CEYTUN 2.1 – Európa Parlamenti Választások 2019

2018. november 23-25. között került megrendezésre a három napos konferencia Pozsonyban, melyen hat Közép-Európai ország fiatal szakszervezeti tagjai vettek részt. Az Ausztriából, Németországból, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról érkező fiatalok a közelgő, 2019-es Európai választásokról és a Szociális Európáról konzultáltak.

A péntek délutáni köszöntőt és megnyitót követően Vladimir Bilcik tartott előadást az Európai Unió működéséről, az EU társadalom politikájáról és szociális helyzetéről. Előadásának központi kérdése az európai integráció volt. Bemutatta, hogyan és miért alakult ki az európai integráció, valamint az Európai Unió, ismertette az unió működési elvét, külön kitérve az Európai Parlament intézményére. Hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy minél többen részt vegyenek a 2019-es európai választásokon.

Szombaton workshop feladat keretében arra keresték a választ a résztvevők, hogy a szakszervezeti tagok számára szükséges-e az Európai Unió. A fiatal szakszervezeti képviselők két csoportra lettek felosztva, és vitát kellett lefolytatniuk, érveket és ellenérveket ütköztetve. A vita végén a résztvevők megegyeztek, hogy bár könnyű ellenérveket felsorakoztatni, nagyon is fontos az európai integráció, és az Európai Unió intézménye.

A délutáni workshop témája „Miért szavazzak az európai választásokon 2019 májusában?” Minden csoport 10-10 érvet gyűjtött össze, hogy miért fontos minden választópolgárnak részt venni a választáson, majd ezekből kiválasztották a legfontosabbakat, melyek be is kerültek a konferencia „manifesto”-jába. 

Ezt követően Petra Krátka prezentálta a résztvevőknek a hivatalos, Európai Unió által finanszírozott „thistimeimvoting.eu” kampányt, mely szabad fordításban azt jelenti „idén én is szavazok”, és célja, hogy minél több embert elérjenek a 2019-es európai választásokkal kapcsolatban. Ehhez egy internetes honlap is segítségükre van, mellyel főként a fiatalok figyelmét szeretnék felkelteni. Petra Krátka elmondta, a 2014-es európai választásokon az európai választók részvételi aránya átlagosan 42,54% volt, Magyarországon ez az arány csupán 28,97% volt.

A nap zárásaként Monika Benova, Európai Parlamenti képviselő beszédében hangsúlyozta, az európai integráció, a munkanélküliség és a női munka, olyan témák melyekről beszélni kell. Úgy véli, egy jól megválasztott Európai Parlament képes ezeket a problémákat rendezni.

A konferencia záró napján a fiatal szakszervezeti képviselők igyekeztek megoldási stratégiákat kidolgozni az Európai Parlamenti választások népszerűsítésére, különféle csoportokra fókuszálva. Úgy, mint: barátok, ismerősök, fiatal szakszervezeti tagok és szakszervezeti vezetők. Miután a csapatok kidolgozták a stratégiákat, összesítették a pozitív ötleteket, javaslatokat.

A hétvége zárásaként a résztvevők megfogalmazták a konferencia manifestoját, és javaslatokat tettek a következő CEYTUN találkozó témáira, melyre 2019. áprilisában, Prágában kerül majd sor.

A beszámolót készítette: Zsigó Judit (BDDSZ)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk