Cikkajánló 2018. július 13.

Tartalom:A Fidesz megalázta Kordás Lászlót és a munkavállalókat, Százezer ember átcsoportosítása: megszólalt az MGYOSZ, „Összeomlás előtti állapotban van az oktatás, Több tízezer forintot veszítenek a pedagógusok a bértábla alapjának bebetonozása miatt, Patthelyzetet hozhat a fideszes buszcég bedőlése, Újabb amerikai egyetem jön Magyarországra, Így magyarázkodik a Fidesz a képviselői béremelésről: ők az utolsók a sorban, Újabb amerikai cégeknél fényezte a magyar kormányt Varga Mihály, Fejenként 140 ezres vacsorákon tömték a bendőjüket az „európai kisemberek” képviselői, Trumpot nem látják szívesen Londonban, ezért nem is ott szállt meg, Ismét az ENSZ előtt Soros migránscsomagja, Szijjártó Péter: Magyarország teljesíti a NATO felé a 2%-os védelmi ráfordítást, Szabadkereskedelmi egyezményt kötnének a britek a Brexit után az USA-val, A harmincas magyar nők hisznek leginkább a péntek 13. erejében, Felmérés: Nincs énideje a magyar nőknek, Szombaton megrendezik a Balaton-átúszást, Lebontanák a Tádzs Mahalt?

A Fidesz megalázta Kordás Lászlót és a munkavállalókat

A miniszterelnökség vezetője tegnap éppen arról beszélt, hogy a kormány kész meghallgatni a szakszervezeteket cafeteria-ügyben. Egy nappal később a kormánypárti képviselők nyíltan belefojtották a szót a legnagyobb szakszervezeti szövetség vezetőjébe.

https://www.sztarklikk.hu/kozelet/a-fidesz-megalazta-a-legnagyobbmunkavallaloi-erdekkepviseletelnoket/339898/#

Százezer ember átcsoportosítása: megszólalt az MGYOSZ

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a közszféra százezres leépítésével lehetne enyhíteni a versenyszférában uralkodó munkaerőhiányon.

http://www.atv.hu/belfold/20180712-szazezer-ember-atcsoportositasa-megszolalt-az-mgyosz/hirkereso

„Összeomlás előtti állapotban van az oktatás

Szűcs Tamás szerint néhány éven belül egyszerűen nem lesz, aki tanítson. A korábbi fideszes képviselő belülről látta a párt működését, így már semmi nem lepi meg. Interjú a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének új elnökével, akinek a nacionalizmus nem szitokszó.

https://24.hu/belfold/2018/07/13/pdsz-oktatas-szucs-tamas/

Több tízezer forintot veszítenek a pedagógusok a bértábla alapjának bebetonozása miatt

2019-ben is az 101 500 forintos vetítési alap határozza majd meg a pedagógusok bérét, hiába kéri évek óta a szakszervezetek, hogy vagy emeljenek a vetítési alap összegén, vagy térjenek vissza a pedagógus-életpályamodell bevezetésekor kidolgozott számítási módhoz, és a mindenkori minimálbér legyen a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok, gyógypedagógusok fizetésnek alapja. Kiszámoltuk, mennyit veszítenek a pedagógusok a vetítési alap bebetonozása miatt.

http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/13/vetitesi_alap_mennyit_veszitenek_a_pedagogu_0W4QOP

Patthelyzetet hozhat a fideszes buszcég bedőlése

Szorult helyzetbe került a BKV, a „nemzeti buszgyártó cég” szerepére kiválasztott Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. (IEAG) becsődölése után a közlekedési vállalatnak most máshonnan kell mielőbb legalább két tucat buszt szereznie. Hamarosan el kell kezdeni ugyanis a hármas metró középső szakaszának felújítását, és a pótló járatokhoz elengedhetetlenek az új buszok.

http://nepszava.hu/3001408_patthelyzetet-hozhat-a-fideszes-buszceg-bedolese

 

Újabb amerikai egyetem jön Magyarországra

Jövő szeptembertől egy újabb amerikai egyetem indíthatja el a képzési programját Budapesten – mondta SzijjártóPéter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek pénteken New Yorkban.

https://24.hu/kozelet/2018/07/13/ujabb-amerikai-egyetem-johet-magyarorszagra/

Így magyarázkodik a Fidesz a képviselői béremelésről: ők az utolsók a sorban

Szerintük mindenkinek hamarabb emelkedett a bére, mint az övék, így utolsóként eljött az idő, hogy saját fizetéseiket is rendezzék.

http://hvg.hu/gazdasag/20180713_Igy_magyarazkodik_a_Fidesz_a_kepviseloi_beremelesrol_Ok_az_utolsok_a_sorban

Újabb amerikai cégeknél fényezte a magyar kormányt Varga Mihály

A Tesla után az Amazonnál és a Boeingnél járt.

Az Amazon központjában járt Varga Mihály pénzügyminiszter. Azt mondta, a magyar kiskereskedelmi forgalom 4 százalékát adták tavaly a csomagküldő cégek. Az internetes kiskereskedelem forgalma 2017-ben csaknem 400 milliárd forintra bővült az előző évi 308 milliárdról.

http://hvg.hu/gazdasag/20180713_Ujabb_amerikai_cegeknel_fenyezte_a_magyar_kormanyt_Varga_Mihaly

Fejenként 140 ezres vacsorákon tömték a bendőjüket az „európai kisemberek” képviselői

A populisták sem vetik meg a luxust – félmillió eurót követel vissza az Európai Parlament a „Nemzetek Európája” frakciótól.

http://hvg.hu/gazdasag/20180713_Fejenkent_140_ezres_vacsorakon_tomtek_a_bendojuket_az_europai_kisemberek_kepviseloi

Trumpot nem látják szívesen Londonban, ezért nem is ott szállt meg

Donald Trump a Sun brit bulvárlapnak adott interjúban azt mondta, mivel nem látják szívesen Londonban, inkább nem a fővárosban szállt meg elnöki látogatása alatt. Trump hozzátette: „az igazi brit emberek szeretik az Egyesült Államok elnökét”.

https://24.hu/kulfold/2018/07/13/trump-london/

Ismét az ENSZ előtt Soros migránscsomagja

Pénteken tárgyal utoljára New Yorkban a Soros György által gyakorlatilag tollba mondott migrációs csomagjáról az ENSZ. A dokumentum valójában egy afrikai migrációs csomag, a haszonélvezője Afrika, az elszenvedője pedig Európa.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180712-ensz-migracios-csomag-soros-gyorgy-afrika-migrasnparti.html

Szijjártó Péter: Magyarország teljesíti a NATO felé a 2%-os védelmi ráfordítást

Magyarország 2024-ig biztosan teljesíti a kétszázalékos GDP-arányos védelmi ráfordítást érintő vállalását. A haderőfejlesztési program tekintetében ez már korábban sikerülni fog – közölte a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-csúcstalálkozón.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180712-magyarorszag-teljesiti-a-2os-kotelezettseget-a-nato-fele.html

 

Szabadkereskedelmi egyezményt kötnének a britek a Brexit után az USA-val

De Trump szerint erre csak akkor van esély, ha London nem seftel tovább az EU-val a kilépést követően.

http://hvg.hu/vilag/20180713_Szabadkeresdelmi_egyezmenyt_kotnenek_a_britek_a_Brexit_utan_az_USAval

 

A harmincas magyar nők hisznek leginkább a péntek 13. erejében

Hazánkban a 30-39 éves nők közel fele hisz a péntek 13-a szerencsebefolyásoló erejében. Ráadásul közülük szinte háromszor többen tartják e napot szerencsésnek, mint szerencsétlennek – derül ki a Szerencsejáték Zrt. által a péntek 13-i babonákkal kapcsolatos, a felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív felmérésből.

http://www.origo.hu/itthon/20180712-pentek-13-a-harmincas-magyar-nok-hisznek-benne-leginkabb.html

Felmérés: Nincs énideje a magyar nőknek

A magyar nők az egyik leginkább családcentrikusak – ez derül ki egy kutatásából, amelyben hét nyugat-európai országból összesen nyolcezer 16-59 év közötti nő vett részt. A felmérésből ugyanakkor az is látszik, hogy a magyar hölgyek szinte nem ismerik az „énidő” fogalmát, ahogy a rendszeres nőgyógyászati szűréseket is hanyagolják

http://www.atv.hu/belfold/20180711-nincs-enideje-a-magyar-noknek

Szombaton megrendezik a Balaton-átúszást

Kétszeri halasztás után szombaton megrendezik a 36. Lidl Balaton-átúszást.

A szervezők csütörtöki tájékoztatása szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Balatoni Vízirendészet parancsnokának egyetértésével született meg a döntés.

http://www.origo.hu/itthon/20180712-megrendezik-a-balatonatuszast.html

Lebontanák a Tádzs Mahalt?

Ultimátumot adott az indiai Legfelsőbb Bíróság a világ egyik legjelentősebb történelmi-kulturális emlékének és fontos turisztikai attrakciójának számító Tádzs Mahal kapcsán a szövetségi állam kormányának.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180712-lebontanak-tadzs-mahal.html

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk