Szociális Európa – úton a konvergencia felé?

Ezzel a beszédes címmel rendezett konferenciát Pozsonyban a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) regionális irodája, ahova a Visegrádi Négyek mellett a Balti, illetve a dél-kelet európai országok szakszervezeti, munkáltatói és kormányzati képviselői kaptak meghívást.

A konferencia fő célja annak elemzése volt, hogy valóban megvalósítható e ezen országok felzárkóztatása – konvergenciája – a nyugat- és észak-európai országok szintjére. A SZEF-et Földiák András SZEF elnök és Nagy Viktória SZEFIT elnök képviselte rendezvényen.

A megnyitó beszédek utáni alapozó előadást Andor László volt Európai Uniós biztos tartotta, aki rávilágított az egyes országok és régiók közötti különbségekre az Eu-n belül.

Prezentációja teljes terjedelmében, angol nyelven csatolva elérhető. Andor László: The state of the union 

Ezt követően a résztvevők 3 országcsoportra oszolva folytatták a megbeszélést a bérkonvergencia, valamint a szociális biztonság és a jóléti állam témakörében.

Sajnos a 2 szeminárium kimenetele meglehetősen negatív volt, a kutatások – többiek között Galgóczi Béla, az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) kutatójának előadása is – arra világított rá, hogy a jelenlegi növekedési ütemben a V4 országos belátható időn belül nem megvalósítható a felzárkóztatás, Magyarország tekintetében pedig egyenesen lehetetlen.

Prezentációja teljes terjedelmében, angol nyelven csatolva elérhető. Galgóczi Béla: CEE wage convergence stalled: not only unfair but economically detrimental!

Tehát ha továbbra is fennmarad az az elavult szemlélet a régiónkban, ami a gazdasági versenyképességet hosszú távon az alacsony bérekre próbálja alapozni, az egyenlő egy gazdasági öngyilkossággal. Célravezetőbb lenne a egy EU-s szintű minimálbér szabályozási mechanizmussal előállni, illetve a tavaly elfogadott Szociális Jogok Európai Pillére minél teljeskörűbb tagállami megvalósítására törekedni és ezzel segíteni a térség felzárkózását a Nyugathoz.

Földiák András hozzászólásában hangsúlyozta a szociális pillér elveinek fontosságát, miközben utalt az eddigi gyakorlati következmények hiányára. Fontosnak ítélte, hogy a szakszervezetek a legfontosabb célokra összpontosítva lépjenek.  

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós