Cikkajánló 2018. július 19.

Tartalom: Brutális méretűre dagadt az állami vízfej, a kormány a lerohadt közszolgáltatásokban dolgozókat építené le, Szakszervezet: Életveszélyes állapotok vannak Budapesten, A Ryanair-vezérének beintettek a szakszervezetek – Milliók nyaralása veszélyben, Küzdelemre készülnek a nyugdíjfolyósítónál, Már több mint 20 ezren vesznek részt a nyári diákmunka programban, Hungarian Air Force: az amerikai elnököket koppintja Orbán, Mégis jogsértő volt az állami földek eladása, A legrosszabb fogyókúrázó: a magyar állam, Ismét csökken az üzemanyagok ára, Több tízezer magyar dolgozót és 800 milliárd forintot érinthet Trump keménykedése, Trump: Montenegró kicsi, de nagyon erős emberek lakják, Véget ért Törökországban a rendkívüli állapot, Visszavonták a volt katalán elnök elleni európai elfogatóparancsot, Ezek a legdrágább eladó magánszigetek, Fantasztikus leletet találtak egy borostyánkőbe zárva, Ha tényleg bevezetik az új közlekedési táblát, sokan a fejükhöz kapnak majd: érzékeli, ha mobilt használunk a kocsiban

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Brutális méretűre dagadt az állami vízfej, a kormány a lerohadt közszolgáltatásokban dolgozókat építené le

A kormány a közigazgatás csúcsszerveként maga sem jár elöl jó példával, rekordméretűre híztak a tárcák.

https://nepszava.hu/3002127_brutalis-mereture-dagadt-az-allami-vizfej-a-kormany-a-lerohadt-kozszolgaltatasokban-dolgozokat-epitene-le

Szakszervezet: Életveszélyes állapotok vannak Budapesten

A BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint a villamospálya átépítése miatt pokoli állapotok vannak a fővárosi Nagykörúton: a pótlóbuszok sofőrjeinek életveszélyes helyzetek miatt kell szlalomozniuk. Azt várják a közlekedési társaságtól, hogy segítséget kérjen a rendőrségtől.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szakszervezet-eletveszelyes-allapotok-vannak-budapesten.666468.html#

A Ryanair-vezérének beintettek a szakszervezetek – Milliók nyaralása veszélyben

Legutóbb még úgy tűnt, a legfinomabban szőrösszívűnek és pokróc stílusúnak nevezett Ryanair-vezér, Michael O’Leary súlyosabb következmények nélkül farag nyereséget az utasok és a pilóták sanyargatásából. De ennek most vége, a nemrég alakult szakszervezetek beintettek. A Ryanair eddig hatszáz, Belgiumba, Portugáliába, Spanyolországba tartó és ezekből az országokból induló járatot törölt. Ez mintegy 50 ezer utast érint, ám arról még nincs információ, hogy hány budapesti járat elindulása kétséges.

http://azuzlet.hu/tenyleg-milliok-nyaralasa-kerult-veszelybe-beintett-a-ryanair-szakszervezete/

Küzdelemre készülnek a nyugdíjfolyósítónál

Átverte a kormány az Államkincstár dolgozóit az 50 százalékos fizetésemelés ígéretével, jó, ha jövőre emelkedik a bérük. A szakemberek menekülnek vagy szakszervezetet alapítanak.

https://nepszava.hu/3001910_kuzdelemre-keszulnek-a-nyugdijfolyositonal

Már több mint 20 ezren vesznek részt a nyári diákmunka programban

Varga Mihály azt mondta, már több mint 20 ezren vesznek részt a Pénzügyminisztérium által meghirdetett nyári diákmunka programban, akiknek a száma augusztus végére meghaladhatja a 30 ezret is.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180719-varga-mihaly-mar-tobb-mint-20-ezren-vesznek-reszt-a-nyari-diakmunka-programban.html

 

KÖZÉLET

Hungarian Air Force: az amerikai elnököket koppintja Orbán

Mégiscsak Orbánnak vette a honvédség az utasszállító repülőt

Szürke, Hungarian Air Force-feliratú repülővel érkezett meg Tel-Avivba Orbán Viktor. A járatszám azonos a honvédség egyik tavaly vásárolt Airbusával, ami hangsúlyozottan nem kormánygép.

https://nepszava.hu/3002111_hungarian-air-force-az-amerikai-elnokoket-koppintja-orban

Kapcsolódó cikk:

A héten megérkezhet a honvédség két új utasszállító repülőgépe

A Magyar Honvédség bejelentése szerint a napokban érkezik a kötelékébe két Airbus A 319-es repülőgép. A többcélú szállító repülőgépek Csehországból érkeznek a kecskeméti bázisra, írja közleményében a minisztérium.

https://index.hu/belfold/2018/01/29/a_heten_megerkezhet_a_ket/

Mégis jogsértő volt az állami földek eladása

A Fidesz maga szolgáltatott rá bizonyítékot, hogy jogsértő volt a védett állami földek privatizálása az előző kormányzati ciklusban: egy jogi kiskapu törvénybe iktatásával próbálnak kibújni az érintett területek visszaszerzésének kötelezettsége alól.

https://nepszava.hu/3001937_megis-jogserto-volt-az-allami-foldek-eladasa

 

GAZDASÁG

A legrosszabb fogyókúrázó: a magyar állam
Sokadszorra lóg a levegőben a közszféra drasztikus leépítésének lehetősége. A versenyszféra most épp a hivatalnokokban látja a munkaerőhiány orvosságát, és nyilván a kormány is szívesen csökkentene kiadásokat, mert azok minden erőfeszítés ellenére folyamatosan csak nőnek az állam méretével együtt. A közszférában dolgozók szerint viszont a fejétől bűzlik a hal, a közigazgatás teteje az állami cégekkel együtt egyre csak burjánzik, míg a valódi közszolgáltatásokban dolgozókból valójában hiány van.

https://index.hu/gazdasag/2018/07/19/kozszfera_leepites_munkaerohiany_burokraciacsokkentes/

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A Mol bruttó 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és ugyancsak 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180719-csokken-az-uzemanyagok-ara.html

Több tízezer magyar dolgozót és 800 milliárd forintot érinthet Trump keménykedése

Amerika és Európa vámháborúját Magyarország szenvedheti meg leginkább.

https://nepszava.hu/3002130_tobb-tizezer-magyar-dolgozot-es-800-milliard-forintot-erinthet-trump-kemenykedese

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Trump: Montenegró kicsi, de nagyon erős emberek lakják

Szerda este Donald Trump európai körútja után interjút adott az őt leginkább támogató amerikai tévécsatornának, a Fox News-nak. Az interjúban főleg az Egyesült Államok Oroszországhoz és a NATO-hoz fűződő viszonyáról volt szó. Az interjút készítő Tucker Carlson felvetette, hogy miért kellene amerikai katonáknak kis, az USA szempontjából közömbös országokért harcolniuk egy orosz támadás esetén.

https://index.hu/kulfold/2018/07/19/trump_nato_montenegro/

Véget ért Törökországban a rendkívüli állapot

Törökországban helyi idő szerint éjfélkor, közép-európai idő szerint 23 órakor véget ért a rendkívüli állapot, amelyet a 2016. július 15-i katonai puccskísérlet után vezettek be.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180718-torokorszagban-veget-ert-a-rendkivuli-allapot.html

Visszavonták a volt katalán elnök elleni európai elfogatóparancsot

A bíró így lényegében elutasította, hogy Németország kizárólag közpénz hűtlen kezelése miatt adja ki Spanyolországnak.

https://nepszava.hu/3002176_visszavontak-a-volt-katalan-elnok-elleni-europai-elfogatoparancsot

 

EGYÉB

Ezek a legdrágább eladó magánszigetek

Galériánkban összegyűjtöttük a jelenleg elérhető legdrágább magánszigeteket, amelyek között nemcsak a Bahamák, hanem még floridai ajánlat is szerepel.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180717-milliardos-tetelu-maganszigetek-szerepelnek-ebben-a-galeriaban-1.html

Fantasztikus leletet találtak egy borostyánkőbe zárva

Borostyánkőbe zárt, a tojásból valószínűleg éppen kikelt kígyó maradványait fedezték fel Mianmar területén, a kis hüllő 99 millió évvel ezelőtt, a kréta korszakban, a dinoszauruszok korában élhetett – számolt be róla a BBC hírportálja.

http://www.origo.hu/tudomany/20180719-fiatal-kigyo-maradvanyait-fedeztek-fel-99-millio-eves-borostyankobe-zarva.html

Ha tényleg bevezetik az új közlekedési táblát, sokan a fejükhöz kapnak majd: érzékeli, ha mobilt használunk a kocsiban

A Westcotec nevű cég az angliai Norfolokban teszteli az új LED-es közlekedési táblát, ami figyelmezteti az autósokat: vezetés közben ne használják a mobiljukat.

http://hvg.hu/tudomany/20180719_kozlekedesi_tabla_figyelmezteto_jelzes_vezetes_kozbeni_mobilozas_westcotec?s=hk

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Lakhatás és szakszervezetek konferencia

2023. május 12-én a Szolidáris Gazdasági Központ és a Friedrich Ebert Alapítvány szervezésében került sor a Szakszervezetek a megfizethető és fenntartható lakhatásért című konferenciára, ahol hazai, osztrák, német szakszervezetek és

Podcast a százegyes szobából

Fontosak-e a szakszervezetek a dolgozóknak? Szerintünk nagyon is. Erről és néhány tévhitről beszélgetett a Dvorácskó Balázs a SZEF szervezési titkára és Illés István a MOMSZ elnöke a Podcast a százegyes

A SZEF XXII. Kongresszusa

A SZEF XXII. Kongresszusa 2023. május 13-án elfogadta a 2022. évi pénzügyi beszámolót és a SZEF Szövetségi Tanácsa által beterjesztett 2022. évi szakmai beszámolót, majd elfogadta a 2023. évi költségvetési