Keresés
Close this search box.

Szociális Európa – úton a konvergencia felé?

Ezzel a beszédes címmel rendezett konferenciát Pozsonyban a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) regionális irodája, ahova a Visegrádi Négyek mellett a Balti, illetve a dél-kelet európai országok szakszervezeti, munkáltatói és kormányzati képviselői kaptak meghívást.

A konferencia fő célja annak elemzése volt, hogy valóban megvalósítható e ezen országok felzárkóztatása – konvergenciája – a nyugat- és észak-európai országok szintjére. A SZEF-et Földiák András SZEF elnök és Nagy Viktória SZEFIT elnök képviselte rendezvényen.

A megnyitó beszédek utáni alapozó előadást Andor László volt Európai Uniós biztos tartotta, aki rávilágított az egyes országok és régiók közötti különbségekre az Eu-n belül.

Prezentációja teljes terjedelmében, angol nyelven csatolva elérhető. Andor László: The state of the union 

Ezt követően a résztvevők 3 országcsoportra oszolva folytatták a megbeszélést a bérkonvergencia, valamint a szociális biztonság és a jóléti állam témakörében.

Sajnos a 2 szeminárium kimenetele meglehetősen negatív volt, a kutatások – többiek között Galgóczi Béla, az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) kutatójának előadása is – arra világított rá, hogy a jelenlegi növekedési ütemben a V4 országos belátható időn belül nem megvalósítható a felzárkóztatás, Magyarország tekintetében pedig egyenesen lehetetlen.

Prezentációja teljes terjedelmében, angol nyelven csatolva elérhető. Galgóczi Béla: CEE wage convergence stalled: not only unfair but economically detrimental!

Tehát ha továbbra is fennmarad az az elavult szemlélet a régiónkban, ami a gazdasági versenyképességet hosszú távon az alacsony bérekre próbálja alapozni, az egyenlő egy gazdasági öngyilkossággal. Célravezetőbb lenne a egy EU-s szintű minimálbér szabályozási mechanizmussal előállni, illetve a tavaly elfogadott Szociális Jogok Európai Pillére minél teljeskörűbb tagállami megvalósítására törekedni és ezzel segíteni a térség felzárkózását a Nyugathoz.

Földiák András hozzászólásában hangsúlyozta a szociális pillér elveinek fontosságát, miközben utalt az eddigi gyakorlati következmények hiányára. Fontosnak ítélte, hogy a szakszervezetek a legfontosabb célokra összpontosítva lépjenek.  

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros