Keresés
Close this search box.

Európai Szociális Partnerek Munkaprogramja 2019-2020

  

 

Európai Szociális Partnerek Munkaprogramja 2019-2020

Az európai szociális partnerek, a munkavállalók képviseletében az ETUC (Európai Szakszervezeti Szövetség), a munkáltatók részéről pedig a BUSINESSEUROPE (Európai Vállalkozások Szövetsége), az UEAPME (Kézműves és Kis-és Középvállalkozások Európai Szövetsége), és a CEEP (Állami Vállalkozások Európai Központja) a hagyományoknak megfelelően kétévente új munkaprogramot tárgyal meg, és fogad el. A 2019-2020. évekre vonatkozó tárgyalások október 12-én fejeződtek be, és már csak a tervezet megszavazása folyik mindkét oldalon. A SZEF támogatja ezt az ambiciózus munkaprogramot.

A tárgyalásokon a szakszervezetek számára fontos volt, hogy a program a munkaerőpiac és a szociális rendszerek mellett, melyek továbbra is kulcsfontosságú témák, tartalmazza a digitalizáció megtárgyalását, annak hatását a munka világára, a képességek fejlesztése, a „kapcsolódás és lekapcsolódás” (connect and disconnect) témakörét, és a pszicho-szociális veszélyeztetettséget a munkahelyeken. Fontos téma még a pszichoszociális veszélyek, a szociális párbeszéd, a cirkuláris gazdaság[1].

A munkaprogram tervezete a fentieken alapulva a következőket javasolja elfogadásra:

Digitalizáció

A digitalizáció a munkavilágában lehetőség és kihívás is egyben. Az európai szociális partnerek szerveznek egy közös tényfeltáró szemináriumot, és tárgyalásokat folytatnak majd egy autonóm keretszerződés megkötéséről.

 A munkaerőpiacok és a szociális rendszerek működésének javítása

Az európai szociális partnerek 2016-2018. évi programjának részeként 2017-ben és 2018-ban is szerveztek egy-egy szemináriumot, melyben megvitatták az európai szemeszterben[2] való érintettségüket és a gazadási kormányzás folyamatát.

Ennek a tevékenységnek a folytatásaként az európai szociális partnerek létrehoznak egy közös munkacsoportot, mely a közös témákra koncentrál a szemeszter folyamaton belül. A munkacsoport mindkét oldalról 20-20 főből áll majd, és a Szociális Párbeszéd Bizottságnak fog beszámolni.

Képességek

A képzett munkaerő az európai gazdasági modell egyik legnagyobb tőkéje. A munkaerőpiacon végbemenő változások, a digitalizáció, a demográfiai és környezeti változások miatt folyamatosan szükség van átképzésre és továbbképzésre. Ebben a folyamatban a szociális párbeszéd és a kollektív tárgyalások jelentős szerepet játszanak. A szociális partnerek kidolgoznak egy akciótervet a kompetenciák fejlesztésére egy projekt keretein belül, és közös tényfeltáró szemináriumot tartanak.

 Pszichoszociális kockázat a munkavégzés folyamán

A munkaegészségügyi problémákon belül egyre nagyobb mértékben jelenik meg a pszichoszociális veszélyeztetettség. Ezeknek a hatása, mint a stressz és a kiégés, nemcsak a munkavállalókat, hanem a vállalatokat is érinti. Amik a pszichoszociális veszélyt hordozzák: munkaidő, munkaszervezés, munkakörülmények, munkakörnyezet stb.

A szociális partnerek hasonló témakörben már kötöttek autonóm megállapodásokat (Munkahelyi stressz, 2004, és a Munkahelyi zaklatás és erőszak, 2007). A felek közös tényfeltáró szemináriumot tartanak a téma további vizsgálatára.

Kapacitásépítés az erősebb szociális párbeszédért

A kapacitásépítés továbbra is prioritás marad az európai szociális partnerek számára. A partnerek felismerték, hogy ahhoz, hogy eredményes legyen az szociális párbeszéd, még sokat kell tenni. 2016-ban alakult egy olyan alcsoport a szociális párbeszéd bizottságon belül, mely e szociális párbeszéd megvalósulását vizsgálta. Továbbra is lesz egy ilyen alcsoport, mely a kapacitásépítéssel is foglalkozik majd.

Cirkuláris gazdaság

A jövő útja a cirkuláris gazdaságra való áttérés, mely a szén-dioxid-mentesítés elérésének az egyik legfontosabb eszköze. A cirkuláris gazdaság az EU versenyképességének szempontjából is nagyon fontos szerepet tölt be, nagy szerepe van a természeti erőforrások megőrzésében is.

Az európai szociális partnerek közös projekt keretein belül fogják a témát megvizsgálni.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] https://hirlevel.egov.hu/2017/01/22/korkoros-gazdasag-ujabb-divatszo-vagy-a-varosok-jovoje/

[2] https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/economic-and-fiscal-policy-coordination/eu-economic-governance-monitoring-prevention-correction/european-semester/framework/european-semester-why-and-how_hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a