Cikkajánló 2018. július 16.

Tartalom:Az LMP a hon- és rendvédelmi dolgozók érdemi illetményemelését sürgeti, Az MNB a Magyar Szakszervezeti Szövetség mellé állt a cafetéria ügyében?, Mennyit ér a magyar munkás?, Felrobban a dinnye a földeken, mert nincs aki leszedje, Dolgozói motiváció: munka és magánélet egyensúlya, Lecsukhatják azt, aki politikust zaklat otthon, Az olvasás szezonja,Az Amazon, a Boeing és a Tesla is Magyarországra érkezhet, KSH: májusban 15,1 százalékkal nőtt az építőipar termelése, Orbán Viktor a vb-döntő előtt találkozott Vlagyimir Putyinnal, Donald Trump Magyarországról beszélt egy interjúban, Orbán Viktor Magyarország tiszteletéről biztosította az olasz kormányt, Kiderül a múmiák titka, csodás leleteket találtak a régészek, Idén 28 ember sérült meg a pamplonai bikafuttatáson, Skóciában űrrepülőtér épülhet

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Az LMP a hon- és rendvédelmi dolgozók érdemi illetményemelését sürgeti

Ezen a két területen még mindig a 2008 óta változatlan, 38 650 forintos köztisztviselői alapjárandóság jelenti a fizetések számítási alapját, amit 60 ezerre növelne a párt képviselője. Demeter Márta elfogadhatatlannak nevezte, hogy szerintük a kormány évek óta közalkalmazottakkal és közmunkásokkal próbálja kompenzálni a hivatásos állomány létszámhiányát.

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=215432

 

Az MNB a Magyar Szakszervezeti Szövetség mellé állt a cafetéria ügyében?

Csökkenhet a foglalkoztatottak nettó jövedelme a béren kívüli juttatások szabályainak változása okán jövőre – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank is. Nem várt helyről kaptak tehát támogatást a szakszervezetek, amelyek ugyanezen okból tiltakoznak a cafetéria rendszerének átalakítása miatt.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/14861-az-mnb-a-magyar-szakszervezeti-szovetseg-melle-allt-a-cafeteria-ugyeben

 

Mennyit ér a magyar munkás?

A magyar átlagbér az OECD országok körében Mexikót megelőzve a második legalacsonyabb. Valóban csak ilyen keveset érdemelne teljesítménye alapján a magyar munkás, vagy más okok vannak a háttérben? A Társadalomelméleti Kollégium és az Új Egyenlőség közbeszélgetésén a magyarországi bértárgyalásokat és bérhelyzetet jártuk körül.

http://ujegyenloseg.hu/mennyit-er-a-magyar-munkas/

 

Felrobban a dinnye a földeken, mert nincs aki leszedje

A földeken maradhat a termés, mert nincs, aki leszedje a dinnyét. A termelők kétségbeestek, a szezon ugyanis jó lenne, ha be tudnák takarítani a gyümölcsöt. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint, úgy kell összevadászni a munkásokat.

http://www.atv.hu/belfold/20180716-munkaerohiany-rengeteg-dinnye-maradhat-a-foldeken

 

Dolgozói motiváció: munka és magánélet egyensúlya

A hazai cégek egyelőre csupán kis százaléka támogatja a kisgyermeket nevelő munkavállalókat – derül ki egy friss kutatásból. A munka és magánélet egyensúlya azonban elengedhetetlen a munkatársak elkötelezettségéhez, vallja a K&H, ezért a pénzintézet számos támogatást nyújt a dolgozók számára, az életkorhoz, családi állapothoz és egyéni igényekhez igazodóan.

http://www.munkaugyek.org/2018/07/15/dolgozoi-motivacio-munka-es-maganelet-egyensulya/

 

KÖZÉLET

Lecsukhatják azt, aki politikust zaklat otthon

Czunyiné Dr. Bertalan Judit fideszes politikus törvénymódosító javaslatot nyújtott be a Büntető Törvénykönyvhöz, a javaslat egyik pontja pedig a hivatalos személyek zaklatásának szankcionálására is kitér.

https://24.hu/belfold/2018/07/16/politikus-zaklatas-btk-czunyine-bertalan-judit/

Az olvasás szezonja

A nyár, a szabadság nem kizárólag a strandolás, a kirándulás, az utazás, de az olvasás szezonja is. Kánikula elől a hűvös lakásba menekülve, vagy eső elől a négy fal közé húzódva egy jó könyvvel igazán tartalmas időtöltés. Megkérdeztünk néhány közéleti embert, hogy vajon milyen könyvet választottak maguknak nyárra.

https://figyelo.hu/v/az-olvasas-szezonja/

 

GAZDASÁG

Az Amazon, a Boeing és a Tesla is Magyarországra érkezhet

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten az Egyesült Államokban járt, és a Tesla mellett az Amazon és a Boeing vezetőivel is tárgyalt. Bemutattuk, hogyan élnek Hongkongban a legszegényebbek koporsó méretű lakásaikban, valamint kiderült az is, hogy Észak-Koreában milyen fogyasztási cikkek a legfelkapottabbak mostanában.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180713-heti-gazdasagi-osszefoglalo-2018-julius-915.html

 

KSH: májusban 15,1 százalékkal nőtt az építőipar termelése

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180716-ksh-ipari-termeles-majus-2018.html

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

Orbán Viktor a vb-döntő előtt találkozott Vlagyimir Putyinnal

A futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a Kremlben vasárnap – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

http://www.origo.hu/itthon/20180715-orban-viktor-talalkozott-vlagyimir-putyinnal.html

 

Donald Trump Magyarországról beszélt egy interjúban

Donald Trump amerikai elnök a brit ITV-nek adott interjúban azt mondta: Brüsszel azért rója meg Magyarországot, mert az nem akar migránsokat átvenni. Szerinte a tömeges bevándorlás rossz hatással lesz Európára. Azt is elárulta, hogy újra akar indulni az elnökválasztáson 2020-ban, és szerinte nincs senki, aki le tudná őt győzni.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180715-az-eunak-az-a-baja-a-magyarokkal-hgoy-azok-nem-kernek-a-migransokbol.html

 

Orbán Viktor Magyarország tiszteletéről biztosította az olasz kormányt

Orbán Viktor Magyarország tiszteletéről biztosította Olaszország új kormányát, amely új migrációs politikájával megvédi Európa külső határait – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az MTI-vel. A magyar miniszterelnök ezt Guiseppe Conte olasz kormányfő levelére írt válaszlevelében közölte.

http://www.origo.hu/itthon/20180715-orban-viktor-magyarorszag-tiszteleterol-biztositotta-olaszorszag-uj-kormanyat.html

 

 

EGYÉB

Kiderül a múmiák titka, csodás leleteket találtak a régészek

Az ókori egyiptomi 26. dinasztia korából származó mumifikáló műhelyt és számos sírt tárt fel egy német-egyiptomi régészcsoport a Kairó közelében, Szakkarában folyó ásatáson. A leletek között szerepel egy mintegy 2500 éves, aranyozott múmiamaszk is.

http://www.origo.hu/tudomany/20180715-mumifikalo-muhelyt-es-aranyozott-mumiamaszkot-tartak-fel-egy-szakkarai-asatason.html?utm_source=hirkereso

 

Idén 28 ember sérült meg a pamplonai bikafuttatáson

A befejező napon hatan sérültek meg a város utcáin megrendezett 850 méteres futamon, amit a bikák 2 perc 12 másodperc alatt tettek meg.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180715-iden-28-ember-serult-meg-a-pamplonai-bikafuttatason.html

 

Skóciában űrrepülőtér épülhet

A műholdakat szállító rakéták függőleges irányú fellövésére a UK Space Agency a legalkalmasabbnak az A’Mhoine-félszigetet találta, így ott valósulhat meg a 2,5 millió fontos (912 millió forintos) beruházás. Az űrkikötő építésére a Highlands and Islands Enterprise-zal szerződtek. Akár már 2020-ban is repülhetnek innen űrhajók.

https://www.napi.hu/roviden/?cikkid=10003604

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a

A SZEF elnöke a fővárosi foglalkoztatásról

2023. november 9-én Csóti Csaba, a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldala soros elnökeként előadást tartott a Munkaerőpiaci kihívások a közszolgáltatásokban című konferencián, a Budapest 150 program keretében. Előadásában a munkaerőhiány,