Cikkajánló 2018. július 18.

Tartalom:Lesz-e közalkalmazotti létszámleépítés?, Bekeményítenek a cafeteria ügyében, Jövőre nő a közszférában és az egészségügyben dolgozók fizetés, Simicska kiszállása után jöhet a médiaháború újabb szakasza, Bölcsődekrízis:Esélyük sincs a családoknak, Gyenge a forint, de ettől még erős az utazási kedv, Meghunyászkodott a kormány, eltörlik a Tesco-törvényt, Mészáros cége kizárólagos tulajdonosa lesz a tiszapüspöki izocukorgyárnak, Brüsszel nem tűr tovább: eljárás indul a „Stop Soros” miatt, Még Putyin népszerűségét is kikezdi a nyugdíjkorhatár emelése, Búcsúzóul beolvasott Orbánnak a távozó szlovák nagykövet, Magyarország kilép az ENSZ migrációs csomagjából, A Brexit után luxuscikk lesz a vaj és a sajt Nagy-Britanniában, A klímaváltozás nem kopogtat, már berúgta az ajtót, Száz éve süllyedt el a Titanic túlélőit megmentő gőzös, a Carpathia

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Lesz-e közalkalmazotti létszámleépítés?

Még nem döntött a kormány a létszámleépítésről – közölte egy ellenzéki kérdésre reagálva a pénzügyminiszter a parlamentben.

https://infostart.hu/belfold/2018/07/17/lesz-e-kozalkalmazotti-letszamleepites

 

Bekeményítenek a cafeteria ügyében

A szakszervezetek tiltakoznak a cafeteria szabályainak megváltoztatása ellen, ami szerintük gyakorlatilag bércsökkentést jelent sok száz ezer munkavállalónak.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/cafeteria-valtozas-2019.666362.html

 

Jövőre nő a közszférában és az egészségügyben dolgozók fizetése

A kormány célja, hogy mindenki a képes és tud dolgozni, az dolgozhasson. A 2019-es költségvetés ennek figyelembevételével készült és az adócsomag is több, a munkaerőpiacot érintő változást tartalmaz, mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára

http://www.origo.hu/gazdasag/20180718-penzugyminiszterium-2019-koltsegvetes.html

 

KÖZÉLET

Simicska kiszállása után jöhet a médiaháború újabb szakasza

Az Orbán-rendszerben a maffialogika érvényesül, az árulóknak nincs helyük a családban, konszolidáció nem létezik. A Heti Válasz csődvédelmet kér, a Hír TV vezetője hamarosan távozhat. A Simicska-birodalom bukásáról szóló HVG-összeállítás második részét olvashatják.

http://hvg.hu/kkv/201828_lapot_huznak

 

Bölcsődekrízis:Esélyük sincs a családoknak

A kormány támogatja a bölcsődék létrehozást, hiszen a nők munkába állása a cél. A kisebb önkormányzatok azonban nem tudnak fenntartani egy bölcsődét, a cégeknek sem éri meg, az álláskeresők gyerekeit pedig nem veszik fel.

http://nepszava.hu/3001848_bolcsodekrizis-eselyuk-sincs-a-csaladoknak

 

GAZDASÁG

Gyenge a forint, de ettől még erős az utazási kedv

Egyelőre nem csökkent az utazási irodák forgalma a gyenge forint miatt. A jogszabályok pedig az eddigieknél is nagyobb biztonságot adnak a hazai turistáknak.

http://www.nepszava.hu/3001954_gyenge-a-forint-de-ettol-meg-eros-az-utazasi-kedv

 

Meghunyászkodott a kormány, eltörlik a Tesco-törvényt

Az Európai Bizottságnak nem tetszett, a magyar kormány így most törvényben törölné el a veszteséges működés tilalmát, amit kifejezetten a külföldi áruházakra írtak a kereskedelmi törvénybe.

http://www.nepszava.hu/3001983_meghunyaszkodott-a-kormany-eltorlik-a-tesco-torvenyt

 

Mészáros cége kizárólagos tulajdonosa lesz a tiszapüspöki izocukorgyárnak

Maga Orbán Viktor adta át a nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszú üzemet, amivel az ország első üzletembere gazdagodott.

http://www.nepszava.hu/3001916_meszaros-cege-kizarolagos-tulajdonosa-lesz-a-tiszapuspoki-izocukorgyarnak

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Brüsszel nem tűr tovább: eljárás indul a „Stop Soros” miatt

Kötelezettségszegési eljárást indít csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság a menekülteket segítő szervezetek ellen kitalált, úgynevezett „Stop Soros” törvény és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt – értesült a Népszava.

http://www.nepszava.hu/3001963_brusszel-nem-tur-tovabb-eljaras-indul-a-stop-soros-miatt

 

Még Putyin népszerűségét is kikezdi a nyugdíjkorhatár emelése

Több mint nyolcvan éve nem nyúltak Oroszországban a korhatárhoz, amit most a foci vb leple alatt kezd el a kormány. A téma rendkívül kényes, a kormánypárt tagjainak meg is tiltották, hogy kritizálják a reformot.

http://www.nepszava.hu/3001944_meg-putyin-nepszeruseget-is-kikezdi-a-nyugdijkorhatar-emelese

 

Búcsúzóul beolvasott Orbánnak a távozó szlovák nagykövet

Rastislav Kácer szerint a magyar miniszterelnök fényhordozónak tartja magát, aki azonban autokrata ambíciókkal bír.

http://hvg.hu/itthon/20180717_bucsuzoul_beolvasott_orbannak_a_tavozo_szlovak_nagykovet?s=hk

 

Magyarország kilép az ENSZ migrációs csomagjából

Magyarország a továbbiakban nem vesz részt az ENSZ migrációs csomagjának az előkészítésében, és ha az ENSZ-közgyűlés elé kerül a dokumentum, akkor nemmel szavaznak majd – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülést követően

http://www.origo.hu/itthon/20180718-szijjarto-peter-tajekoztato-eu-izrael.html?utm_source=hirkereso

 

A Brexit után luxuscikk lesz a vaj és a sajt Nagy-Britanniában

Méregdrága lesz a csecsemő-tápszer is.

A The Guardian cikke szerint Nagy-Britannia olyan erős importfüggőségben van a tejtermékek területén, hogy az Európai Unióból történő kilépésük után luxuscikkek lehetnek az olyan mindennapi termékek, mint a vaj, a sajt vagy a joghurt.

https://24.hu/kulfold/2018/07/18/brexit-tejtermekek/

 

EGYÉB

 

A klímaváltozás nem kopogtat, már berúgta az ajtót

Feje tetejére állt az időjárás ezen a nyáron, amit mi is megtapasztalhattunk bőven az elmúlt hetekben. Nyilván sokak elégedettek a hazánkban tapasztalható nem túl forró idővel, de mindenképp figyelemre méltó, hogy a nyár derekán megszokottól kétségkívül elmaradnak a napi csúcshőmérsékletek. Nem így Skandináviában, az északi sarkkör környékén, ahol napok óta kirívóan meleg van, bőven melegebb, mint mifelénk.

https://index.hu/tudomany/2018/07/17/a_klimavaltozas_nem_kopogtat_mar_berugta_az_ajtot/

 

Száz éve süllyedt el a Titanic túlélőit megmentő gőzös, a Carpathia

Kereken száz éve, 1918. július 17.-én kora délelőtt, alig több mint hat évvel a Titanic hullámsírba merülése után, a könyörtelen végzet a legendás óceánjáró túlélőit megmentő, és emiatt világhírűvé vált Carpathia gőzöst is utolérte. A Titanic tragikus történetének hőse, a Carpathia nem csak az egyetemes, hanem a magyar tengerhajózás történetébe is mindörökre beírta nevét.

http://www.origo.hu/tudomany/20180717-nemet-torpedo-vegzett-a-royal-navy-kotelekebe-besorozott-vilaghiru-oceanjaroval.html

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?