Cikkajánló 2018. július 12.

Tartalom:Nem lesz leépítés a közszférában, Csak hergelik a közszférát, Gulyás Gergely: meg kell határozni, hány embert rúgnak ki a közszférából, Támogatná az MSZP a szakszervezetek tüntetését, Bérfeszültségtől tart a szakszervezeti vezető, Légkondiháború az irodákban – Hány fokra állítsuk a klímát?, Nincs messze az idő, amikor minden harmadik magyar 60 év felett lesz, Matolcsy újra miniszteri székre vágyik, Amerikai nagykövet: jó lenne, ha a CEU ügye nem rontaná el a jó viszonyt, A Tesla központjában tárgyalt Varga Mihály, Rendkívüli parlamenti ülést akar a kormány, 29 törvényről dönthetnek, Egyre bizakodóbbak a honi vállalkozások vezetői, Kiemelt cél a kkv-k fejlesztése Palkovics László miniszter szerint, Saját magának vett nyelviskolát Mészáros Lőrinc jobbkeze, és a dolog nem függ össze azzal, hogy diákhitelből lehet majd idegen nyelveket tanulni, Szijjártó: Magyarország növeli hozzájárulását a NATO erőfeszítéseihez, NATO-csúcs: Trump szokatlanul élesen bírálta Németországot, Sztrájkot hozott a Fiatnál Ronaldo átigazolása, Kommunista segítséggel kormányozhat Andrej Babis, Szétzúznák a Facebookot, egyre csak erősödnek a vállalat feldarabolását követelő hangok, Ezeréves afrikai érme egy lakatlan ausztrál szigeten, Kiskrokodilok születtek Szegeden, Tudja-e, hogy miért került Tell Vilmos a magyar kártyára?

Nem lesz leépítés a közszférában

A kormány bizonyos területeken erősíteni kívánja az állam szerepét.

https://magyaridok.hu/gazdasag/nem-lesz-leepites-a-kozszferaban-3285344/

 

Csak hergelik a közszférát

Sem a kormány, sem a munkaadói szervezetek nem dolgoztak ki új tervet a közszféra karcsúsítására, az országos érdekegyeztetési fórumokon nem tárgyaltak róla, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) második félévi menetrendjében sem szerepel a kérdés.

https://nepszava.hu/3001236_csak-hergelik-a-kozszferat

 

Gulyás Gergely: meg kell határozni, hány embert rúgnak ki a közszférából

Azt is megmondta, hogy mikorra. A miniszter szerint nem kell fűnyíróelvszerű leépítéstől tartani.

https://nepszava.hu/3001304_gulyas-gergely-meg-kell-hatarozni-hany-embert-rugnak-ki-a-kozszferabol

 

Támogatná az MSZP a szakszervezetek tüntetését

Tóth Bertalan a legnagyobb szakszervezeti konföderáció, a MASZSZ elnökével találkozott.

http://www.atv.hu/belfold/20180711-tamogatna-az-mszp-a-szakszervezetek-tunteteset/hirkereso

 

Bérfeszültségtől tart a szakszervezeti vezető

Nem érkezett módosító javaslat a kormány részéről cafeteria-ügyben. Ahhoz, hogy módosítani lehessen a kabinet terveit tegnap délutánig kellett volna javaslatokat benyújtani – mivel a törvényalkotási bizottság ma ül össze.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/berfeszultsegtol-tart-a-szakszervezeti-vezeto-2464320?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Légkondiháború az irodákban – Hány fokra állítsuk a klímát?

Az egyik kolléga a kabátjában is vacog, a másik pedig már nem tud mit levenni magáról: a nyári időszakban állandó és forró vita tárgya, hogy hány fok legyen az irodában. Magyarországon immár másfél évtizede létezik egy olyan rendelet, ami feketén-fehéren előírja, hogy milyen hőmérsékletet kell biztosítani a munkahelyeken. Az LG Magyarország most számos kutatási eredmény bemutatásával segít eldönteni, hogy milyen klíma mellett lehet a legjobban, leghatékonyabban dolgozni.

https://profitline.hu/Legkondihaboru-az-irodakban-%E2%80%93-Hany-fokra-allitsuk-a-klimat-380957

 

Nincs messze az idő, amikor minden harmadik magyar 60 év felett lesz

Alig húsz év múlva már több 60-64 év közötti magyar fog élni, mint ahányan bármely már korosztály tagjai lesznek.

https://nepszava.hu/3001302_nincs-messze-az-ido-amikor-minden-harmadik-magyar-60-ev-felett-lesz

 

Matolcsy újra miniszteri székre vágyik

A jegybank elnöke leplezetlen ambícióval alakítaná a kormány gazdaságpolitikáját, Varga Mihályt már “idegessé tette” ezt a helyzet.

https://nepszava.hu/3001252_matolcsy-ujra-miniszteri-szekre-vagyik

 

Amerikai nagykövet: jó lenne, ha a CEU ügye nem rontaná el a jó viszonyt

Az amerikai-magyar kapcsolatok az elmúlt időkben “nem olyanok voltak, mint amilyennek lenniük kellett volna”, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete szerint.

https://nepszava.hu/3001262_amerikai-nagykovet-jo-lenne-ha-a-ceu-ugye-nem-rontana-el-a-jo-viszonyt

 

A Tesla központjában tárgyalt Varga Mihály

A tárcavezető a cég fremonti központjában járt.

Az amerikai cégek jól érzik magukat Magyarországon, ezt mutatja, hogy jelenleg több mint 1500 amerikai irányítású vállalkozás működik hazánkban – erről beszélt Varga Mihály, miután a Tesla fremonti központjában tárgyalt a magyar üzleti delegáció vezetőjeként.

http://hvg.hu/gazdasag/20180712_A_Tesla_kozpontjaban_targyalt_Varga_Mihaly

 

 

Rendkívüli parlamenti ülést akar a kormány, 29 törvényről dönthetnek

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében azt kérte Kövér László házelnöktől, hogy utóbbi hívja össze az Országgyűlés rendkívüli ülését július 16-17-re, illetve 20-ra. A kérvényhez csatolt melléklet szerint a három nap alatt összesen 29 törvényről döntene majd a Ház.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/rendkivuli-parlamenti-ulest-akar-a-kormany-29-torvenyrol-donthetnek.291694.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

 

Egyre bizakodóbbak a honi vállalkozások vezetői

A családi társaságoknál több pénzt költenének innovációra.

A hazai kis- és középvállalatok egyre több ügyféllel, nagyobb árbevétellel számolnak, pozitívan értékelik a jelenlegi gazdasági környezetet, derül ki az UniCredit Bank felméréséből.

https://magyaridok.hu/gazdasag/egyre-bizakodobbak-a-honi-vallalkozasok-vezetoi-3283904/

 

Kiemelt cél a kkv-k fejlesztése Palkovics László miniszter szerint

Jövőre már a hatóság értesítheti a vállalatokat az adókedvezményről.

A kormány fontosnak tartja a magyar kis- és középvállalkozások fejlesztését – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Ennek érdekében könnyítik a finanszírozási forrásokhoz való hozzájutásukat.

https://magyaridok.hu/gazdasag/kiemelt-cel-a-kkv-k-fejlesztese-palkovics-laszlo-miniszter-szerint-3284195/

 

Saját magának vett nyelviskolát Mészáros Lőrinc jobbkeze, és a dolog nem függ össze azzal, hogy diákhitelből lehet majd idegen nyelveket tanulni

“Tudtad, hogy Mészáros Lőrinc megvett egy nyelviskolát? Erre tessék!” 

– kommentálták a 444-nek nyelvtanári körökből azt a keddi hírt, hogy 

a Nemzeti Versenyképességi Tanács – amit maga Varga Mihály pénzügyminiszter vezet – azt javasolja a kormánynak, hogy az vezesse be a nyelvtanulási diákhitelt.

https://444.hu/2018/07/12/sajat-maganak-vett-nyelviskolat-meszaros-lorinc-jobbkeze-es-a-dolog-nem-fugg-ossze-azzal-hogy-diakhitelbol-lehet-majd-idegen-nyelveket-tanulni

 

Szijjártó: Magyarország növeli hozzájárulását a NATO erőfeszítéseihez

A nemzetközi biztonsági rendszert keleti és déli irányból érő folyamatos kihívások miatt Magyarország növeli hozzájárulását a NATO erőfeszítéseihez – nyilatkozta magyar újságíróknak a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Brüsszelben, a kétnapos NATO-csúcstalálkozó szünetében.

http://www.origo.hu/itthon/20180711-szijjarto-magyarorszag-noveli-hozzajarulasat-a-nato-erofesziteseihez.html

 

NATO-csúcs: Trump szokatlanul élesen bírálta Németországot

Szerda este még Brüsszelben tartózkodott Donald Trump, és nem vonta vissza jóváhagyását a NATO csúcstalálkozóján született közös nyilatkozatoktól sem. Ezekkel a jó hírekkel szolgált az észak-atlanti szövetség kétnapos tanácskozásának első napja, amely az amerikai elnök szokatlanul éles kirohanásával kezdődött, és két közös közlemény elfogadásával végződött.

https://nepszava.hu/3001261_nato-csucs-trump-szokatlanul-elesen-biralta-nemetorszagot

 

Sztrájkot hozott a Fiatnál Ronaldo átigazolása

Sztrájkot terveznek a Fiat olasz dolgozói amiatt, hogy míg a Fiat Chryslert és a Juventus labdarúgó klubot is birtokló Agnelli befektető család nem akar béreket emelni, leigazolta Christiano Ronaldo portugál futballsztárt, aki évente 30 millió eurót fog keresni.

https://autopro.hu/gyartok/Sztrajkot-hozott-a-Fiatnal-Ronaldo-atigazolasa/26441/

 

Kommunista segítséggel kormányozhat Andrej Babis

Bizalmat kapott csütörtökre virradóra a prágai parlamenti alsóházban az Andrej Babis vezette új cseh koalíciós kormány.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180712-andrej-babist-a-kommunistak-mentettek-meg.html

 

Szétzúznák a Facebookot, egyre csak erősödnek a vállalat feldarabolását követelő hangok

Alig másfél hónapja indult útjára a Freedom from Facebook nevű mozgalom, amely szeretné megtörni a Facebook monopol helyzetét. Most egy komoly amerikai szakszervezet is csatlakozott hozzájuk, miközben az Európai Parlamentben is erősödnek a Facebook darabokra törését szorgalmazó hangok.

http://hvg.hu/tudomany/20180712_facebook_whatsapp_instagram_messenger_facebook_feldarabolasa?s=hk

 

Ezeréves afrikai érme egy lakatlan ausztrál szigeten

Valószínűleg a középkori Afrikából származó érmét találtak egy lakatlan ausztrál szigeten, a pénz becsült kora akár ezer év is lehet, tehát még jóval Ausztrália James Cook által történt felfedezése előtti időkből származik.

http://www.origo.hu/tudomany/20180711-rejtely-hogy-milyen-kapcsolat-allhatott-fen-a-deli-kontinens-es-ausztralia-kozott.html?utm_source=hirkereso

 

Kiskrokodilok születtek Szegeden

Két tompaorrú krokodil kelt ki a Szegedi Vadasparkban. A nevelt kicsinyeket már a látogatók is megfigyelhetik.

http://www.origo.hu/itthon/20180712-tompaorru-krokodilok-keltek-ki-a-szegedi-vadasparkban.html

 

Tudja-e, hogy miért került Tell Vilmos a magyar kártyára?

George Washingtonhoz hasonlóan a szabadságért harcolt, és elképesztő bátorsággal hasította ketté a saját fia feje tetejére elhelyezett almát száz lépés távolságból a számszeríjával. A svájci hős, Tell Vilmos nem véletlenül vált nemzeti jelképpé. De hogyan került a magyar kártya makkfelső-lapjára?

http://www.origo.hu/tudomany/20180710-a-tortenelem-es-a-mitosz-kozotti-hatarokat-gyakran-elmossa-az-emlekezet.html

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és