Keresés
Close this search box.

BESZÁMOLÓ A 107. ILO KONFERENCIÁRÓL

BESZÁMOLÓ A 107. ILO KONFERENCIÁRÓL 

 

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 2018. május 28. és június 8. között tartotta 107. konferenciáját Genfben az ENSZ Nemzetek Palotájában és az ILO székházában. Magyarországot az idén is tripartit összetételű delegáció képviselte a konferencián. A SZEF képviseletében június 4-7. között vettem részt a konferencia munkájában.

Az ILO 107. Konferenciája az alábbi napirendet tárgyalta meg:

 1. Az ILO Igazgatótestülete elnökének és az ILO Főigazgatójának beszámolói
 2. Program és költségvetési javaslatok és egyéb kérdések
 3. Az ILO egyezmények és ajánlások végrehajtását érintő jelentések és információk
 4. Hatékony ILO fejlesztési együttműködés a Fenntartható Fejlődési Célok érvényesülésének támogatása érdekében (általános vita)
 5. A nőket és férfiakat érő erőszak és zaklatás a munka világában (kétkörös normaalkotó vita)
 6. A társadalmi egyeztetés és tripartizmus stratégiai célkitűzés visszatérő kérdése a 2008. évi Szociális igazságosság a méltányos globalizációért ILO Nyilatkozat nyomán
 7. Egyezmények és Ajánlások törlése:
  = 21. számú Egyezmény a kivándorlók felügyeletéről (1926.)
  = 50. számú Egyezmény a bennszülött munkások foglalkoztatásáról (1936.)
  = 64. számú Egyezmény a munkaszerződésekről (bennszülött munkavállalók) , (1939.)
  = 65. számú Egyezmény a büntetőjogi következményekről (bennszülött munkavállalók), (1939.)
  = 86. számú Egyezmény a munkaszerződésekről (bennszülött munkavállalók), (1947.)
  = 104. számú Egyezmény a büntető intézkedések felszámolásáról (bennszülött munkavállalók), (1955.)
  = 7. számú Ajánlás a munkaidőről (halászat), (1920.)
  = 61. számú Ajánlása munkavállalás céljából történő bevándorlásról (1939.)
  = 62. számú Ajánlás a munkavállalás céljából történő bevándorlásról (államközi együttműködés), (1939.).

A plenáris ülésekkel párhuzamosan a Konferencia szakbizottságai az alábbi témákat vitatták meg:

 • A Standardok végrehajtása
 • A nőket és férfiakat a munka világában érő erőszakról és zaklatásról szóló javaslat
 • A Fenntartható Fejlődési Célok érvényesülését elősegítő hatékony ILO fejlesztési együttműködésről szóló javaslat
 • A Szociális igazságosság a méltányos globalizációért ILO nyilatkozat nyomán a társadalmi egyeztetés és tripartizmus stratégiai célkitűzéseiről szóló általános vita.

A 107. ILO Konferencia keretében június 8-án került sor a Munka Világa Csúcstalálkozóra (World of Work Summit), amelyen az ILO tagországok kormányai, illetve munkaadói és munkavállalói szervezetei, valamint nemzetközi szervezetek magas szintű képviselői vettek részt.  A speciális ülésen beszédet mondott Mr Michael D. Higgins úr, Írország elnöke és Mr Faustin Archange Touadéra úr, a Közép Afrikai Köztársaság elnöke.

Kint tartózkodásom alatt, a konferencia második hetében folyamatosan zajlott az egyes országok kormányzati, munkaadói és munkavállalói küldötteinek felszólalása a plenáris ülésen, valamint a szakbizottságok keretében a fogalmazó bizottságok által előterjesztett anyagok megvitatása. A tripartizmussal foglalkozó bizottság befejezte munkáját, a munkahelyi erőszakkal és zaklatással folyó bizottságban még heves viták zajlottak.

Június 6-án délelőtt részt vettem Munkavállalói Oldal plenáris ülésén, ahol az egyes bizottságok vezető beszámoltak a munkabizottságokban folyó munka állásáról.

Június 6-án délután meghallgattam a Magyar Kormány küldöttének, dr. Horváth Zsuzsanna rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek beszédét a plenáris ülésen. A Munkaadói Oldal és a Munkavállalói Oldal a konferencián nem élt a plenáris felszólalás lehetőségével.

Június 5-én este részt vettem a Friedrich-Ebert Alapítvány által rendezett fogadáson, ahol több részvevővel hasznos megbeszélést folytattam.

Az ILO 107. Konferenciájára számos színvonalas anyagot készítettek a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal szakemberei és külső szakértők. Ezek az interneten elérhetők. Néhány főbb jellemezőt és gondolatot az alábbiakban kiemelek:

 • Az ILO konferencián is tapasztalható volt a költségcsökkentés igénye: kevesebb nyomtatott és CD-n közzétett anyag, kevesebb tematikus program, kiállítás és panel beszélgetés.
 • Az Európai Unió a legtöbb vitában közös képviselővel és egységes állásponttal vett részt bolgár és francia szóvivővel.
 • A „Szociális párbeszéd – Tripartizmus – Konszenzus” a munka világának fő jelszavai!
 • A „munka világa” fogalom egyre szélesebb értelmezést kap: az atipikus munkavégzés mellett beletartoznak a szerződéses munkavállalók, az önkéntes munkát végzők és a munkakeresők is.
 • A munkahelyi erőszak és zaklatás tartalma is bővül: verbális, nem verbális, pszichikai, szexuális és gazdasági tartalommal.
 • Az esélyegyenlőségre a munka világában is fokozott gondot kell fordítani.
 • A környezetvédelem a munka világában egyre nagyobb hangsúlyt kap, mert a jövőt globálisan befolyásolja. A Genfi tóból (ami a világ egyik legszebb tava!) kihalászott műanyag szemétből szemléletes kiállítást mutattak be a szervezők, elrettentő és művészi hatású alkotások kiállításával.
 • A Nemzetek Palotájának felújítása zajlik, aminek köszönhetően egyes tárgyalótermekben a valós idejű tájékozódást segítő okos monitorokat helyeztek ki. Ezt a résztvevők saját maguk saját igényeik szerint használhatják, nem kell laptopot használni.
 • Az ILO 2019-ben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, amit a szervezet méltó módon kíván megünnepelni és ezt ajánlja a tagországoknak is.

Az ILO Konferencián való részvételünket a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezte és finanszírozta. A Konferencia végén az elszámolást már a Pénzügyminisztériumban kellett intéznünk…

Az előterjesztések és az elfogadott dokumentumok az ILO honlapján hozzáférhetők:

www.ilo.org

www.ilo.org/ilc

http://www.ilo.org/ILCSessions/107/lng–en/index.htm

A magyar kormány honlapján a Nemzeti ILO Tanács hírei a Pénzügyminisztérium Kiemelt szakmai területek címszó alatt találhatók.

A beszámolóhoz kacsolódó további információk a KSZSZ honlapján találhatók:

www.kszsz.org.hu

 

Budapest, 2018. június 29.

 

                                                                     Dr. Agg Géza

                                                                               a Nemzeti ILO Tanács tagja

                                                                                               SZEF

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet