Cikkajánló 2018. július 10.

Tartalom: VISSZAUTASÍTJUK – Földiák András, a SZEF elnöke nyilatkozott, Nagyon pesszimisták vagyunk, így látjuk a nyugdíjaskort, Sztrájkolnak a belga mozdonyvezetők, A Médiatanács tagja egy lépéssel közelebb Patyi András rektori székéhez?, Újabb akadémikus borult ki a nyilvánosság előtt: Pléh Csaba szerint a kormány elüldözi a kutatókat, A becsület haldoklása: elhagytak minket a civilek, s most elhagynak a médiumaink is, Az Akadémia bedarálása katasztrófa Magyarországnak, Beszakadt a forint, pedig elmaradt a meglepetés, KSH: 3,1 százalékkal nőttek az árak júniusban, Csődöt jelentett az Ikarus, Lemondott Boris Johnson brit külügyminiszter, Matolcsy nem bír leállni, megint Ausztria utoléréséről álmodozik, Vajon szétveri Trump a NATO-t?, Mind a 12 fiút és az edzőt is kimentették a thaiföldi barlangból, Ausztrál orvos úszott be megvizsgálni és felkészíteni a thai gyerekeket, Történelmi pillanat: Babos vezeti majd a világranglistát párosban.

VISSZAUTASÍTJUK

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint százezer embert kellene a közszférából leépíteni és a versenyszféra munkaerő hiányát ezáltal csökkenteni.

Varga Mihály pénzügyminiszter nem zárkózik el mai válaszában a felvetéstől.

Az RTL KLub kérdése a 22.50 mp-nél kezdődik, illetve a tudósítás vége előtt -5.30 mp.

 https://www.facebook.com/portfolio.hu/videos/10156136791857655/

Földiák András, a SZEF elnöke nyilatkozott a kérdésben az RTL Klub riporternek, valószínűleg az esti híradó közölni fogja a felvetés visszautasítását.

 

Nagyon pesszimisták vagyunk, így látjuk a nyugdíjaskort

 Az Aegon 15 országra kiterjedő nemzetközi kutatása felmérte, hogyan látjuk a jövőnket.

 Magyarországon még az átlagnál is jóval magasabb, 67 százalékos a jelenleginél kedvezőtlenebb időskori életkörülményekkel kalkulálók aránya az Aegon 15 országra kiterjedő nemzetközi kutatása szerint.

http://faktor.hu/faktor-aegon-a-magyarok-az-atlagnal-kedvezotlenebb-idoskorral-szamolnak?source=hirkereso

Sztrájkolnak a belga mozdonyvezetők

 A belga helyi lapok tájékoztatása szerint két szakszervezet is egyebek mellett azzal indokolta a járatkimaradásokat okozó sztrájkot, hogy az illetékes nemzeti bizottság a napirendjén szereplő, a mozdonyvezetők fizetésemelésére vonatkozó, július 11-re tervezett tárgyalások újbóli elhalasztását kérte.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20180710-sztrajk-lassitja-a-vasuti-kozlekedest-belgiumban.html

 

A Médiatanács tagja egy lépéssel közelebb Patyi András rektori székéhez?

Koltay Andrást emlegetik Patyi András utódjaként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem élén, és ehhez egy fontos feltétel most teljesült.

http://hvg.hu/itthon/20180710_Koltay_Andras_kozelebb_a_rektorsaghoz

 

Újabb akadémikus borult ki a nyilvánosság előtt: Pléh Csaba szerint a kormány elüldözi a kutatókat

Az akadémiai intézetek alapellátását kérdőjelezik meg a kormány tervei – mondta Pléh Csaba akadémikus, pszichológus-nyelvész az RTL Klubnak nyilatkozva. Ezen felül az egész intézkedés módja bizonytalanságot hoz, megrendíti a kutatók elszántságát. Ennek eredménye pedig az lehet, hogy a kutatók egy része inkább külföldön folytatja majd a munkát.

http://magyarnarancs.hu/belpol/pleh-csaba-a-kormany-intezkedese-bizonytalansagot-okoz-megrenditheti-sot-eluldozheti-a-kutatokat-112266

A becsület haldoklása: elhagytak minket a civilek, s most elhagynak a médiumaink is

 Simicska Lajos kivonulásával lezárult Orbán magyarországi médiaháborúja. A Hír Tv napjai is meg vannak számlálva.  Nem marad magyar elektronikus (tömeg)médium, amely ne Orbán Viktor hazugságait harsogná. Ezzel beláthatatlan ideig biztosítva van az un. illiberális demokrácia (valójában populista autokrácia) uralkodása (az államkassza zsebre vágása) Magyarországon. És persze a jövő évi két szavazás (nem választás!) behúzása is.

http://magyarnarancs.hu/publicisztika/a-becsulet-haldoklasa-elhagytak-minket-a-civilek-s-most-elhagynak-a-mediumaink-is-112271

Az Akadémia bedarálása katasztrófa Magyarországnak

 Palkovics miniszter nem érti az alapkutatásokat, azt hiszi, a gyenge magyar innovációt a tudomány megregulázásával lehet orvosolni, de az a falansztervilág nem fog működni, amiben Michelangelónak széklábakat kell faragnia – mondja Szathmáry Eörs nemzetközi hírű evolúcióbiológus, aki az MTA elleni támadás miatt kilépett a Professzorok Batthyány Köréből is. Bár szívesen hivatkozunk a magyar Nobel-díjasokra, most éppen azért teszünk, hogy semmi esetre se lehessen a jövőben magyar Nobel-díj – véli.

https://index.hu/tudomany/2018/07/10/szathmary_eors_interju_mta_elleni_tamadas/

 

Beszakadt a forint, pedig elmaradt a meglepetés

Kijött az új inflációs adat, így reagált a piac.

Zuhanni kezdett a forint az elmúlt napok viszonylagos stabilitása után: reggel kilenc óta már két egységet esett az euró ára, így tíz óra előtt már 325,2 forintot kértek az európai devizáért. A forint kurzusát az új inflációs adat határozza meg: a KSH közlése szerint júniusban 3,1 százalékos volt a pénzromlás.

http://hvg.hu/gazdasag/20180710_Beszakadt_a_forint_pedig_elmaradt_a_meglepetes?s=hk

 

KSH: 3,1 százalékkal nőttek az árak júniusban

 A fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak júniusban az egy évvel korábbinál, májushoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal nőttek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180710-31-szazalekkal-nottek-az-arak-juniusban-a-ksh-adatai-szerint.html

Csődöt jelentett az Ikarus

Csődvédelmet kért az Ikarus Egyedi Kft. a cég fizetési nehézségeinek kezelése érdekében, a csődeljárás alatt reorganizálják a társaság működését, és helyreállítják a fizetőképességét.

http://www.origo.hu/gazdasag/20180709-csodvedelmet-kert-az-ikarus.html

Lemondott Boris Johnson brit külügyminiszter

Lemondott Boris Johnson brit külügyminiszter, 24 órán belül ő a harmadik magasrangú tisztviselő, aki lemondott a pozíciójáról a brit kormányban. Egyre nagyobb a vita a brit kormány brexitstratégiája körül, a kormányzó torykon belül többen is ellenzik Theresa May miniszterelnök elképzeléseit.

https://index.hu/kulfold/2018/07/09/lemondott_boris_johnson_brit_kulugyminiszter/

 

Matolcsy nem bír leállni, megint Ausztria utoléréséről álmodozik

 Nagy baj lehet Magyarországon, ha 180 pontba szedett javaslatcsomaggal lehet csak orvosolni – márpedig ekkora intézkedéscsomagot tett le az asztalra a Matolcsy György irányította Magyar Nemzeti Bank. Mit ad isten, pont ma tárgyalja a – Matolcsyval nem felhőtlen viszonyt ápoló – Varga Mihály,  pénzügyminiszter vezette Versenyképességi Tanács, hogyan lehetne lendületet adni a gazdaságnak.

https://24.hu/kulfold/2018/07/10/matolcsy-nem-bir-leallni-megint-ausztria-utolereserol-almodozik/

 

Vajon szétveri Trump a NATO-t?

 A NATO csúcstalálkozói hagyományosan elég unalmas események.

A Brüsszelben kedden kezdődő 2018-as NATO-csúcs nem ilyen lesz, hála Donald Trumpnak, aki nem csinál titkot abból, hogy zsigerből gyűlöli az EU-t és a NATO-t. Mielőtt szingapúri találkozójuk után az egekbe magasztalta volna Észak-Korea véreskezű diktátorát, Kim Dzsongunt, napokat töltött legközelebbi szövetségesei gyalázásával a katasztrofálisra sikerült G7 csúcstalálkozó után.

https://444.hu/2018/07/10/vajon-szetveri-trump-a-nato-t

Mind a 12 fiút és az edzőt is kimentették a thaiföldi barlangból

 Nemzetközi összefogással, több ezer önkéntessel mentették meg őket.

A The Guardian cikke szerint mint a 12 fiú és edzőjük is elhagyta a thaiföldi barlangot. A harmadik mentési hullámban négy gyereket hoztak a felszínre, kettőt a helyszínen látott el az orvosi csapat. A gyerekek állapotáról egyelőre nincs hír, a Reuters szemtanúja annyit látott, hogy hordágyon szállították őket.

https://24.hu/kulfold/2018/07/10/a-kilencedik-fiut-is-kimentettek-a-thaifoldi-barlangbol/

 

Ausztrál orvos úszott be megvizsgálni és felkészíteni a thai gyerekeket

Nyugodt tud maradni nyomás alatt, fizikailag nagyon fitt, jól képzett, mondta egy kollégája Dr. Richard Harrisről, az ausztrál orvosról, aki a szabadságát megszakítva érkezett segíteni a thaiföldi mentésben.

https://index.hu/kulfold/2018/07/09/ausztral_orvos_uszott_be_megvizsgalni_es_felkesziteni_a_thai_gyerekeket/

Történelmi pillanat: Babos vezeti majd a világranglistát párosban

Nem nagyon megy egyesben, párosban viszont olyat tesz Babos Tímea, amely korábban egyetlen magyar teniszezőnek sem sikerült. Július 16-tól, női párosban ő vezeti majd világranglistát. Ehhez három eredménynek kellett kedvezően alakulnia, de úgy is alakult.

https://index.hu/sport/tenisz/2018/07/09/tortenelmi_pillanat_babos_vezeti_majd_a_vilagranglistat_parosban/

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?