A fiatal munkavállalók motivációinak előmozdítása a közszférában

 

A fiatal munkavállalók motivációinak előmozdítása a közszférában című projekt zárókonferenciájáról – Horváth Krisztina beszámolója

Résztvevők:

Kerék Eszter – KKDSZ

Turák Edit – BRDSZ

Horváth Krisztina BRDSZ

A projektben résztvevő országok delegációjának részvételével 2018.06.12. napján került sor Spanyolországban Torre del Mar településen a zárókonferenciára.

A házigazda spanyolok ismertették, hogy országukban a projekt keretében öt alkalommal került sor nemzeti konzultációra. A konzultációk eredményeképpen megfogalmazásra kerültek a következő problémák:

Nyugdíjazások utáni helyzet

Emiatt a rendőrség és a csendőrség személyi állománya folyamatosan csökken. A fiataloknak a rendőri munka, a közalkalmazotti viszony, azonban sokat kell tanulni érte.

Problémát jelent a nehézkes előrelépés is, és emiatt csalódottság alakult ki a személyi állományban.

Álláspontjuk szerint a Rendőrség a társadalom tükörképe!

Spanyol szakszervezet törekvései (7EU/hó):

  • élet- és balesetbiztosítás
  • jogi lefedettség biztosítása
  • privát szférában jogi védelem
  • felfüggesztési vagy fegyelmi eljárásban 1 évig kapja a teljes fizetését
  • szakmai kurzusok biztosítása
  • napi tanácsadás szakmai ügyekben
  • rendőri tanács működtetése (belső intézkedések vélelmezése)

Törekvések:

Jelenleg a rendőri fizetés átlag 1500 EU

  1. évben 200-260 EU fizetésemelés

2020-ig + 500 EU fizetésemelés

Aki 3 műszakban vállal munkát + 120 EU

Évi szabadságon felül évente 8 nap jár ügyintézésre

 

A projektben résztvevő országok beszámolója

Szerbia

Problémát jelent számukra a migráció és a szabad munkavállalás az EU-ban, ami nagy elvándorláshoz vezet. Célul tűzték ki a rendőri pálya vonzóvá tételét, amelyet korrekt, magas bérezéssel, lakástámogatással és a biztonságos, magas egzisztencia kialakításával kívánnak elérni.

Bulgária

Nagy az elbocsátások száma a munkahelyekről. Ez ellen próbálnak fellépni. Passzivitással és érdektelenséggel találkoznak sűrűn.

 

Magyarország

Nemzeti konzultációkra került sor a projekt keretében több helyszínen és alkalommal. Ezen konzultációk megállapításai:

Szükség lenne jobb, több fizetésre, stabil foglalkoztatottságra, bürokrácia csökkentésére és a karrier lehetőség bővítésére

 

Lettország

Nemzeti konzultációk kerültek megtartásra, amelyeken problémák fogalmazódtak meg. Nagy gondnak látják, hogy az emberek nincsenek tisztában a jogaikkal, ha gond van, a szakszervezet nem tud segíteni, nincsenek eszközei. A rendőrségnél megbecsülésre, jobb fizetésre, egyenruha cserére és szociális hálóra lenne szükség.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós