Cikkajánló 2018. július 12.

Tartalom:Nem lesz leépítés a közszférában, Csak hergelik a közszférát, Gulyás Gergely: meg kell határozni, hány embert rúgnak ki a közszférából, Támogatná az MSZP a szakszervezetek tüntetését, Bérfeszültségtől tart a szakszervezeti vezető, Légkondiháború az irodákban – Hány fokra állítsuk a klímát?, Nincs messze az idő, amikor minden harmadik magyar 60 év felett lesz, Matolcsy újra miniszteri székre vágyik, Amerikai nagykövet: jó lenne, ha a CEU ügye nem rontaná el a jó viszonyt, A Tesla központjában tárgyalt Varga Mihály, Rendkívüli parlamenti ülést akar a kormány, 29 törvényről dönthetnek, Egyre bizakodóbbak a honi vállalkozások vezetői, Kiemelt cél a kkv-k fejlesztése Palkovics László miniszter szerint, Saját magának vett nyelviskolát Mészáros Lőrinc jobbkeze, és a dolog nem függ össze azzal, hogy diákhitelből lehet majd idegen nyelveket tanulni, Szijjártó: Magyarország növeli hozzájárulását a NATO erőfeszítéseihez, NATO-csúcs: Trump szokatlanul élesen bírálta Németországot, Sztrájkot hozott a Fiatnál Ronaldo átigazolása, Kommunista segítséggel kormányozhat Andrej Babis, Szétzúznák a Facebookot, egyre csak erősödnek a vállalat feldarabolását követelő hangok, Ezeréves afrikai érme egy lakatlan ausztrál szigeten, Kiskrokodilok születtek Szegeden, Tudja-e, hogy miért került Tell Vilmos a magyar kártyára?

Nem lesz leépítés a közszférában

A kormány bizonyos területeken erősíteni kívánja az állam szerepét.

https://magyaridok.hu/gazdasag/nem-lesz-leepites-a-kozszferaban-3285344/

 

Csak hergelik a közszférát

Sem a kormány, sem a munkaadói szervezetek nem dolgoztak ki új tervet a közszféra karcsúsítására, az országos érdekegyeztetési fórumokon nem tárgyaltak róla, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) második félévi menetrendjében sem szerepel a kérdés.

https://nepszava.hu/3001236_csak-hergelik-a-kozszferat

 

Gulyás Gergely: meg kell határozni, hány embert rúgnak ki a közszférából

Azt is megmondta, hogy mikorra. A miniszter szerint nem kell fűnyíróelvszerű leépítéstől tartani.

https://nepszava.hu/3001304_gulyas-gergely-meg-kell-hatarozni-hany-embert-rugnak-ki-a-kozszferabol

 

Támogatná az MSZP a szakszervezetek tüntetését

Tóth Bertalan a legnagyobb szakszervezeti konföderáció, a MASZSZ elnökével találkozott.

http://www.atv.hu/belfold/20180711-tamogatna-az-mszp-a-szakszervezetek-tunteteset/hirkereso

 

Bérfeszültségtől tart a szakszervezeti vezető

Nem érkezett módosító javaslat a kormány részéről cafeteria-ügyben. Ahhoz, hogy módosítani lehessen a kabinet terveit tegnap délutánig kellett volna javaslatokat benyújtani – mivel a törvényalkotási bizottság ma ül össze.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/berfeszultsegtol-tart-a-szakszervezeti-vezeto-2464320?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Légkondiháború az irodákban – Hány fokra állítsuk a klímát?

Az egyik kolléga a kabátjában is vacog, a másik pedig már nem tud mit levenni magáról: a nyári időszakban állandó és forró vita tárgya, hogy hány fok legyen az irodában. Magyarországon immár másfél évtizede létezik egy olyan rendelet, ami feketén-fehéren előírja, hogy milyen hőmérsékletet kell biztosítani a munkahelyeken. Az LG Magyarország most számos kutatási eredmény bemutatásával segít eldönteni, hogy milyen klíma mellett lehet a legjobban, leghatékonyabban dolgozni.

https://profitline.hu/Legkondihaboru-az-irodakban-%E2%80%93-Hany-fokra-allitsuk-a-klimat-380957

 

Nincs messze az idő, amikor minden harmadik magyar 60 év felett lesz

Alig húsz év múlva már több 60-64 év közötti magyar fog élni, mint ahányan bármely már korosztály tagjai lesznek.

https://nepszava.hu/3001302_nincs-messze-az-ido-amikor-minden-harmadik-magyar-60-ev-felett-lesz

 

Matolcsy újra miniszteri székre vágyik

A jegybank elnöke leplezetlen ambícióval alakítaná a kormány gazdaságpolitikáját, Varga Mihályt már “idegessé tette” ezt a helyzet.

https://nepszava.hu/3001252_matolcsy-ujra-miniszteri-szekre-vagyik

 

Amerikai nagykövet: jó lenne, ha a CEU ügye nem rontaná el a jó viszonyt

Az amerikai-magyar kapcsolatok az elmúlt időkben “nem olyanok voltak, mint amilyennek lenniük kellett volna”, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete szerint.

https://nepszava.hu/3001262_amerikai-nagykovet-jo-lenne-ha-a-ceu-ugye-nem-rontana-el-a-jo-viszonyt

 

A Tesla központjában tárgyalt Varga Mihály

A tárcavezető a cég fremonti központjában járt.

Az amerikai cégek jól érzik magukat Magyarországon, ezt mutatja, hogy jelenleg több mint 1500 amerikai irányítású vállalkozás működik hazánkban – erről beszélt Varga Mihály, miután a Tesla fremonti központjában tárgyalt a magyar üzleti delegáció vezetőjeként.

http://hvg.hu/gazdasag/20180712_A_Tesla_kozpontjaban_targyalt_Varga_Mihaly

 

 

Rendkívüli parlamenti ülést akar a kormány, 29 törvényről dönthetnek

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében azt kérte Kövér László házelnöktől, hogy utóbbi hívja össze az Országgyűlés rendkívüli ülését július 16-17-re, illetve 20-ra. A kérvényhez csatolt melléklet szerint a három nap alatt összesen 29 törvényről döntene majd a Ház.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/rendkivuli-parlamenti-ulest-akar-a-kormany-29-torvenyrol-donthetnek.291694.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

 

Egyre bizakodóbbak a honi vállalkozások vezetői

A családi társaságoknál több pénzt költenének innovációra.

A hazai kis- és középvállalatok egyre több ügyféllel, nagyobb árbevétellel számolnak, pozitívan értékelik a jelenlegi gazdasági környezetet, derül ki az UniCredit Bank felméréséből.

https://magyaridok.hu/gazdasag/egyre-bizakodobbak-a-honi-vallalkozasok-vezetoi-3283904/

 

Kiemelt cél a kkv-k fejlesztése Palkovics László miniszter szerint

Jövőre már a hatóság értesítheti a vállalatokat az adókedvezményről.

A kormány fontosnak tartja a magyar kis- és középvállalkozások fejlesztését – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Ennek érdekében könnyítik a finanszírozási forrásokhoz való hozzájutásukat.

https://magyaridok.hu/gazdasag/kiemelt-cel-a-kkv-k-fejlesztese-palkovics-laszlo-miniszter-szerint-3284195/

 

Saját magának vett nyelviskolát Mészáros Lőrinc jobbkeze, és a dolog nem függ össze azzal, hogy diákhitelből lehet majd idegen nyelveket tanulni

“Tudtad, hogy Mészáros Lőrinc megvett egy nyelviskolát? Erre tessék!” 

– kommentálták a 444-nek nyelvtanári körökből azt a keddi hírt, hogy 

a Nemzeti Versenyképességi Tanács – amit maga Varga Mihály pénzügyminiszter vezet – azt javasolja a kormánynak, hogy az vezesse be a nyelvtanulási diákhitelt.

https://444.hu/2018/07/12/sajat-maganak-vett-nyelviskolat-meszaros-lorinc-jobbkeze-es-a-dolog-nem-fugg-ossze-azzal-hogy-diakhitelbol-lehet-majd-idegen-nyelveket-tanulni

 

Szijjártó: Magyarország növeli hozzájárulását a NATO erőfeszítéseihez

A nemzetközi biztonsági rendszert keleti és déli irányból érő folyamatos kihívások miatt Magyarország növeli hozzájárulását a NATO erőfeszítéseihez – nyilatkozta magyar újságíróknak a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Brüsszelben, a kétnapos NATO-csúcstalálkozó szünetében.

http://www.origo.hu/itthon/20180711-szijjarto-magyarorszag-noveli-hozzajarulasat-a-nato-erofesziteseihez.html

 

NATO-csúcs: Trump szokatlanul élesen bírálta Németországot

Szerda este még Brüsszelben tartózkodott Donald Trump, és nem vonta vissza jóváhagyását a NATO csúcstalálkozóján született közös nyilatkozatoktól sem. Ezekkel a jó hírekkel szolgált az észak-atlanti szövetség kétnapos tanácskozásának első napja, amely az amerikai elnök szokatlanul éles kirohanásával kezdődött, és két közös közlemény elfogadásával végződött.

https://nepszava.hu/3001261_nato-csucs-trump-szokatlanul-elesen-biralta-nemetorszagot

 

Sztrájkot hozott a Fiatnál Ronaldo átigazolása

Sztrájkot terveznek a Fiat olasz dolgozói amiatt, hogy míg a Fiat Chryslert és a Juventus labdarúgó klubot is birtokló Agnelli befektető család nem akar béreket emelni, leigazolta Christiano Ronaldo portugál futballsztárt, aki évente 30 millió eurót fog keresni.

https://autopro.hu/gyartok/Sztrajkot-hozott-a-Fiatnal-Ronaldo-atigazolasa/26441/

 

Kommunista segítséggel kormányozhat Andrej Babis

Bizalmat kapott csütörtökre virradóra a prágai parlamenti alsóházban az Andrej Babis vezette új cseh koalíciós kormány.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180712-andrej-babist-a-kommunistak-mentettek-meg.html

 

Szétzúznák a Facebookot, egyre csak erősödnek a vállalat feldarabolását követelő hangok

Alig másfél hónapja indult útjára a Freedom from Facebook nevű mozgalom, amely szeretné megtörni a Facebook monopol helyzetét. Most egy komoly amerikai szakszervezet is csatlakozott hozzájuk, miközben az Európai Parlamentben is erősödnek a Facebook darabokra törését szorgalmazó hangok.

http://hvg.hu/tudomany/20180712_facebook_whatsapp_instagram_messenger_facebook_feldarabolasa?s=hk

 

Ezeréves afrikai érme egy lakatlan ausztrál szigeten

Valószínűleg a középkori Afrikából származó érmét találtak egy lakatlan ausztrál szigeten, a pénz becsült kora akár ezer év is lehet, tehát még jóval Ausztrália James Cook által történt felfedezése előtti időkből származik.

http://www.origo.hu/tudomany/20180711-rejtely-hogy-milyen-kapcsolat-allhatott-fen-a-deli-kontinens-es-ausztralia-kozott.html?utm_source=hirkereso

 

Kiskrokodilok születtek Szegeden

Két tompaorrú krokodil kelt ki a Szegedi Vadasparkban. A nevelt kicsinyeket már a látogatók is megfigyelhetik.

http://www.origo.hu/itthon/20180712-tompaorru-krokodilok-keltek-ki-a-szegedi-vadasparkban.html

 

Tudja-e, hogy miért került Tell Vilmos a magyar kártyára?

George Washingtonhoz hasonlóan a szabadságért harcolt, és elképesztő bátorsággal hasította ketté a saját fia feje tetejére elhelyezett almát száz lépés távolságból a számszeríjával. A svájci hős, Tell Vilmos nem véletlenül vált nemzeti jelképpé. De hogyan került a magyar kártya makkfelső-lapjára?

http://www.origo.hu/tudomany/20180710-a-tortenelem-es-a-mitosz-kozotti-hatarokat-gyakran-elmossa-az-emlekezet.html

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a