszernek megfelelően indít közösen támogatott jelölteket az ellenzék – mondta lapunknak adott interjújában Török Gábor. A politológus szerint minden a megállapodásuk mellett szól, ez a választóik elvárása és a helyzet kulcsa is, ha így se tudják megcsinálni, lesz rajtuk egy jó nagy bélyeg, hogy ezek menthetetlenül hülyék. Török beszélt arról is, hogy az EP-választásnak nincs hazai tétje, az önkormányzati választás viszont kulcskérdés. A rendszerről azt mondta: Orbán Viktor nélkül nem létezik, de még így sem mindig az történik, amit a miniszterelnök kitalál.

https://24.hu/belfold/2019/01/09/torok-gabor-interju/

Módosul a nyugdíjrendelet

Nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt az igénylés miatt. A kormányzat eddig három olyan törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amelyek módosítják a nyugdíjakkal kapcsolatos hatályos rendelkezéseket. A módosítások elsősorban a nyugdíj-megállapítás feltételeit, valamint a nyugdíj melletti munkavégzés lehetőségeit érintik.

http://magyarhirlap.hu/cikk/137630/Modosul_a_nyugdijrendelet

 

GAZDASÁG

Felfoghatatlan összeget költött a kormány kommunikációra

Több mint 50 milliárd forintot költött kommunikációra a magyar állam 2018-ban. Összeállítást közöl a G7 gazdasági szakportál arról, hogyan szórja a pénzt a kormány kommunikációra. Több mint 50 milliárd forintról van szó, ugyanis ekkora összeg elköltéséről állapodott meg a kormányközeli üzletemberek tulajdonában lévő ügynökségekkel.

https://hvg.hu/gazdasag/20190108_Felfoghatatlan_osszeget_koltott_a_kormany_kommunikaciora

 

Az akciósnál is akciósabb áron eheti a luxuséttermi kosztot Orbán a Várban

Húsleves 300, sertéssült 800, somlói 260 forint. A miniszterelnök stábja alighanem a puritánságot akarta bizonyítani a Gundel-menza árainak nyilvánosságra hozatalával, de ettől az egész csak még abszurdabb lett.

https://nepszava.hu/3020887_az-akciosnal-is-akciosabb-aron-eheti-a-luxusettermi-kosztot-orban-a-varban

 

Milliárdokból újítják fel a Tiborczék szállodája melletti teret

Mintegy 2,3 milliárd forintból újul meg a Vörösmarty tér. A Podmaniczky tér is átalakul. Teljesen megújul Budapest két nagy belvárosi tere, a Vörösmarty és a Podmaniczky tér – jelentette be Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), az V. kerület polgármestere szerdán.

https://nepszava.hu/3021113_milliardokbol-ujitjak-fel-a-tiborczek-szallodaja-melletti-teret

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Egész napos sztrájk lesz három németországi repülőtéren csütörtökön

Egész napos sztrájkot hirdetett csütörtökre a düsseldorfi, a köln-bonni és a stuttgarti nemzetközi repülőtérre a németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége (Verdi).

https://gondola.hu/hirek/233162-Egesz_napos_sztrajk_lesz_harom_nemetorszagi_repuloteren_csutortokon.html

 

Washington Post: új, hogy a szakszervezetek országos tiltakozást szerveznek

A világban tavaly megállt a demokrácia visszaszorulása, már csupán 42 államban romlott a helyzet, ám ez alighanem csak átmeneti állapot, és az idén ismét csak rosszabbra fordulnak a dolgok, ugyanakkor Magyarország besorolása nem változott, azaz továbbra is lényeges hiányosságokat mutat a demokratikus rendszer.

https://b1.blog.hu/2019/01/09/washington_post_uj_hogy_a_szakszervezetek_orszagos_tiltakozast_szerveznek

 

EGYÉB

Növekedett az USA szén-dioxid kibocsátása

Az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátása 3,4 százalékkal emelkedett 2018-ban, ami az elmúlt két évtized második legnagyobb éves növekedése.

http://www.origo.hu/tudomany/20190109-a-szendioxidkibocsatas-34-szazalekkal-emelkedett-2018ban-az-egyesult-allamokban.html

 

Helyreállították a világ első vashídját

Történetének eddigi legnagyobb helyreállítási munkálatait követően újra megnyílt hétfőn a világ első öntöttvas hídja Angliában.

http://www.origo.hu/tudomany/20190108-helyreallitottak-a-vilag-elso-vashidjat-angliaban.html

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a